Perioada de 1.000 de ani în care oamenii nu s-au mai sărutat. Ce s-a întâmplat atunci?

3 sarut jpg jpeg

Ni se pare natural ┼či instinctiv, doar c─â s─ârutul are o istorie destul de surprinz─âtoare. Cu toate c─â-l consider─âm universal, exist─â ┼ú─âri ├«n care oamenii nu se s─ârut─â, iar altele ├«n care este considerat dezgust─âtor sau apare doar ca simpl─â form─â de respect. Cert este c─â s─ârutul e vechi de c├ónd lumea, ├«ns─â a avut o perioad─â ├«n care a disp─ârut de tot...

Unele texte antice din India, ce dateaz─â ├«nc─â de la 1.500 ├«.H., descriu primele forme ale s─ârutului, iar poezia Mahabharata, de la 400 ├«.H., face ┼či ea referire la a┼ča ceva. Mai mult, manualul sanscrit de pl─âcere intim─â i-a dedicat un capitol ├«ntreg.

Nu numai Kama Sutra vorbe┼čte despre s─ârut. Poetul grec Homer descrie cum Regele Priam a pupat m├óna r─âzboinicului Ahile pentru a cere ├«napoi trupul fiului s─âu. Iar Herodot povestea cum persanii se s─ârutau ├«ntre ei ├«n func┼úie de rangul lor. Chiar ┼či ├«n Vechiul Testament ├«l avem pe Jacob care ├«┼či s─ârut─â tat─âl pentru a fura mo┼čtenirea fratelui s─âu.

stanga
dreapta
2 revista cpf 13 jpg jpeg

├Än India, o poezie de la 1.000 ├«.H. descrie astfel s─ârutul romantic: ÔÇ×Ea ┼či-a pus buzele pe buzele mele ┼či a f─âcut un zgomot care mi-a f─âcut pl─âcere.ÔÇŁ Se pare c─â s─ârutul romantic a fost adus grecilor de Alexandru cel Mare, c├ónd a invadat India, ├«n 326 ├«. H..

Grecii or fi ├«nv─â┼úat despre s─ârut de la indieni, ├«ns─â romanii au fost cei care s-au bucurat parc─â cel mai mult de asemenea gest ÔÇô ├«┼či s─ârutau partenerii, copiii, p─ârin┼úii, chiar ┼či superiorii, trec├ónd de la pupici platonici ├«nte rude, la s─âruturi senzuale ├«ntre iubi┼úi.

Romanii au creat s─ârutul romantic al zilelor noastre, ├«ns─â tot ei au renun┼úat la asemenea gest intim timp de aproape 1000 de ani. De ce oare? C─âderea Imperiului Roman a adus cu ea asemenea ÔÇ×tragedieÔÇŁ. C├ónd a revenit ├«n obiceiul oamenilor, s─ârutul a devenit ┼či mai popular ca ├«nainte. Asta p├ón─â pe la mijlocul anilor 1600, c├ónd a fost ├«nlocuit, ├«n mare parte, cu gesturi mai platonice de-a face curte, cum sunt plec─âciunile, reveren┼úele.

Schimbarea a venit odat─â cu apari┼úia ciumei negre, care a avut un impact mai mare asupra popula┼úiei chiar ┼či dec├ót biserica. Preo┼úii descurajau s─ârutul ├«nc─â de la 1300, pentru simplul motiv s─â nu ├«ncurajeze ┼či degenereze ├«n alte acte carnale, ├«ns─â oamenii au renun┼úat s─â se mai s─ârute nu ca s─â urmeze sfatul bisericesc, ci pentru a nu se ├«mboln─âvi unii pe al┼úii. ┼×i aveau dreptate, av├ónd ├«n vedere c─â prin s─ârut, mai exact prin saliv─â, se pot transmite nu mai pu┼úin de 80 de milioane de bacterii de la un partener la altul.

Din fericire, pauza de s─ârutat n-a durat la nesf├ór┼čit, s-a ├«ncheiat pe la sf├ór┼čitul secolului al XI-lea, c├ónd gesturile de curtare deveniser─â mai populare ca niciodat─â. Iubirea romantic─â lua u┼čor-u┼čor locul mariajelor aranjate ├«nc─â din copil─ârie, iar s─ârutul pasional era din nou o practic─â obi┼čnuit─â.

Foto - ShutterstockRecente

muzica   chitara   guitars gcfe5d960e 1280 jpg
Zishe Breitbart jpeg
Dakota Johnson jpg
panza de paianjen shutterstock 1761418589 jpg
film mut shutterstock 1208134459 jpg
Victoria B jpg
victima shutterstock 1661010535 jpg
Celebra creatoare de mod─â Coco Chanel a ├«ncetat din via╚Ť─â ├«n 1971 jpeg
Epilare jpg
Tom Cruise jpeg
jeff bridges shutterstock 185455103 jpg
Conserve jpg
Mr Bean  jpg
ronaldo jpg
Luna si Soarele shutterstock 2154153519 jpg
casti   muzica   shutterstock 2154926423 jpg
kim kardashian 1 jpg
Recenzii jpg
Jenna Rink 3 jpeg
coperta Click! pentru femei Nr  13 2022 jpeg