Ştiute şi neştiute despre oxigen. În trecut, omul de ştiinţă Carl Wilhelm Scheele l-a numit „aer de foc‟

1 shutterstock 784547146 jpg jpeg

Element indispensabil din atmosferă, oxigenul susţine tot ceea ce înseamnă viaţă, fiind deosebit de important pentru supravieţuirea noastră, a animalelor şi plantelor. Iată câteva lucruri inedite despre oxigen, necesar din prima clipă de existenţă.

Oxigenul este al treilea cel mai întâlnit element din Univers, după hidrogen şi heliu. În aspect gazos, el este incolor, iar în stare lichidă şi solidă, este de culoare albastru-pal. În ceea ce priveşte masa, oxigenul este cel mai abundent element şi reprezintă aproape jumătate din masa scoarţei terestre. Acestea sunt doar o parte dintre lucrurile pe care trebuie să le cunoşti despre cel mai util element de pe această planetă.

Iniţial, s-a numit „aer de foc‟

Oxigenul a fost descoperit pentru prima dată de către farmacistul Carl Wilhelm Scheele. Omul de ştiinţă a produs oxigenul gazos în anul 1772, prin încălzirea oxidului mercuric şi a diverşilor azotaţi. Carl Wilhelm Scheele a denumit gazul „aer de foc‟ (din engleză: fire air), deoarece era singurul lucru care putea întreţine arderea. Totuşi, meritul acestei invenţii i se atribuie lui Joseph Priestley, deoarece el a fost primul care şi-a publicat munca, în 1774. Denumirea „oxigen‟ a fost inventată ulterior, în 1777, de către Antoie Lavoisier.

Reprezintă două treimi din masa corpului uman

stanga
dreapta
2 whatsapp image 2021 10 27 at 21 45 40 1 jpg jpeg

Oxigenul reprezintă aproape 21% din atmosfera terestră, două treimi din masa corpului uman, (deoarece face parte din apa corpului), este componentul major al oceanelor planetare (88,8% din masa lor) şi aproape jumătate din masa scoarţei terestre (mai exact 49,2%).

Oceanul generează 70% din oxigen

Ştiai că de fiecare dată când tragem aer în plămâni, o parte din oxigenul pe care îl inspirăm provine de la plantele din ocean? Aproximativ 70% din oxigenul din atmosfera pământului este produs de plantele marine minuscule, numite fitoplancton. (Fitoplanctonul trăieşte la suprafaţa apei şi este mişcat de curenţii oceanici). Restul, de 20% din oxigen, provine din pădurile tropicale, iar restul de 10% din alte surse.

Ce s-ar întâmpla fără oxigen?

Oxigenul reprezintă o treime din apa de pe Terra. Fără oxigen, hidrogenul din compoziţia apei ar trece într-o stare gazoasă, şi-ar mări volumul, iar toate mările şi oceanele s-ar evapora. De asemenea, fără oxigen, oamenii şi-ar arde pielea – oxigenul din aer ne protejează împotriva razelor ultraviolet –, iar scoarţa pământului s-a fărâmiţa.

Continuarea o poţi citi în revista „Click! pentru femei‟, pe care o găseşti la toate punctele de distribuţie a presei din toată ţara.

@shutterstock