Oraşul lui Moş Crăciun. Cum a fost transformat Rovaniemi dintr-o ruină în atracţia principală a iernii

1 rovaniemi jpg jpeg

An de an, casa lui Moş Crăciun, din Rovaniemi, atrage zeci de mii de vizitatori, însă puţini ştiu că acest oraş care emană bucurie festivă are un trecut întunecat.

Pe lângă faptul că este capitala Laponiei, în Rovaniemi este şi casa oficială a lui Moş Crăciun. Rovaniemi este o destinaţie arctică pe care zăpada o transformă într-un tărâm al minunilor de iarnă, care impresionează cu peisajele sale frumoase, cu staţiunile de schi şi, mai ales, cu magia Crăciunului. Dar, în timp ce, în zilele noastre acest oraş se bucură de aprecieri, fiind destinaţia bucuriei, în trecut, el a fost marcat de brutalitatea celui de-al Doilea Război Mondial şi de consecinţele acestuia. Iată care e povestea lui!

Rovaniemni a fost cândva doar un grup de sate, aflate în Cercul polar arctic, unde localnicii depindeau de activităţile agricole pentru a se hrăni şi pentru a-şi menţine familiile în viaţă. Renii le erau singurii însoţitori, iar animalele erau tratate, ca şi astăzi, cu mare respect de către pastorii din Laponia. Până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Rovaniemi era un oraş plin de viaţă. Acolo se exploata aur şi era, de asemenea, un nod important de transport, care lega Europa de Rusia şi de Marea Barents. Acestea au fost şi motivele pentru care trupele germane au atacat Finlanda şi au distrus cât mai mult din Rovaniemi. Casele din lemn, şcolile şi bisericile au fost arse din temelii, iar doar 10%  din oraş a rămas în picioare.

Rovaniemi, oraşul în formă de ren

După încheierea războiului, Alvar Aalto, unul dintre cei mai faimoşi arhitecţi ai Finlandei, a primit sarcina de a proiecta un nou Rovaniemi. Inspirat de peisajul şi din fauna sălbatică a Finlandei, Aalto a proiectat oraşul sub forma celui mai iubit animal din oraş, renul. Văzut din cer, oraşul modern are conturul unui ren. Coarnele sale se întind de-a lungul parcurilor publice, în timp ce un drum de centură îi marchează faţa lungă, iar stadionul oraşului este ochiul animalului. Astfel, Rovaniemi celebrează animalul care a supravieţuit în această parte singuratică a lumii.

2 rovaniemi jpg jpeg

În 1950, în timp ce Rovaniemi se afla în plin proces de refacere, Prima Doamnă a SUA, Eleanor Roosevelt, a ajuns în oraş pentru a oferi sprijinul său pentru recuperarea oraşului după război. Cu doar o săptămână înainte, oficialii s-au grăbit să construiască o cabană din lemn, unde să poată sta şi să primească vizitatori. Vizita mediatizată a lui Roosevelt a fost un triumf pentru Rovaniemi. Umila cabană a devenit, între timp, inima Satului lui Moş Crăciun, zona pentru observarea aureorei boreale, locul în care astăzi au loc întâlnirile cu Moşul şi zona de unde pornesc plimbările cu renii.

De asemenea, în acest loc, Moş Crăciun are şi un cod poştal (96930 Napapiiri, Finlanda), adresă la care primeşte sute de mii de scrisori, în fiecare an. Astăzi, Rovaniemi atrage sute de turişti, care sunt primiţi cu bucurie să încerce toate atracţiile de sezon şi să consume mâncărurile tradiţioanale, precum: poronkäristys (carne de ren), joulutorttu (prăjituri tradiţionale), vin fiert sau somon.

Sursă foto: Shutterstock, PinterestRecente

Robin Williams, Sam Neill jpg
Victoria Beckham jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg
vedetă pe covorul roșu foto  Shutterstock jpg
Chrissy Teigen jpg
Chris Martin jpeg
Mark Wahlberg sursa  Shutterstock jpg
virgine înmormântare sursa  Shutterstock jpg
MAIN Poster 4x5 png
Demi Moore jpeg
Eva Mendes jpg
Elena Ceaușescu, Eva Braun sursa  Shutterstock jpg
Patrick Duffy, Linda Purl sursa  Shutterstock jpg
Adele jpeg
Shakira jpeg
Jane Fonda foto  Shutterstock jpg
Cele mai fericite tari din lume Sursa foto shutterstock 2097419497 jpg
Kendall Jenner jpg
Bruce Willis 1 jpg
Meghan Markle jpeg