Povestea reginei egiptene Cleopatra

Regina Cleopatra este fără îndoială cel mai cunoscut personaj feminin din istoria Egiptului și probabil din istoria întregii lumi.

image

Ea și-a asumat “conducerea” Egiptului într-o perioadă tensionată în care exista atât un pericol al războiului civil, cât și eternele disensiuni cu guvernarea Romană. În acest articol îți prezint povestea Cleopatrei, un personaj care și-a pus amprenta pe istoria Egiptului.

Etimologia numelui

Cleopatra este un nume cu origini grecești, însemnând "gloria tatălui". După ce a devenit conducătoarea Egiptului, denumirea a fost de Cleopatra Thea Philopatora, ceea ce însemna "zeiță care își iubește tatăl".

Cleopatra a fost ultimul conducător din dinastia ptolemeilor din Egipt, considerată deopotrivă și conducător (faraon), dar și zeitate.

Povestea Cleopatrei a inspirat multe domenii de activitate până în ziua de astăzi. Există hoteluri și resorturi turistice ce poartă numele reginei Egiptului și au fost făcute multe filme, inclusiv filme care urmăresc istoria Romei în care apare și acest personaj.

Mai mult, există și sloturi video dedicate Cleopatrei, precum este jocul Grace of Cleopatra pe care îl poți accesa uneori 100% gratuit, încasând bonusuri fără depunere în cazinourile online.

Urcarea pe tron și primii ani de domnie

Din păcate, istoria consemnează că toți cei înrudiți cu Cleopatra care au pretins drepturi la tron au murit asasinați.

Cleopatra a locuit o bună perioada în exil, existând tensiuni în Egipt privind posibilitatea izbucnirii unui război civil între susținătorii Cleopatrei și faraonul Ptolemeu al XII-lea, tensiuni care trebuiau arbitrate de Imperiul Roman.

De altfel, nici Roma nu era la adăpost de tensiunile civile, Cezar fiind în Roma urmărindu-l acolo pe Pompei Magnus, cu care tocmai își disputa dreptul de a conduce Republica.

Cezar decide să tranșeze conflictul egiptean în favoarea Cleopatrei. Pentru Roma era esențial ca în Egipt să fie pace, deoarece Roma era dependentă de grânele egiptene, iar dacă era conflict armat, se opreau exporturile.

Așadar, Ptolemeu al XII-lea moare asasinat, iar pe tron urcă regina Cleopatra.  Cezar a fost fermecat de frumusețea răpitoare a Cleopatrei și are chiar și o relație personală cu aceasta, iar din relația celor doi rezultă un fiu, Cezarion.

Cezar și Cleopatra

După victoria contra lui Pompei Magnus, Cezar a devenit unic conducător al Romei. Asumându-și poziția de dictator, el era conștient că trebuie să mențină relațiile bune cu Egiptul, astfel încât acest stat vasal să continue să-și plătească tributul față de romani și, mai important, să continue exporturile de grâne.

Prima întâlnire dintre Cleopatra și Cezar este încă disputată de istorici dar este oricum un moment absolut fascinant. Se spune că egiptencei îi era frică să nu fie descoperită de fratele său care ar fi omorât-o, motiv pentru care, la întâlnirea cerută lui Cezar, aceasta a fost adusă la palat ascunsă într-un covor.

Nașterea unui fiu al lui Cezar se spune că n-ar fi fost întâmplătoare – Cleopatra a urmărit să consolideze o relație personală cu Cezar și, deci, cu Roma, iar Cezar își dorea un moștenitor și în Egipt, nu doar în Roma.

La reîntoarcerea în Roma, Cezar a fost întâmpinat chiar de Cleopatra și de fiul lor, Cezarion. Cleopatra a locuit o perioadă în Roma, într-o vilă pusă la dispoziție de Cezar.

Din păcate, Cezar a fost asasinat în luna martie 44 î.Hr., iar Cleopatra a fost nevoită să se întoarcă de urgență în Egipt, de frica unor represalii.

Marc Antoniu și Cleopatra

După moartea lui Cezar, din nou Roma a fost supusă unui război civil pentru preluarea puterii. De data această, s-au înfruntat Marc Antoniu, general și apropiat al lui Cezar și Octavian, succesorul lui Cezar și fiu adoptiv al dictatorului.

Conflictul armat s-a încheiat cu o pace șubredă în urma formării unui triumvirat: Octavian – Marc Antoniu - Lepidus.

Marc Antoniu a considerat-o pe Cleopatra vinovată de susținerea rivalilor în războiul civil, solicitând acesteia să se înfățișeze pentru a da socoteală. Cleopatra a avut însă înțelepciunea de a veni îmbrăcată în zeița Venus, zeița iubirii la romani și l-a fermecat pe generalul Marc Antoniu.

Acesta a plecat alături de Cleopatra în Egipt, rămânând acolo o bună perioadă de timp.

După mai multe conflicte în interiorul triumviratului, se pare că regina Cleopatra a ales să-i dăruiască doi fii lui Marc Antoniu, însă nu a făcut cea mai bună alegere.

Octavian îi declară război colegului său de triumvirat, îl înfrânge decisiv, iar Marc Antoniu se refugiază în Alexandria, unde conduce alături de Regina Cleopatra.

Aflând că armata lui Octavian se apropie de Alexandria, Cleopatra s-a refugiat într-un mausoleu, unde a încercat pentru prima dată să-și ia viața. Aflând că a încetat din viață, Marc Antoniu s-a înjunghiat cu sabia unui soldat.

După aceea, a aflat că prima veste era falsă, iar Cleopatra trăia. Marc a cerut să fie dus de îndată la Cleopatra, iar ultimele lui cuvinte au încurajat-o să facă pace cu Octavian.

Declinul și suicidul

Ce a încercat Cleopatra să facă de îndată ce Octavian a ajuns în Alexandria la palatul regal? Ce a încercat și cu precedenții doi conducători romani, adică să-i seducă și să încheie astfel o pace.

A reușit și cu Octavian? Din păcate pentru ea și pentru Egipt, nu. Octavian nu i-a căzut în mreje frumoasei regine.

Armata romană a înconjurat palatul regal, iar Cleopatra s-a îmbrăcat în cele mai frumoase haine și a lăsat un șarpe veninos să o muște. Înainte de a înceta din viață, i-a lăsat un mesaj lui Octavian în care a cerut să fie îngropată alături de iubitul ei, Marc Antoniu.

Octavian își dorea să o captureze vie pe regină și să o ducă la Roma ca pe un trofeu, urmând să o asasineze acolo, lucru care nu s-a mai întâmplat însă.



Recente

shutterstock 2390644165 jpg
casino 8809691 1280 png
vedete  foto   Shutterstock jpg
Afis KHS 2024 jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  19 2024 jpg
Kristina Joksimovic  foto   Instagram jpg
Elle Macpherson  foto   Instagram jpg
Taylor Swift  foto   Instagram jpg
shutterstock 1237299061 jpg
țară frumoasă  foto   Shutterstock jpg
vedetă  foto   Shutterstock jpg
OCC Atelierele Micul Artist jpeg
Selena Gomez  foto   Shutterstock jpg
Snapinsta app 459010775 839844778214810 6229842164546905517 n 1080 jpg
Nicole Kidman  foto   Shutterstock jpg
prima zi de școală  foto   Shutterstock jpg
Denisa si Flick 2 jpeg
shutterstock 2116255859 (1) jpg
Prințul William Foto Getty Images (5) jpg
Visurile nativilor a trei zodii se implinesc pe 7 septembrie  Sursa foto Pixabay imagination 8825242 1280 jpg