Nellie Bly, ziarista care a făcut ocolul Pământului în 72 de zile

1 shutterstock 1891270495 jpg jpeg

Una dintre cele mai interesante femei de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX a fost Nellie Bly, o jurnalistă din SUA. Ea a rămas cunoscută pentru călătoria sa în jurul lumii, intenţia sa fiind de a bate recordul stabilit de Phileas Fogg, eroul lui Jules Verne.

Pe numele său real Elizabeth Jane Cochran, Nellie Bly s-a născut la 5 mai 1864, la Armstrong County, în apropierea oraşului Pittsburg, în familia unui judecător. A intrat în lumea presei la doar 16 ani. Ea a obţinut un post la ziarul Pittsburg Dispatch după ce, revoltată de un articol sexist, a trimis o scrisoare de protest editorului acestei publicaţii. Elizabeth a început să semneze cu pseudonimul Nellie Bly (inspirat de un cântec al vremurilor sale). În articolele sale, ea milita pentru drepturile femeilor.

Nellie Bly a ajuns şi în Mexic, unde a început să scrie articole prin care critica regimul lui Porfirio Diaz. Ameninţată de autorităţile mexicane, a fost nevoită să părăsească ţara.

În 1887 a ajuns la New York şi s-a prezentat la redacţia publicaţiei New York World, la conducerea căreia se afla celebrul Joseph Pulitzer. A impresionat prin ancheta ei de la un azil, în care a dezvăluit abuzurile la care erau supuse pacientele. Pentru acest lucru, ea a simulat că este nebună, fiind foarte convingătoare.

O femeie în jurul lumii

Nellie Bly a venit cu o propunere curajoasă pentru vremurile sale: cea de a face înconjurul lumii. Ea a dorit să bată recordul stabilit de Phileas Fogg, eroul lui Jules Verne. S-a îmbarcat pe 14 noiembrie 1889 pe vaporul Augusta Victoria. Paşii au purtat-o prin Anglia, Franţa, Egipt, Sri Lanka, Singapore, Japonia, Hong Kong şi San Francisco. A călătorit doar cu trenul şi cu vaporul, la fel ca şi personajul fictiv, Phileas Fogg. Ea a reuşit să termine călătoria mai devreme decât personajul principal al romanului lui Jules Verne. Expediţia sa în jurul lumii a durat 72 de zile, 6 ore, 11 minute şi 14 secunde. A devenit celebră şi şi-a descris experienţa în cartea „Ocolul Pământului în 72 de zile”.

În 1895, Nellie Bly s-a căsătorit cu un industriaş, renunţând la profesie pentru a se dedica afacerilor soţului ei. După Primul Război Mondial, s-a reîntors la jurnalism, activând până la moartea sa (1922).Recente

Hillary Clinton FOTO Profimedia jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă  foto   Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams  foto   Shutterstock jpg
Nicki Minaj  jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg
Kevin Bacon jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Maimuța Proboscis jpg
Jake Gyllenhaal   jpeg
Justin Bieber jpg
Debbie Harry  Instagram jpg
michael jackson jpg
Khloe Kardashian jpg