Dependenţa de jocuri de noroc poate fi vindecată!
Periodic, în presa tipărită sau în online apar articole cu şi despre persoane dependente de jocuri de noroc. Sunt poveşti dramatice, care ar trebui să îi sperie pe cei care se află pe marginea prăpastiei, dar rareori au acest efect.
Să îi spui unui dependent de gambling „uite ce a păţit X !” nu ajută cu nimic. Cine pleacă pe acest drum trăieşte într-o lume paralelă, este ca hipnotizat. Mulţi nici nu mai conştientizează ce fac. Unii îşi iau zilele, iar alţii omoară pentru bani, fie ca să îşi plătească datoriile, fie ca să îi joace la păcănele, ruletă, pariuri etc.
Recent, un tânăr de 29 de ani din Bucureşti s-a spânzurat în locuinţa sa din sectorul 2, lăsând un bilet în care scria că jocurile de noroc l-au dus la acest gest, întrucât acumulase multe datorii. Luna trecută, un tânăr şi-a ucis colegul de cameră, pentru a face rost de bani, pentru jocurile de noroc. A făcut rost de 800 de lei şi de un laptop pe care l-a vândut înainte să ajungă în custodia poliţiei.
Se ajunge la o stare psihică vulnerabilă
Plictiseala şi singurătatea împing oamenii (de obicei tinerii) spre sălile de joc, susţin psihologii, care consideră că dependenţa de jocuri de noroc este cel puţin la fel de periculoasă ca şi dependenţa de alcool sau dependenţa de tutun.
Aşa cum am spus, dependenţii trăiesc într-o lume paralelă. Le este foarte greu să revină în lumea reală de unii singuri, dar nu imposibil. Sunt cazuri de caractere puternice care au intrat pe site-uri de specialitate şi au reuşit să se vindece tăind răul de la rădăcină. Cei care acceptă să fie ajutaţi au şanse şi mai mari să scape de dependenţă.
„Jocul patologic este o tulburare de control a impulsului, nu o dependenţă în sensul comun al cuvântului. Problema la jocurile de noroc nu este jocul propriu-zis, ci pierderea, în mod constant, a banilor. De obicei, jocurile de noroc afectează viaţa de familie şi relaţiile jucătorului cu persoanele din anturaj. Inevitabil, se ajunge la însingurare, tensiuni familiale şi la o stare psihică vulnerabilă“, a explicat psihoterapeutul Adrian Niculescu, citat de antena3.ro.
Vindecarea, pas cu pas
Asociaţia Organizatorilor de Sloturi din România şi patronatul organizatorilor de pariuri din România organizează periodic campanii pentru prevenirea dependenţei de jocuri de noroc şi pentru ajutarea celor care au căzut în patima gamblingului. Cei care devin dependenţi au la dispoziţie
, la care pot suna pentru a cere ajutor specializat, dar şi site-ul
, unde au posibilitatea să îşi facă un test online să vadă dacă sunt dependenţi şi să ia un prim contact cu personal specializat în tratarea unor astfel de probleme.
Potrivit psihologilor, un prim pas este îndepărtarea persoanei cu probleme de mediul agenţiilor stradale, care continuă să îl atragă prin mijloace psihologice subliminale: lumini, muzică, sunete, culori, imagini, mesaje care promit câştiguri fabuloase. O dată scos din acel mediu, pentru majoritatea dependenţilor începe perioada se sevraj, caracterizată prin nelinişte, agitaţie şi o iritabilitate accentuată.
Răbdare şi discuţii constructive
În astfel de situaţii, familia şi prietenii trebuie să fie înarmaţi cu foarte multă răbdare şi să poarte discuţii constructive de susţinere, a scris sursa citată. Desigur, toate aceste eforturi trebuie dublate de şedinţe periodice la un psiholog care obişnuieşte să trateze astfel de tulburări psihice.
Dependenţa de jocuri de noroc nu se traduce numai prin pierderi financiare importante, ci şi prin timpul îndelungat petrecut în faţa aparatelor sau în faţa site-ului de pariuri sportive. Timpul este o resursă la fel de valoroasă ca şi banii, iar exagerarea cu acest „hobby” ar trebui să ridice semne de întrebare jucătorului şi celor din jurul său.