Sun Challenge 2019: 286 de participanţi şi 8,400 de euro donaţi pentru protejarea ţestoaselor

1 71561037 10157659258231913 322640034924593152 n jpg jpeg

Pe 28 septembrie a avut loc Sun Challenge Văcăreşti, singura cursă de alergare prin Parcul Natural Văcăreşti. La competiţie s-au înscris 325 de oameni, 286 dintre ei prezentându-se la start. Participanţii au contribuit la strângerea a 6,300 de euro, la care SUN PLAZA a adăugat suma de 2,100 de euro. Donaţia totală de 8,400 de euro merge către Asociaţia Parcului Natural Văcăreşti, care îi va folosi în programele de protejare ale ţestoasei de apă (Emis orbicularis) din parc, singura specie de ţestoasă semiacvatică nativă din fauna României.

Anul acesta au fost trei distanţe de concurs: 5 km, 10 km şi 21 de km,  parcurse de către concurenţi atat prin interiorul Parcului Natural Vacăreşti, pe poteci de trail cât şi pe digul parcului.

Ce spun ambasadorii cursei?

Mircea Vintilă, realizator radio, activist pentru mediu: “E despre alergare, e despre o faptă bună, susţinerea unei specii care e protejată şi atunci ar trebui să fiu şi eu pe listă. Eu fac destul de mult sport şi anul acesta am alergat două semimaratoane de munte, mi-au mers destul de bine şi ritmul meu de antrenament e relativ constant. Suprafaţa de alergare din parcul Văcăreşti e faină, adică nici asfalt, nici munte să zici că e un efort deosebit în urcare si atunci cred că o să mă simt destul de bine. Am experienţa unor alergări pentru care nu m-am pregătit nici fizic şi nici psihic, au fost dezastruoase, aşa că mi-am propus să încerc măcar din punct de vedere psihic să abordez cursa aceasta într-un mod foarte serios. M-am înscris la semi-maraton.”

Alina Dumitru, campioană olimpică la judo, antrenoare: “Pentru mine a fost o experienţă frumoasă având in vedere că n-am mai alergat de foarte mult timp şi nu am crezut că voi face toată tura, cei 7 km, nu cei 21 la care m-am înscris. Dar a fost foarte frumos pentru că am alergat pe un drum pe care nu am mai alergat până acum, într-un parc frumos şi sper să se strângă acei bani pentru a putea să ajutăm ţestoasele din parc. A fost o provocare pentru mine şi o alergare plăcută”.

La nivelul României, ţestoasa de apă este clasificată ca o specie vulnerabilă, afectată de degradarea, distrugerea şi fragmentarea habitatelor. Populaţiile sunt ameninţatate de poluare, desecări, colectarea în scopul comercializării şi uciderea deliberată sau accidentală de către pescari sau conducători auto.

Pentru a proteja cele aproximativ 50 de ţestoase care vieţuiesc în Parcul Natural Văcăreşti, taxele de înscriere  la prima ediţie Sun Challenge Văcăreşti (din 2018) au fost donate pentru a le proteja căminul şi a le ajuta să îşi păstreze habitatul. Au fost amplasate insule de sorire şi s-au demarat lucrările pentru amenjarea a 1000 de metri de plajă dedicată depunerii ouălor ţestoaselor.

Această a doua ediţie a competiţiei sprijină în continuare ţestoasele de apă pentru că este momentul ca  Asociaţia Parcului Natural Văcăreşti să treacă la nivelul următor - asigurarea supravieţuirii populaţiei pe termen lung prin creşterea numărului de ţestoase din parc şi crearea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea puilor.

Astfel, taxele participanţilor din această ediţie vor fi utilizate pentru crearea unor “grădiniţe pentru ţestoase”, microhabitate necesare juvenililor. Puii de ţestoase nu sunt buni înotători şi au neapărată nevoie de zone amenajate special (cu apă puţin adâncă, capabilă să se încălzeasca rapid, lipsite de stuf şi bogate în surse de hrană).

Parcul Natural Văcăreşti este prima arie protejată urbană a ţării, cel mai mare spaţiu verde al capitalei. Aici au fost identificate deja peste 150 de specii de păsări, multe dintre ele fiind specii protejate.Recente

Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg
Nume de copii inspirate din seriale Sursa imagine Pixabay jpg
3 zodii carora le merge de minune in plan personal pana pe 27 noiembrie Sursa imagine Pixabay jpg
315521374 433605862308075 4277944834134736587 n jpg
Regalitati jpg
Eddie Murphy, Whitney Houston, telefon în ziua nunții 1 foto  Shutterstock jpg
Charlie Chaplin jpeg
Linda Evans, din Dinastia, 80 de ani sursa  Instagram, Dinastia jpg
soțiile fotbaliștilor, Cupa Mondială la Fotbal, Qatar sursa  Shutterstock jpg
Un mire a visat la o aparitie unica la nunta lui Sursa imagine shutterstock 117996736 jpg
Shakira cauta bona Sursa imagine shutterstock 184651697 jpg