Pierre Cardin, modă din altă lume. „Hainele pe care le creez sunt pentru o viaţă care nu există încă, pentru lumea de mâine“

1 profimedia 0209908896 jpg jpeg

Creatorul Pierre Cardin, care a încetat din viaţă pe 29 decembrie, la 98 de ani, este considerat unul dintre cei mai inovatori designeri din istoria modei. Cunoscut pentru fascinaţia sa pentru spaţiu şi viitor, exprimată prin celebra rochie Cosmos, Cardin mărturisea în cartea "Pierre Cardin": “Haina pe care o inventez e pentru o viaţă care nu există încă, pentru lumea de mâine".

Şi-a început cariera la Paris, după cel de-al doilea Război Mondial, ca asistent la al unor creatori celebri în epocă: Elsa Schiaparelli şi Christian Dior. În 1950 şi-a deschis propria casă de modă, devenind, în cele din urmă regele branurilor, cu numele său inscripţionat pe aproape orice, de la eşarfe de mătase la ţigări.

La sfârşitul anilor 1950, couturierul francez a rupt toate barierele din moda pariziană, prezentând primele colecţii de îmbrăcăminte, pentru femei şi pentru bărbaţi. A fost marginalizat de colegii de breaslă pentru că era "prea democratic" şi a fost exclus pentru scurt timp din Chambre Syndicale de la Haute Couture Parisienne. „M-am născut artist, dar sunt om de afaceri”, a declarat el pentru New York Times.

Îndrăzneala tăieturilor sale, adesea radicale şi geometrice, moderniste, a marcat generaţii de stilişti. Om de afaceri strălucit, el a creat un imperiu, pe care l-a extins apoi în numeroase ţări asiatice, în special China, bazându-se pe creaţiile sale, dar şi pe o serie impresionantă de produse sub licenţă.

Pierre Cardin credea că hainele sunt esenţiale pentru a defini o persoană, după cum mărturisea într-un interviu pentru revista GQ. "Pot caracteriza o persoană după felul în care e îmbrăcată. Pot spune dacă e intelectual, artist, rafinat sau doar un om şters. Dacă e curajos sau discret, optimist sau fricos", declara el. 

FOTO ProfimediaRecente

Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg
Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg