Eveniment caritabil: Viaţa unei femei diagnosticate cu Lupus se transformă în carte şi film

3 laura dolis2 jpg jpeg

Vineri, 25 octombrie, la Conservatorul din Bucureşti se lansează Romanul „Nimfa” şi scurtmetrajul „Printre paşi”, semnate de Laura Doliş. În cadrul evenimentului va vorbi preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), Rozalina Lăpădatu.

Atât cartea, cât şi filmul documentează experienţele unei bolnave cu Lupus, de la primele simptome, la diagnostic, acceptarea bolii, chiar „împrietenirea” cu ea, plus noi provocări, aducând speranţă, acolo unde unii simt că flacăra se stinge.

Cartea surprinde simptomele de Lupus, lupta cu sistemul medical, neputinţa diagnosticării, frica şi teroarea trăite după aflarea diagnosticului, căderea totală în agonie, pierderea încrederii în viaţă. Fiecare clipă este o luptă, pendularea între dorinţa de a trăi şi dorinţa de a renunţa la tot, inclusiv la viaţă. În final, după scăldarea în adâncul prăpastiei agoniei, pacientul renaşte, observă ce are de învăţat şi cum îşi poate trăi viaţă cu această boală. 

Diagnosticată cu Lupus în 2015, Laura Doliş a vrut sa vorbească despre experienţa ei cu boala folosindu-se şi de resursele cinematografiei, nu doar ale literaturii. A făcut din surse 100% independente scurtmetrajul „Printre paşi”, îndrumată de cunoscutul regizor de teatru Cezar Ghioca, distribuit în film în rolul doctorului. Boala este imaginată ca un animal mistic, un dragon cu care pacienta învaţă să danseze, într-una dintre cele mai sensibile scene din film. „Cartea şi filmul sunt adresate atât pacientului cu Lupus sistemic, cât şi oricărui pacient cu boli autoimune care trece prin zbateri interioare şi se luptă pentru fiecare clipă trăită”, spune Doliş. „Povestesc despre căderea mea în agonie şi renaşterea în urma lovirii de o boală autoimună: Lupus! Cartea este complementara filmului”, explică autoarea. „Ambele sunt motivaţionale, inspiră - cred eu - dorinţa de a lupta pentru viaţă, de a depăşi toate piedicile. Sunt acele momente în care `casa` în care locuim, corpul nostru, se prăbuşeşte. În acel moment de cădere liberă eu îţi arăt cum am reuşit şi cine m-a ajutat să renasc”, mai spune autoarea.

invitatie jpg jpeg

Lupusul este o boală autoimună cu o componentă genetică, în care sistemul imun devine hiperactiv şi atacă ţesuturile normale, prin formare de autoanticorpi. Astfel apar afecţiuni ale unui organ sau mai multor organe interne, cele mai frecvent implicate fiind pielea, sistemul osteo-articular, rinichii, sistemul nervos, plămânii. Semnele şi simptomele variază considerabil de la persoană la persoană, nu există un test singur de diagnostic care să poată confirma suspiciunea de Lupus.

Evenimentul de lansare este organizat de ONG-ul „Hai să ajutăm”. Accesul la eveniment se face cu o donaţie de 25 lei. Cu această donaţie, participanţii vor intra în posesia cărţii „Nimfa” şi vor viziona filmul „Printre paşi”.

Donaţia strânsă se va folosi pentru ajutarea copiilor săraci şi a celor din centrele de plasament. Toate proiectele ONG-ului se pot găsi la adresa: www.haisaajutam.ro. Cartea „Nimfa” se poate achiziţiona şi ulterior, de pe site-ul ONG-ului mai sus menţionat.Recente

Camilla jpg
casatorita cu Lordul plăcerilor carnale, 75 de amante 1 sursa foto  Imdb jpg
Nicola Peltz si Victoria Beckham jpg
Curiozitatile stranepotilor Reginei la funeraliile ei Cum au trecut in noua etapa fara Gan Gan Sursa foto Instagram windsor royal family jpg
Iti mai amintesti Melrose Place Vezi cum arata acum actorii din rolurile principale Sursa foto Shutterstock jpg
Ryan Grantham și a omorât mama Plănuia să l împuște pe Justin Trudeau Sursa foto  Considering Love and Other Magic (2016) jpg
un bebelus care plange, shutterstock jpg
 Johhny Cash jpeg
Printesa Anne si Camilla Parker jpeg
Shakira, nemiloasă cu angajații Sursa foto  revista Elle jpg
Scene cu Robin Williams din Doamna Doubtfire care n au aparut niciodata Sursa foto captura YouTube  1 jpg
înmormântare regală, sicriul Reginei, siciu deschis Sursa foto  Instagram Royal Family jpg
Colaj familia regala, femei insarcinate, shutterstock jpg
Cara Delevingne jpg
Nadia Comaneci 4 ok GettyImages 1206897168 jpg
horoscopul toamnei shutterstock 1556244503 jpg
cimpoierul reginei Sursa foto  Instagram jpg
Torpedoul masinii jpg
ben affleck jennifer lopez infidelitate contract prenupțial Sursa Foto  Shutterstock jpg
printul charles si camilla parker bowles gettyimages 495794140 6 jpeg