Nellie Bly, ziarista care a făcut ocolul Pământului în 72 de zile

1 shutterstock 1891270495 jpg jpeg

Una dintre cele mai interesante femei de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX a fost Nellie Bly, o jurnalistă din SUA. Ea a rămas cunoscută pentru călătoria sa în jurul lumii, intenţia sa fiind de a bate recordul stabilit de Phileas Fogg, eroul lui Jules Verne.

Pe numele său real Elizabeth Jane Cochran, Nellie Bly s-a născut la 5 mai 1864, la Armstrong County, în apropierea oraşului Pittsburg, în familia unui judecător. A intrat în lumea presei la doar 16 ani. Ea a obţinut un post la ziarul Pittsburg Dispatch după ce, revoltată de un articol sexist, a trimis o scrisoare de protest editorului acestei publicaţii. Elizabeth a început să semneze cu pseudonimul Nellie Bly (inspirat de un cântec al vremurilor sale). În articolele sale, ea milita pentru drepturile femeilor.

Nellie Bly a ajuns şi în Mexic, unde a început să scrie articole prin care critica regimul lui Porfirio Diaz. Ameninţată de autorităţile mexicane, a fost nevoită să părăsească ţara.

În 1887 a ajuns la New York şi s-a prezentat la redacţia publicaţiei New York World, la conducerea căreia se afla celebrul Joseph Pulitzer. A impresionat prin ancheta ei de la un azil, în care a dezvăluit abuzurile la care erau supuse pacientele. Pentru acest lucru, ea a simulat că este nebună, fiind foarte convingătoare.

O femeie în jurul lumii

Nellie Bly a venit cu o propunere curajoasă pentru vremurile sale: cea de a face înconjurul lumii. Ea a dorit să bată recordul stabilit de Phileas Fogg, eroul lui Jules Verne. S-a îmbarcat pe 14 noiembrie 1889 pe vaporul Augusta Victoria. Paşii au purtat-o prin Anglia, Franţa, Egipt, Sri Lanka, Singapore, Japonia, Hong Kong şi San Francisco. A călătorit doar cu trenul şi cu vaporul, la fel ca şi personajul fictiv, Phileas Fogg. Ea a reuşit să termine călătoria mai devreme decât personajul principal al romanului lui Jules Verne. Expediţia sa în jurul lumii a durat 72 de zile, 6 ore, 11 minute şi 14 secunde. A devenit celebră şi şi-a descris experienţa în cartea „Ocolul Pământului în 72 de zile”.

În 1895, Nellie Bly s-a căsătorit cu un industriaş, renunţând la profesie pentru a se dedica afacerilor soţului ei. După Primul Război Mondial, s-a reîntors la jurnalism, activând până la moartea sa (1922).



Recente

mașină  foto   Shutterstock jpg
copil speriat  foto   Shutterstock jpg
Dannii Minogue  Instagram jpg
Sophie Turner și Joe Jonas  foto   Shutterstock jpg
Rumer Willis  foto   Shutterstock jpg
Regina Camilla a Marii Britanii jpg
Christina Applegate jpg
Shania Twain, Jon Bon Jovi  foto   Shutterstock jpg
Celebritati  jpg
Whitney Houston  foto   Shutterstock jpg
Meghan Markle si fiica ei  jpg
Olivia Munn și John Mulaney  foto   Shutterstock jpg
Madonna  jpg
să vorbim de vorbă   Oana & Ion jpg
Cindy Crawford  Shutterstock jpg
respiratie pe gura jpg
Elon Musk  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie și copiii ei  foto   Shutterstock jpg
Britney Spears  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  Instagram jpg