Povestea Babei Dochia

1 79923 original jpg jpeg

Personaj mitologic, Baba Dochia este asociată cu ultimele zvâcniri ale iernii şi cu alegerea unei zile –cheie care îţi arată va fi starea ta de spirit de-a lungul anului. Dar care este mai exact povestea ei?

Bine de ştiut!

În „Istoria literaturii române“, criticul literar G. Călinescu susţine că, alături de Mioriţa, Meşterul Manole şi Zburătorul, mitul Babei Dochia este unul dintre cele patru mituri fundamentale care au modelat cultura şi spiritualitatea românească.

Origini şi legende 

Baba Dochia este un personaj precreştin, care a preluat numele muceniţei Eudochia (sau Evdochia), sărbătorită de biserica ortodoxă la 1 martie. Potrivit unei legende culese de poetul Gheorghe Asachi, Dochia ar fi fost fiica regelui Decebal, de care s-a îndrăgostit împăratul roman Traian. Unii cercetători au emis ipoteza că geto-dacii ar fi avut o zeitate feminină, mama bună a Pământului şi soţia zeului Zalmoxis. Baba Dochia ar fi fost mama vitregă a Pământului, despre care se vorbeşte într-o legendă bucovineană.

Stânca de pe Ceahlău 

Conform legendei culese de poetul Gheorghe Asachi, Dochia era fiica conducătorului dac, Decebal. Era, se zice, nespus de frumoasă. În vremea în care romanii au ajuns pe teritoriul Daciei, conducătorul lor, împăratul Traian s-a îndrăgostit de ea. Ea a refuzat însă să devină soţia lui şi a fugit pe muntele sacru al dacilor, Ceahlăul, urmărită de Traian. Dându-şi seama că nu are scăpare, Dochia s-a rugat zeului Zalmoxe, care i-a ascultat rugămintea şi a transformat-o în stâncă, împreună cu oile sale.

Înfruntarea dintre iarnă şi primăvară 

Dacă sunt legende care o prezintă pe Dochia drept o frumuseţe rebelă, altele o înfăţişează ca pe o bătrână arţăgoasă, pusă pe rele. Se zice că Dochia era o bătrână al cărei fiu, Dragobete, i-a adus o noră, pe care bătrâna a supus-o la o probă imposibilă: să aducă fragi copţi din pădure, la sfârşitul lunii februarie (într-o variantă a legendei), sau să spele la râu un ghem de lână neagră până ce avea să se albească (într-altă variantă). Un moşneag, apărut ca din senin, a ajutat-o însă pe tânără să-ţi ducă sarcina la bun sfârşit. Convinsă că vara a venit mai devreme, Baba a purces să urce cu oile la munte. Pe traseu, încălzindu-se, a început să-şi lepede cojoacele unul câte unul – însă un ger puternic a transformat-o în sloi de gheaţă. Conflictul dintre Babă şi nora ei simbolizează de fapt veşnica înfruntare dintre bine şi rău, dintre anotimpul rece şi cel cald. Victoria aparţine binelui, primăverii, soarelui.

Cum se aleg Babele 

Tot din legenda Babei Dochia a derivat şi obiceiul ţinut mai ales de persoanele de sex feminin, ca la început de primăvară să aleagă o zi, oricare, cu condiţia să fie cuprinsă între 1 şi 9 martie. Acestă zi este numită „babă“: se crede că, în funcţie de cum va fi vremea în ziua respectivă, tot aşa va fi şi starea de spirit sau norocul persoanei respective, pe tot parcursul anului. Există însă şi credinţa că „baba“ nu este o opţiune personală, ci este dată de către naşii de botez – sau că reprezintă numărul care rezultă după însumarea cifrelor ce indică data naşterii.

Ştiai că... 

...Tot de tradiţia Babei Dochia se leagă şi mărţişorul, care se oferă la 1 martie ca simbol al sosirii primăverii? Cele două fire răsucite din care este făcut simbolizează iarna şi vara. În vechime, firul era împletit din lână albă şi neagră.  

...Sfânta Evdochia samarineanca, cea care i-a dat numele personajului legendar Baba Dochia, a trăit pe vremea împăratului Traian? Iniţial, a dus o viaţă de desfrâu, dar apoi, simţind nevoia de a-şi schimba felul de viaţă, şi-a împărţit toată averea săracilor, călugărindu-se. Persecutată, şi-a sfârşit viaţa muceniceşte. I s-a tăiat capul cu sabia, pentru credinţă.

Calendar creştin  

16 – 22 februarie

18 februarie

Creştinii greco-catolici şi ortodocşi lasă sec complet pentru postul Paştelui.

19 februarie

Pentru creştinii greco-catolici şi ortodocşi începe postul mare, cu ajunare.

21 februarie

Este celebrat de creştinii romano-catolici Sfântul Petru Damian.

Sursa foto: tooeleonline.comRecente

nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg