FOTO Textila cea mai rară din lume, făcută din mătasea a un milion de păianjeni. Cât a durat realizarea ei şi ce preţ are

1 spider jpg jpeg

În 2009, cea mai mare şi mai rară piesă vestimentară din lume, făcută doar din mătasea unor păianjeni, a fost expusă la Muzeul American de Istorie Naturală din New York. Se pare că acel exponat este singura ţesătură de mari dimensiuni, făcută numai din mătasea naturală a unor păienjeni, care există în întreaga lume. Este o textilă extraordinară, care are o poveste fascinantă!

Haina respectivă este un proiect al lui Simon Peers, un istoric de artă britanic, specializat în textile, şi al lui Nicholas Godley, partenerul lui american de afaceri. Rezultatul proiectului lor este o pelerină de 3,4m pe 1,2m, o adevărată bijuterie vestimentară. Cât a durat până a fost făcută şi care a fost costul ei?

Piesa vestimentară a lui Peers şi-a lui Godley este, cum spuneam, un şal, o pelerină, iar sursa de inspiraţie pentru crearea ei a fost luată de Peers de la un misionar francez, adică Părintele Paul Camboué, care, în secolul al IXX-lea, a încercat să extragă mătasea făcută de păianjeni şi să facă textile din ea.

stanga
dreapta
2 1 jpg jpeg
3 2 jpg jpeg

De fapt, au existat multe încercări asemănătoare în trecut, însă părintele Camboué a fost primul care a reuşit acest lucru. Pânza de păianjen a fost extrasă încă din timpuri străvechi pentru tot felul de motive. Grecii antici o foloseau, de pildă, pentru a opri sângerarea rănilor.

Ca misionar în Madagascar, părintele Camboué a folosit o anume specie de păianjeni, una destul de obişnuită, pentru a realiza pânza lor. Împreună cu un partener de afaceri pe nume M. Nogué, acesta a pus bazele industriei textilelor din mătase de păianjen şi una dintre piesele lor, un set complet de lenjerie de pat, a fost expusă în cadrul Expoziţiei de la Paris din 1898. Din păcate, munca celor doi francezi a fost pierdută, distrusă în timp, însă, chiar şi aşa, a fost o sursă bună de inspiraţie pentru Peers, un secol mai târziu.

Camboué şi Nogué au reuşit să extragă mătasea cu ajutorul unui dispozitiv creat de ei, care e capabil să extragă pânza a 24 de păianjeni simultan, fără să le provoace acestora vreun disconfort. Iar Peers a reuşit să facă o copie a acestui dispozitiv pentru a-şi crea propria ţesătură.

Astfel, 1 milion de păianjeni au fost prinşi pentru a începe lucrul la proiectul special al lui Peers. Doar femelele produc mătasea mult dorită şi numai în sezonul ploios, adică între octombrie şi iunie, iar, după ce au rămas fără mătase, au fost eliberate.

După patru ani şi ceva de muncă, pelerina a fost produsă şi a fost expusă, pentru prima dată, la Muzeul American de Istorie Naturală din New York, apoi a ajuns la Muzeul Victoria şi Albert din Londra. Marea realizare a celor care au făcut pelerina este că au demonstrat că pânza de păianjen se poate folosi pentru a crea ţesături.

Mătasea de păianjen este foarte rezistentă, însă, în acelaşi timp, e uşoară şi flexibilă, caracteristici care îi intrigă pe oamenii de ştiinţă destul de mult.

Întregul proiect al lui Peers a durat cinci ani până a fost finalizat, iar costul total al pelerinei realizate din mătasea a 1 milion de păianjeni este de 300.000 de lire sterline.

Foto - Shutterstock, Muzeul Victoria şi Albert din LondraRecente

serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg