The Beatles, inamicul public nr. 1. Trupa, iertată de Vatican abia după 40 de ani

1 1the beatles jpg jpeg

Religia şi muzica sau stilul de viaţă rock'n'roll n-au mers niciodată mână-n mână. Preoţii i-au prevenit dintotdeauna pe oameni cu privire la efectele pe care ghitarele gălăgioase, vocile stridente ale rockerilor şi versurile „neortodoxe” ale melodiilor lor le-ar putea avea asupra lor.

Iar The Beatles nu a făcut excepţie. Încă din februarie 1964, când au apărut pentru prima dată la "The Ed Sullivan Show", cei patru membri ai formaţiei britanice n-au fost văzuţi cu ochi buni de cei mai moralişti dintre noi. Dacă pe scenă, se desfăşurau în aplauzele şi ţipetele fanilor lor, în timpul interviurilor, John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney şi George Harrison ofereau răspunsuri considerate adesea obraznice. Iar acest lucru a atras critici şi mai vehemente chiar din partea Vaticanului şi a Papei însuşi. Mai exact, după interviul pe care John Lennon l-a oferit celor de la London Evening Standard în martie 1966, The Beatles a devenit inamicul public nr. 1 în multe părţi ale lumii. Vocalul şi ghitaristul trupei a prezis că creştinismul va dispărea, susţinând, în acelaşi timp, că el şi colegii lui de trupă erau „mai cunoscuţi decât Isus”.   Mulţi preoţi şi lideri religioşi din întreaga lume au condamnat declaraţiile lui Lennon, iar Vaticanul n-a făcut nici el excepţie. Într-un comunicat de presă succint, Papa Paul al VI-lea a ţinut să precizeze că „anumite subiecte nu trebuie tratate cu profanitate, nici măcar de către Beatnik-i (n.r. generaţia Beat de la sfârşitul anilor '40 şi începutul anilor '50)”.

Se pare că a fost nevoie să treacă patru decenii până când Biserica Catolică să-i ierte pe cei de la The Beatles. În 2008, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la lansarea albumului White Album, în 1968, Vaticanul a publicat un editorial în ziarul lor oficial, L'Osservatore Romano, în care a fost scris că Lennon n-ar trebui judecat după ideile pe care le-a avut la tinereţe, având în vedere provenienţa sa.

stanga
dreapta
the beatles jpeg
1 1the beatles jpg jpeg

„Declaraţia lui John Lennon... pare explozia unui tânăr britanic, provenit din clasa muncitoare, care s-a trezit, peste noapte, cu un succes neaşteptat, după ce crescuse alături de legendarul Elvis”, a scris Vaticanul, potrivit celor publicate de The Independent. Iar acest articol a fost scris la numai patru luni după ce Elvis Presley fusese portretizat, tot în L'Osservatore Romano, ca „un tânăr drăguţ şi sensibil”.

Mai mult, Lennon a fost tot mai apreciat de Vaticat datorită faptului că devenise „mesagerul păcii într-o perioadă în care lumea avea mare nevoie de aşa ceva”.

Foto - Instagram The BeatlesRecente

Victoria B jpg
victima shutterstock 1661010535 jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Epilare jpg
Tom Cruise jpeg
jeff bridges shutterstock 185455103 jpg
Conserve jpg
Mr Bean  jpg
ronaldo jpg
Luna si Soarele shutterstock 2154153519 jpg
casti   muzica   shutterstock 2154926423 jpg
kim kardashian 1 jpg
Recenzii jpg
Jenna Rink 3 jpeg
coperta Click! pentru femei Nr  13 2022 jpeg
fast food  jpg
manipulator   manipulare   shutterstock 1932266996 jpg
Adolf Hitler shutterstock 252139258 jpg
86bdaddee9c5cfdfc1cd9951e2b42c69 jpeg
vedete jpg