Sufletul chiar cântăreşte 21 de grame? Experimentul macabru făcut de un medic în 1907

1 soul jpg jpeg

În Grecia antică, Pitagora credea că sufletul omului are origine divină şi că există atât înainte, cât şi după moarte. Hinduismul susţinea, la începuturi, că „atman” (n.r. respiraţie, suflet) era sinele universal, etern. Iar pe 10 aprilie 1907, în Dorchester, Massachusetts, un doctor credea atât de mult în existenţa sufletului uman, încât a încercat să-l cântărească. Întregul experiment al medicului Duncan MacDougall s-a numit „Teoria celor 21 de grame”.

În cele mai multe religii şi sisteme mistice, filosofice sau mitologice, sufletul uman este perceput ca esenţa vieţii. Sufletul este alcătuit din gândurile şi percepţia oamenilor asupra realităţii, motiv pentru care are capacitatea de-a contura personalitatea, sentimentele şi conştiinţa fiecărui individ în parte.

Experimentul celor 21 de grame se referă la un studiu ştiinţific publicat în 1097 de medicul Duncan MacDougall, din Haverhill, Massachusetts. În ce a constat? A cântărit şase oameni înainte şi după ce-au murit pentru a determina diferenţa în greutate a trupurilor acestora şi a publicat rezultatele în ediţia din 1907 a Jurnalului Societăţii Americane a Cercetărilor Psihice. Rezultatele acestui studiu, la care au fost martori alţi patru doctori, sunt de-a dreptul uimitoare!

În ceea ce-l priveşte pe primul pacient al medicului, acesta a fost cântărit când încă trăia şi imediat după ce murise şi diferenţa de greutate dintre când era în viaţă şi nu mai trăia a fost de 21 de grame. Echipa de oameni de ştiinţă prezentă la faţa locului a fost absolut şocată să constate că aceeaşi diferenţă de greutate a fost înregistrată şi la cel de-al doilea pacient al doctorului MacDougall.

Într-un articol publicat pe 11 martie 1907, în New York Times, medicul a fost citat că ar fi declarat următoarele: „Viaţa s-a încheiat brusc, de parcă ceva s-a ridicat deodată din corp. Imediat s-a făcut calculul pierderii în greutate şi s-a descoperit că era vorba despre 21 de grame.” Concluzia pe care a tras-o medicul MacDougall a fost sufletul uman cântăreşte circa 21 de grame.

Aşa să fie oare?

O echipă de cercetători a început să investigheze teoria celor 21 de grame şi a luat, astfel, în calcul cât aer era încă în plămâni fix înainte de moarte şi câte fluide avea trupul aflat încă în viaţă. Aici apare discrepanţa din punct de vedere ştiinţific.

Insistând că sufletul cântăreşte 21 de grame, MacDougall a continuat experimentul morbid pe 15 câini. Când nu a detectat nicio schimbare înainte şi după moarte, a tras concluzia că patrupedele nu au suflet. Pentru a demonstra asta, şi-a dorit să fotografieze sufletul, însă n-a mai apucat să ducă până la sfârşit experimentul, pentru că s-a stins din viaţă în 1920, înainte de-a încheia demonstraţia.

În 1907, cel mai mare critic al teoriei celor 21 de grame a fost medicul Augustus P. Clarke. În ediţia de mai a revistei Medicina Americană, acesta susţinea că plămânii, în faţa morţii, nu mai răcesc sângele, ceea ce face să crească temperatura corpului şi să apară transpiraţia, de unde şi pierderea celor 21 de grame după deces. Richard Wiseman declara, în cartea sa din 2011, Paranormalul – de ce vedem ceea ce nu este acolo, că niciun câine nu are glande sudoripare, iar acest lucru explică de ce ei n-au pierdut cele 21 de grame după moarte.

Iar, în 2013, un articol din Snopes condamna experimentul făcut în 1907 pe câini, având în vedere că medicul MacDougall a otrăvit bietele animale – care erau perfect sănătoase, nu de altfel – doar pentru a-şi satisface propria curiozitate. Astfel de experimente nu sunt permise în ziua de azi, după cum ne şi aşteptam, aşadar nu au mai existat astfel de studii morbide care să confirme sau să infirme faptul că sufletul cântăreşte 21 de grame.

Foto - ShutterstockRecente

michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg