Pot fi manipulate visele? Reuşită interesantă a oamenilor de ştiinţă

1 vise jpg jpeg

Specialiştii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au găsit o modalitate de a manipula visele prin combinarea unei aplicaţii cu a unui dispozitiv de monitorizare a somnului.

Într-un nou studiu, cercetătorii au putut insera anumite subiecte în visele unei persoane, rezultatele fiind cel puţin interesante. Visele manipulate ar putea fi folosite pentru a mări creativitatea şi a confrunta sursele de stres şi traume ale unor persoane.

Tehnica folosită de oamenii de ştiinţă se numeşte incubare vizată a viselor (TDI - Targeted Dream Incubation).

În timpul stadiului hipnagogic (stare semi-lucidă care apare când o persoană este aproape adormită), sunt introduse celui care doarme „informaţii specifice, care intră apoi direct în conţinutul visului său”, potrivit cercetătorilor.

În cadrul experimentului au existat „treziri succesive” ale celor 25 de participanţi, care dormeau în timpul zilei. Aceştia îşi înregistrau mesaje într-o aplicaţie, precum „aminteşte-ţi să te gândeşti la un copac” sau „aminteşte-ţi să îţi observi gândurile”, pregătindu-se apoi de somn. Un dispozitiv de monitorizare a somnului purtat pe mână le monitoriza ritmul cardiac, schimbările electrice la suprafaţa pielii şi câte degete erau îndoite sau relaxate, pentru a detecta momentul exact în care cel care doarme intră în starea hipnagogică, fiind „influenţabil de mesajele auditive”, afirmă Adam Haar Horowitz, autorul studiului citat de adevarul.ro.

Dispozitivul Dormio comunica apoi cu aplicaţia pentru a-i trezi cu mesajele vocale înregistrate mai devreme, un ciclu care s-a repetat de câteva ori, cu subiecţii scriind şi un ”jurnal de vise” în aplicaţie, imediat după ce erau treziţi. „Pur şi simplu oamenii ne spuneau dacă ceea ce sugerau înainte de somn le apărea în vis. Lucrurile acestea se transformau adesea - sugestia unui copac devenea o maşină în formă de copac, dar ajungeau să fie încorporate direct cu uşurinţă” spune Horowitz. Cercetătorii au descoperit că 67% dintre visele subiecţilor au avut legătură cu un copac. „Urmam rădăcini cu cineva şi ele mă transportau în locaţii diferite” a spus un participant, în timp ce altul a menţionat că a visat un copac din copilărie. ”Visele deveneau din ce în ce mai bizare şi imersive cu fiecare trezire” au notat cercetătorii. Deşi câteva vise apar în timpul stării de hipnagogie, majoritatea acestora se întâmplă în starea REM (rapid eye movement). Visele avute în starea REM pot fi bizare, intense şi pot părea reale, cel care doarme fiind de obicei într-o postură pasivă. Tot aici poate avea loc starea de visare lucidă, care este însă una rară.Recente

Adam și Eva Foto  Shutterstock jpg
Ben Affleck jpeg
Khloe Kardashian foto  Instagram jpg
Vedere jpg
Priyanka Chopra jpg
Coperta CPF 7 png
Cum sa citesti liniile din palma pentru a afla cati copii vei avea Sursa foto shutterstock 114300868 jpg
Jake Harper jpeg
Katy Perry, Orlando Bloom jpg
femeie din viitor sursa  Shutterstock jpg
Chrsitina Aguilera foto  Instagram jpg
Daenerys Targaryen jpeg
Reese Witherspoon sursa  Shutterstock jpg
Viitorul inteligentei artificiale prin ochii lui Bill Gates Sursa foto Pixabay jpg
Gisele Bündchen sursa  Instagram jpg
Robin Williams, Sam Neill jpg
Victoria Beckham jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg
vedetă pe covorul roșu foto  Shutterstock jpg
Chrissy Teigen jpg