Prevenția cancerului în mediul rural. Caravana „Nu am făcut destul” oferă testări medicale gratuite

În perioada 28 septembrie - 24 noiembrie 2024, în fiecare weekend, peste 1000 de persoane din zonele rurale vor avea acces la testări medicale gratuite prin intermediul caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Aflată la a XI-a ediție, această inițiativă se concentrează pe prevenirea și identificarea timpurie a afecțiunilor oncologice.

NAFD 1(1) jpg

Caravana oferă o gamă variată de investigații, printre care: analize de sânge și urină, ecografii mamare, consultații urologice cu ecografie, teste de sângerări oculte, precum și măsurarea tensiunii arteriale, glicemiei, greutății și înălțimii, cu calcularea indicelui de masă corporală. Aceste evaluări vor fi efectuate de către medici specialiști, asistente medicale, studenți la medicină și elevi de la școli postliceale sanitare.

image

Caravana ajunge anul acesta în județele Teleorman (comunele Balaci și Gratia), Tulcea (Ciucurova și Topolog), Constanța (Chirnogeni), Bacău (Berești-Tazlău și Blagești) și Buzău (Vintilă Vodă). Calendarul ediției din 2024:

- 28 septembrie, 5 & 6 octombrie - Ciucurova, jud. Tulcea

- 5, 12 & 13 octombrie - Chirnogeni, jud. Constanța

- 12, 19 & 20  octombrie – Berești-Tazlău, jud. Bacău

- 19, 26 & 27 octombrie - Gratia, jud. Teleorman

- 26 octombrie, 2 & 3 noiembrie – Blagești, jud. Bacău

- 2, 9 & 10 noiembrie - Topolog, jud. Tulcea

- 9, 16 & 17 noiembrie – Vintilă Vodă, jud. Buzău

- 16, 23 & 24 noiembrie - Balaci, jud. Teleorman

Vor fi câte două vizite în fiecare sat. În timpul primei vizite se vor recolta probele de sânge și urină, iar în a doua vizită, weekendul următor, după venirea rezultatelor de la analize, se vor alătura și medicii pentru investigații mai amănunțite. Costul total al analizelor de care beneficiază o persoană în caravană poate ajunge până la 1.600 lei.

Pe lângă testările medicale gratuite, caravana aduce și o importantă componentă educațională pacienților din mediul rural.

Aceștia vor fi în dialog constant cu medicii și voluntarii despre importanța prevenției și investigațiilor medicale, vor avea acces la pliante și broșuri informative și vor putea urmări video-uri educative în sălile de așteptare. De asemenea, pacienții cu suspiciuni de cancer vor fi redirecționați pentru investigații suplimentare gratuite și sprijiniți pe tot parcursul acestui proces.

image

Pe parcursul celor zece ediții precedente, caravana a testat peste 11.500 de persoane din localități rurale din 34 de județe, cu implicarea a peste 600 de medici, asistente și studenți voluntari. Doar în ultimii 6 ani, caravana a facilitat diagnosticarea a cel puțin 33 de cazuri de cancer (mamar, de prostată și de piele).

image

Proiectul rămâne relevant în contextul în care România are un mare deficit de medici de familie, dar și de medici specialiști în marea majoritate a zonelor rurale. Aproximativ 50% din medicii din România profesează în București și în 5 județe cu centre universitare. Suntem pe ultimul loc dintre cele 27 de țări EU în ceea ce privește rata de screening pentru cancerul de sân, pe locul 24 (din 27) la cancerul cervical și pe locul 26 (din 28) la cancerul colorectal. În plus, speranța de viață în România este a treia cea mai scăzută din EU (75.3 ani vs. 80.7 ani). Deși acest context este cunoscut, România alocă în continuare pentru prevenție de 4 ori mai puțin decât media țărilor din UE. De aceea, mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE și a crescut în ultimul deceniu, deși prevalența cancerului în România este mai mică decât media U.E.

Caravana „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și este susținută de Synevo, Johnson&Johnson, Pfizer, Merck, Alliance Healthcare, AstraZeneca, MSD, Novartis, Farmaciile Alphega, Caravana cu Medici, MEDIST Imaging, iCredit, APCR, ABC, Pacientul 2.0.

Parteneri media: Radio Trinitas, Radio România Antena Satelor, Radio Constanța.

Detalii despre campanie pot fi găsite și pe: www.invingemcancerul.ro/

Editor: Raluca Toma



Recente

Jennifer Aniston, infertilitatea  sursa   Shutterstock jpg
Blanket Jackson  foto   Shutterstock jpg
Joan Rivers  foto   Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (1) jpg
joan collins jpeg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 1788542351 jpg
Andreea Diaconu Alexa 1 jpg
diana carp 1 png
Jennifer Lopez, P  Diddy  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2477639965 jpg
2nd life jpg
Halle Berry  foto   Shutterstock jpg
Cardi B  Instagram jpg
Untitled design (9) jpg
Kourtney Kardashian însărcinată  Instagram jpg
Halle Berry  sursa foto   Shutterstock jpg
Heather Locklear, Tom Cruise  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 171763271 jpg
Gillian Anderson  sursa foto   Shutterstock jpg