Misterul megaliţilor de la Stonehenge a fost dezlegat

1 shutterstock 493754059 jpg jpeg

Multe mistere înconjoară încă Stonehenge, monumentul preistoric din Câmpia Salisbury, comitatul Wiltshire, Anglia. Cine l-a construit şi cărui scop a servit? De ce sunt aranjate pietrele în acel mod? Cum au construit oamenii din neolitic un ansamblu din pietre masive, ce tehnologie au folosit? La multe întrebări, experţii caută încă răspunsuri, dar, recent, oamenii de ştiinţă au făcut o descoperite importantă.

Experţii au descoperit în sfârşit originea adevărată a pietrelor masive de sarsen de la Stonehenge (blocurile de piatră care formează cercul exterior al monumentului).

Descoperirea a fost făcută în această vară, după ce o piatră lipsă din monument a fost recuperată după 60 de ani. Arheologii au testat piatra şi au descoperit că structura ei este similară cu cea a megaliţilor de la Stonehenge. Şi, oricâte teorii au circulat cu privire la modul în care blocurile uriaşe de piatră au ajuns unde sunt astăzi – inclusiv o teorie potrivit căreia au fost aduse de extratereştri – adevărul este mult mai simplu.

Astfel, potrivit experţilor, pietrele îşi au originea într-o zonă aflată la 25 de km de situl arheologic, în apropiere de localitatea Marlborough. Sarsen este termenul folosit pentru pietrele gigantice de la Stonehenge. Din cei aproximativ 80 de megaliţi, doar 52 mai există astăzi. Ei alcătuiesc inelul exterior şi aranjamentul în formă de potcoavă din interiorul monumentului. Cel mai mare sarsen are o înălţine de 9 metri şi o greutate de 25 de tone.

„A fost emoţionant să putem identifica zona din care provin megaliţii, să aflăm de unde şi-au procurat materialele constructorii monumentului Stonehenge, în jurul anului 2.500 î. Hr.“, a declarat pentru BBC istoricul Susan Greaney.

Totuşi, multe întrebări despre acest monument nu au, deocamdată, un răspuns.  Oamenii de ştiinţă cred că ridicarea Stonehenge-ului a fost coordonată, de-a  lungul mai multor secole, de o elită intelectuală sau de un cler care avea în subordine multă forţă de muncă.

Scopul pentru care a fost creat s-a schimbat, cel mai probabil, de câteva ori în decursul miilor de ani de existenţă. Acest monument datează dinaintea druizilor, dar este asociat în istorie cu aceşti preoţi celţi, primii dintr-o serie de culte diverse atrase de acest edificiu.

Alte teorii susţin că Stonehenge a fost construit pentru a găzdui spiritele celor morţi. În plus, pietrele sunt aranjate de aşa natură încât scopul menirea era să se alinieze cu solstiţiile, pe o axă de nord-est şi sud-vest. Mii de oameni din toată Britania veneau aici pentru două festivaluri desfăşurate la solstiţiul de vară şi cel de iarnă.

FOTO Shutterstock



Recente

insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg