FOTO Lucrări de artă care au şocat omenirea de-a lungul timpului. De la sculpturi erotice, la urină şi religie

Arta este frumoasă sau controversată? Fiecare dintre artiştii contemporani sau nu şi-a definit arta în felul său unic. Multe dintre capodoperele lor au fost apreciate de către unii şi blamate de către ceilalţi.
În ultimele secole, mulţi artişti au depăşit graniţele tradiţionale aducând elemente şocante în lucrările lor sau, în unele cazuri, folosind materiale ofensive. Majoritatea dintre pictori sau sculptori au fost adesea denigraţi, criticaţi pentru că au adoptat o nouă perspectivă. Iată doar câteva dintre capodoperele controversate:
Piss Christ (1987)






Fotografia lui Andres Serrano este, de departe, una dintre cele mai controversate capodopere din arta contemporană. În poză (Foto 1 Galerie), se poate observa o cruce cu o figurină reprezentându-l pe Isus într-un borcan cu urina şi sânge, aparţinând artistului american. Dacă te întrebi ce anume a vrut să evidenţieze Serrano, acesta este modul lui de a-i condamna pe cei care abuzează de învăţăturile lui Hristos şi le folosesc în scopul personal. Mai mult decât atât, artistul şi-a dorit să-i aducă un omagiu Mântuitorului şi să le amintească tuturor suferinţele pe care le-a îndurat pentru omenire. Cu toate acestea, opera lui Serrano nu a fost percepută în felul în care el spera. Procesul de creaţie şi titlul au indignat o serie de comunităţi catolice. De obicei, artistul lucrează foarte des cu fluide cum ar fi lapte, sânge, urină, pe care le consideră materiile prime ale vieţii.
Fântâna (1917)
„Fântâna” (Foto 2 galerie) este o creaţie a pictorului francez Marcel Duchamp, alcătuită dintr-un pisoar din porţelan semnat „R. Mutt”. În aprilie 1917, Duchamp a ales pisoarul şi l-a trimis Societăţii Artiştilor Independenţi, pentru a putea fi expusă la Grand Central Palace din New York. Sculptura nu a fost respinsă de comitetul organizaţiei deoarece regulile stabileau că toate lucrările vor fi acceptate de la artiştii care au plătit taxa, însă niciodată Fântâna nu a fost expusă pentru public. Capodopera înainte de a fi aruncată, a fost fotografiată în studioul lui Alfred Stieglitz, fiind singura poză originală. De-a lungul timpului, mai multe reproduceri autorizate ale Fântânii au apărut în colecţiile de artă din întreaga lume.
Sculpturile erotice (1969)
Cina festivă (1979)
Artista Judy Chicago a creat 39 de locuri la masa de seară (Foto copertă), în cinstea femeilor care au contribuit, de-a lungul timpului, la istoria culturală. Masa, în formă triunghiulară, a şocat publicul. Multe dintre farfuriile de porţelan sunt pictate manual şi simbolizează un fluture sau o floare în formă de vulvă. Astfel, au fost şi persoane care au dispreţuit lucrarea artistică din simplul fapt că are prea multe vaginuri.
„Vulpea spânzurată” din Bucureşti
FOTO Judychicago.com / Andresserrano.org / Tate.org.uk / Wikipedia.org şi Tate.org.uk / Raluca Băloiu şi Doinel Tronaru via Adevărul.ro