Produse de înfrumuseţare sau pe care le foloseşti zilnic, realizate din ceea ce nu se poate consuma din peşte

2 shutterstock 267299510 jpg jpeg

De secole, peştii au făcut parte din dieta umană şi am descoerit multe despre riscurile şi efectele benefice ale consumului de peşte de-a lungul timpului. Mai mult decât atât, s-au creat noi metode de a utiliza părţile care nu se pot mânca.

Consumul de peşte oferă elemente nutritive care ajută la reducerea riscului de deces din cauza bolilor de inimă sau scad riscul de accident vascular cerebral. În plus, acestea joacă un rol important în dezvoltarea creierului sugarilor. Totuşi, chiar şi în acest caz, moderaţia este cheia. Consumul excesiv de peşte poate creşte nivelul de mercur din organism. Acest lucru este periculos pentru femeile însărcinate şi care alăptează. Cu toate acestea, în funcţie de tradiţii anumite părţi din peşte sunt consumate mai mult. Unii mănâncă mai mult file de peşte şi respind ale părţi ale peştelui. Odată cu creşterea cererii de peşte în întreaga lume, pescarii şi oamenii de ştiinţă sunt hotărâţi să găsească modalităţi de utilizare a ceea ce nu se consumă din peşte.

Cosmetice

Te-ai gândit vreodată să aplici piele de peşte pe faţă? Toţi vrem să arătăm cât mai bine şi ne simţim mai bine atunci când putem folosi un produs benefic pentru noi şi cu impact pozitiv asupra mediului. În industria de frumuseţe şi cosmetică, colagenul este binecunoscut pentru proprietăţile sale antirid şi capacitatea de a îmbunătăţi aspectul, sănătatea pielii.

Colagenul marin sau cel derivat din pielea de peşte poate fi folosit ca o cremă hidratantă pentru piele pentru a lupta impotriva efectelor îmbătrânirii. Alte produse cosmetice derivate din subproduse din peşte sunt acelea pentru îndepărtarea lacului de unghii, gelul pentru păr şi unele produse de machiaj.

Gelatină alimentară

Ce zici de un desert cu gelatină de căpşuni şi peşte? Gelatina este de obicei făcută din vacă sau porc, dar şi din peşte. Deşi este posibil să nu poată înlocui complet gelatina de vită sau porc, cea din peşte poate fi o opţiune pentru cei care ţin post şi au dezlegare la peşte. Acest tip de gelatină are proprietăţi chimice diferite. Are un punct de gelificare mai scăzut (temperatura la care începe să se solidifice şi să se formeze într-un gel). Oamenii de ştiinţă au efectuat un studiu şi au descoperit că gelatina de peşte ar fi grozavă pentru deserturi congelate precum îngheţata. La fel ca gelatina clasică, cea de peşte poate fi folosită şi ca aditiv alimentar.

Citeşte şi:

Frumuseţea radioactivă, la modă în anii '20. Femeile foloseau produse cosmetice care le radiau

Beneficiile „ascunse‟ ale uleiului de canabis pentru pielea ta!

Ambalaje alimentare

Pentru a crea ambalaje ideale pentru alimente, companiile folosesc de obicei folii de plastic. Pielea de peşte poate fi folosită pentru a crea o peliculă subţire biodegradabilă. Aceste sunt şi bariere protectoare împotriva oxigenului şi uleiului.

Suplimente nutritive şi medicamente

Există diferite moduri în care subprodusele din peşte sunt utilizate în industria farmaceutică şi medicală. Uleiul de peşte în formă lichidă poate fi luat ca supliment alimentar. Suplimentele nutritive au mai multe forme: lichidă, pudră, capsule. Gelatina de peşte poate fi folosită pentru a acoperi capsulele pentru medicamente sau chiar pentru a crea acele vitamine gumate atât de populare în rândul copiilor.

Chiar şi cu o dietă bogată în peşte, este posibil să nu obţii toţi acizii graşi de care ai nevoie. Suplimentele din peşte sunt o modalitate prin care poţi absorbi lipidele necesare pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, boli autoimune şi inflamatoare. Unele studii au arătat că organele din peşte pot fi folosite pentru crearea de piele artificială, suturi absorbabile fine şi produse pentru oprirea sângerării în timpul unor microoperaţii.

Fertilizant

Adesea, organele de peşte, ca ochii, capul, inima, vezica, solzii, coada, sunt aruncate. Utilizarea lor ca îngrăşământ în agricultura ecologică ar putea fi o soluţie pentru furnizarea de alimente de calitate şi menţinerea fertilităţii solului. Au un cost redus şi se descompun rapid. Oamenii de ştiinţă şi pescarii încă mai caută modalităţi creative şi benefice de a folosi o cantitatea mare de organe de peşte.

FOTO: Shutterstock