Momente importante din istorie care au schimbat pentru totdeauna viaţa femeilor

1 momente din istorie jpg jpeg

A fost nevoie de multe mişcări revoluţionare pentru ca viaţa femeilor să se schimbe. Dacă te uiţi la un film istoric sau citeşti o carte despre viaţa de acum 100 de ani, ţi se pare incredibil stilul de viaţă pe care femeile l-au avut! Oportunităţile diferite, drepturile mai puţine şi libertatea îngrădită au fost doar câteva dintre motivele pentru care oamenii au luptat să aibă o viaţă mai bună.

În istorie au fost câteva momente unice pentru care uşa oportunităţilor s-a deschis în favoarea femeilor. Cu toate că aceste şanse s-au câştigat cu muncă grea, este bine să privim în urmă şi să fim recunoscătoare pentru drepturile pe care le avem astăzi. Iată câteva dintre momentele importante din istorie care ne-au schimbat viaţa!

Femeile au primit dreptul de a vota

Ani la rând, femeile au luptat pentru dreptul de vot. Feţe importante din istorie şi-au exprimat în repetate rânduri dorinţa de a-şi exercita acest privilegiu şi cu greu au reuşit să se impună în faţa regimurilor. În România, dreptul de vot s-a câştigat în anul 1938, prin mult curaj. În alte ţări, femeile îşi puteau exercita acest drept; în ţara noastră, abia cu ajutorul Constituţiei din 1938 femeile au reuşit să obţină acest privilegiu.

Legea căsătoriei a fost modificată

În anul 1980, în China, a fost adoptată Legea Modernă a căsătoriei. Aceasta le permite femeilor în mod legal să îşi aleagă partenerul dorit cu anumite condiţii, precum: femeile trebuia să aibă minimum 18 ani împliniţi pentru a se căsători, iar căsătoria nu trebuia să fie „arânjată”.

A fost interzisă mutilarea genitală

În anul 2012, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat legea prin care interzice mutilarea genitală feminină. Cu ajutorul acestui ordin, tinerele de până la 15 ani au fost salvate de teroarea prin care trăiau (cel puţin pe hârtie). ONU a cerut cetăţenilor din întreaga lume să oprească practica barbară. Acest obicei este des întâlnit în ţările din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa şi afectează până la 200 milioane de fete şi femei. Datorită acestei legi, pe data de 6 februarie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Toleranţei Zero faţă de Mutilarea Genitală a Femeilor, prin care se subliniază conştientizarea durerii şi traumei fizice şi emoţionale, pe care tinerele o au în timpul acestei practici.

Femeile au primit dreptul de a conduce

Îţi imaginezi cum ar fi viaţa ta fără dreptul de a fi la volan? Probabil ţi-ar fi mult mai greu să te descurci cu sarcinile zilnice şi ai avea nevoie de un bărbat care să te ajute mereu să faci cumpărături sau să te deplasezi până la muncă şi înapoi. Până în anul 2017, femeile din Arabia Saudită nu au avut acest drept, iar în momentul în care această restricţie a fost ridicată, mii de femei s-au bucurat că vor putea face parte din trafic şi viaţa lor va fi mai uşoară.

Kamala Harris devine prima femeie de culoare în funcţia de vicepreşedinte

La începutul anului 2021, am avut parte de un moment istoric odată cu câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Joe Biden în SUA. Kamala Harris a devenit vicepreşedinte al Statelor Unite ale Americii, devenind, astfel, prima femeie de culoare, de origine asiatică, care reuşeşte această performanţă. Acest lucru le demonstrează femeilor că, prin perseverenţă şi ambiţie, îşi pot schimba viaţa şi pot fi egale cu bărbaţii în lupta politică.

Sursă foto: ShutterstockRecente

Imagine featured clickpentrufemei JPG
kim kardashian 1 jpg
michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg