Holi, un festival ca o explozie de culori. Unde are loc acesta şi ce simbolizează

1 shutterstock 388329772 jpg jpeg

Unul dintre cele mai populare evenimente din India este festivalul Holi, care are loc în apropierea echinocţiului de primăvară. Este o explozie de culoare cum rar îţi este dat să vezi.

Cunoscut şi ca Festivalul Culorilor, Holi are loc mereu în jurul echinocţiului de primăvară, pentru că hinduşii obişnuiau să-şi arunce pulberi de culori şi să se ude cu apă, în întâmpinarea acestui anotimp. Holi este sărbătorit de sute de ani, prima atestare documentară datând din secolul al VII-lea, într-o dramă sanscrită, „Ratnavali”. În cele mai multe părţi din India, Holi durează două zile. Anul acesta, este programat pe 28 şi 29 martie.

Obiceiuri şi simboluri

Având originile în cultura hindi, acest festival impune tuturor persoanelor care participă la el să se îmbrace cu haine cât mai viu colorate şi chiar să se picteze pe faţă cu aceleaşi nuanţe. Totodată, sunt colorate şi apele, în semn de alungare a tot ceea ce este rău şi pentru ca oamenii să fie feriţi de boli. Oamenii se împroaşcă unii pe alţii cu apă colorată, iar îndrăgostiţii îşi pot picta feţele cu pigmenţi; festivalul aminteşte şi de legenda lui Krishna şi a iubitei sale, Radha. Vopseaua este realizată cu ajutorul unor condimente precum turmeric, neem, dhak, şi kumkum. Din fericire, se spală uşor.

Pe lângă pulberea colorată, aruncarea cu apă parfumată şi colorată din pichkari (vase în formă de seringi mari sau pistoale cu apă), punctul de atracţie este arderea rugului sfânt. Rugul din ziua de Holi marchează uciderea demonei Holika. Legenda Hindu vorbeşte despre căderea demonului rege Hiranyakashipu şi a surorii sale, Holika. Fiul regelui, Prahlada, s-a opus tatălui lui. Pentru a-l reduce la tăcere, Holika l-a convins pe Prahlada să stea cu ea deasupra unui foc de tabără. Când focul a fost aprins, Holika a ars, pentru că zeul Vishnu l-a protejat pe Prahlada. Focurile sunt simbolul bucuriei Binelui. De altfel, festivalul sărbătoreşte triumful Binelui asupra Răului.

Dacă în unele părţi ale Indiei festivalul se reduce la rugăciuni şi cântece, în altele Holi este sinonim cu petrecerea şi cu distracţia. Chiar şi copiii iau parte la festival, nu şi văduvele, care trebuie să renunţe la plăcerile pământeşti. Totuşi, se mai fac excepţii pentru ele.Recente

Iti place muzica live Iata top 3 restaurante pe care nu trebuie sa le ratezi in Bucuresti jpg
zi norocoasa shutterstock 1937419057 jpg
Regé Jean Page jpg
Partea nevazuta a povestilor care ti au bucurat copilaria Sursa foto shutterstock 1983165296 jpg
Copiii Angelinei Jolie jpg
Dans jpg
jucării sexuale foto  Shutterstock jpg
Michael Jackson, Diana Ross sursa  Shutterstock, Instagram jpg
Lisa Loring jpeg
Top 3 zodii ai caror nativi sunt buni povestitori Sursa foto shutterstock 407827774 jpg
Piele somon jpg
SAGA jpg
Jennifer Lopez, anastasia Soare sursa  Instagram jpg
Tom Cruise jpeg
Magda Vasiliu (5) jpg
Regele Charles al III lea Sursa foto shutterstock 765355024 jpg
Pamela Anderson sursa  Variety jpg
Creier jpg
Beyoncé jpg
Vin Diesel cu soția sursa  Shutterstock jpg