Ce tipuri de cancer dau diverse alimente nesănătoase şi ce poţi mânca pentru a evita cancerul

Stilul de viaţă şi preferinţele culinare ne pot predispune la boli grave, inclusiv cancer. Anumite alimente te pot proteja de declanşarea unui cancer, în timp ce altele îţi agravează starea de sănătate. Prof. dr. Irene Kührer, oncolog vienez cu expertiză internațională, a explicat ce tipuri de cancer dau unele băuturi şi alimente, dar şi ce n-ar trebui să-ţi lipsească din dietă.

image

Niciun aliment nu poate singur să prevină cancerul, dar combinația potrivită de alimente sănătoase poate să te ţină departe de probleme. Este important ca, în timpul mesei, să obţii un echilibru de cel puțin două treimi alimente pe bază de plante și nu mai mult de o treime de proteine ​​animale. Prof. dr. Irene Kührer, medic primar oncolog în cadrul Departamentului de Medicină Internă, Hematologie şi Oncologie la Spitalul Universitar AKH Viena, cercetător ştiinţific şi doctor în ştiinţe medicale, a venit în București la Enayati Medical City și a oferit mai multe sfaturi bolnavilor de cancer din România în cadrul evenimentului ,,Nutriția și stilul de viață”.

Specialista a profitat de ocazie pentru a vorbi şi despre stilul de viață și factorii care pot fi schimbați pentru a scădea riscul de a face cancer, arătând că este important ceea ce mâncăm pentru a ține boala la distanță, iar dacă a pătruns cancerul în organism, alimentele pot face diferența.

Grăsimile în exces pot da cancer ovarian, endometrial sau de colon

Nutriția pacientului oncologic este unul dintre subiectele de mare interes în rândul românilor, atât în ceea ce-i privește pe cei afectați deja de boală, cât și pe aparținătorii acestora, dornici să adopte diete alimentare menite să prevină cancerul, respectiv să ajute în tratarea acestuia atunci când răul s-a produs.

,,Consumul de alcool și tutun are efecte secundare și nu numai, fiindcă provoacă și cancer”, a precizat prof. dr. Irene Kuehrer, care a adăugat: ,,Aportul crescut de grăsimi poate provoca cancer de colon, endometrial și ovarian, consumul de alcool și consumul de tutun cancer la cap și gât, dar și cancer la ficat, cancer esofagian, cancerul vezicii biliare, cancerul pancreatic și de colon. Creșterea greutății corporale poate cauza, de asemenea, cancerul. Lipsa activității fizice poate provoca un cancer de tip: mamar, endometrial, de colon, iar expunerea la soare melanom”.

Atenţie la kilogramele în plus!

Creşterea greutăţii corporale este un indiciu prin care corpul îţi atrage atenţia că este timpul să face unele schimbări pentru a nu risc o îmbolnăvire. Dacă îngrăşarea se menţine mai mulţi ani la rând, chiar din copilărie, va fi mai greu de gestionat, dar trebuie conştienzat faptul că obezitatea se numără printre factorii de risc de cancer, deci n-ar fi rău să modifici dieta şi să începi să faci mişcare cu regularitate.

Exerciţiile fizice sunt esenţiale nu doar pentru prevenirea unui cancer, dar şi pentru a evita reapariţia acestei boli. ,,Dacă ești un supraviețuitor al cancerului, activitatea fizică te ajută să nu faci cancer din nou. Există multe studii care arată că, dacă ești activ fizic de trei ori pe săptămână, cel puțin 30 de minute, poți diminua riscul de cancer”, a afirmat prof. dr. Irene Kuehrer.

Vezi şi: Alimentele care au dovedit în studii ştiinţifice că pot preveni cancerul mamar

Alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din meniul zilnic!

Sunt o mulţime de alimente sănătoase pe care le poţi combina foarte frumos pentru a crea un meniu bun pentru mintea şi corpul tău. Totul este să mănânci cât mai divers. Experta austriacă Kuehrer a realizat o listă de alimente care previn cancerul. Pe aceasta se regăsesc:

- legumele verzi cu frunze,

- cerealele integrale (ovăzul, orzul și quinoa care furnizează fibre și pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer colorectal),

- nucile, pentru că sunt bogate în substanțe nutritive benefice pentru combaterea cancerului, melatonină și gama-tocoferol, care ajută la reducerea stresului oxidativ,

- fasolea și lintea, deoarece conțin fibre, amidon rezistent și compuși fenolici, care pot sprijini creșterea bacteriilor intestinale care promovează sănătatea.

Pe aceeași listă se află fructele de pădure şi citricele, care furnizează substanțe fitochimice și vitamine și care acționează ca antioxidanți, dar și fructele de pădure.  

,,Glucozinolații din legumele crucifere cum ar fi broccoli și conopida pot ajuta la împiedicarea dezvoltării și progresiei anumitor tipuri de cancer și nu numai. Mulți pacienți au gastrită din cauza unei infecții cu Helicobacter pylori. Broccoli în Helicobacter pylori este într-adevăr foarte bun”, a explicat prof. Kuehrer.

Te-ar mai putea interesa: Alimente care contribuie la reducerea inflamaţiei din organism

Carnea nu este interzisă

Un aliment pe care mulţi îl consideră nesănătos, carnea, este permisă în dieta pentru slăbit şi prevenirea bolilor grave, precum cancerul. ,,Puteți mânca dar numai o dată pe săptămână carne, nu în mod regulat. Cel mai bine este să mâncați pește, dar nu în fiecare zi, o dată sau de două ori pe săptămână. Este bogat în acizi grași omega 3, iar aceștia vă protejează mușchii și vă protejează și sistemul imunitar. Asta puteți face toți, întreaga familie. Nu trebuie să fi avut cancer ca să consumați pește. Este un aliment sănătos pe care toată lumea ar trebui să îl mănânce”, a  dat asigurări medicul oncolog.

Info

Peste 20 milioane de cazuri noi de cancer au fost diagnosticate în anul 2022 în lumea întreagă, conform Globocan. Numărul bolnavilor de cancer este în creștere, nu doar în lume, în Europa, ci și în România.

Băuturile care scad riscul de cancer

În privinţa lichidelor sănătoase, experta austriacă a subliniat că fitochimicalele din cafea sunt legate de un risc mai mic de a dezvolta cancer endometrial și hepatic. Există dovezi limitate care sugerează și că ceaiul atât cel negru, cât și cel verde, poate scădea riscul de cancer de vezică urinară.

FOTO: Shutterstock