Satul scufundat din România devenit atracţie turistică. Un dezastru ecologic l-a adus în actuala stare

1 shutterstock 1533179549 jpg jpeg

Turiştii români sau străini ajung adesea în localitatea Geamăna din Munţii Apuseni pentru a căuta biserica sau satul scufundat. Iazul de steril care a acoperit satul, cu tot cu sutele de case, a transformat totul într-un peisaj dezolant.

Totul a început în comunism, când Ceauşescu a dorit să facă la Roşia Poeni cea mai mare exploatare de cupru din Europa de la acea veme. Exploatarea zăcământului a demarat în 1978, iar producţia de cupru în 1983. O parte dintre cei 1.000 de săteni au fost atunci desăpăgubiţi şi au reuşit să se mute din localitate. Cei care au rămas au fost nevoiţi să se mute tot mai sus pe deal, pentru a se feri de iazul de steril. A urmat un dezastru ecologic. La începutul anului 1986, când a început deversarea sterilului, trăiau sute de familii în zonă, numărul acestora reducându-se semnificativ. Pentru a ajunge în civilizaţie, oamenii care au rămas aici au de parcurs câţiva kilometri buni.

Iazul de decantare Valea Şesii este locul de depozitare a sterilului provenit de la exploatarea minieră de suprafaţă Roşia Poieni. Aici ajung reziduurile de la cariera exploatată de Cupru Min. Apele sunt foarte acide, iar cele bazice curg prin afluenţi în râul Arieş şi afectează întreaga zonă. În plus, aici mai produce efecte şi leşierea sterilului, prin care acidul sulfuric şi sulfaţii de metale grele ajung în apă şi sol, generând poluarea intensă a bazinului hidrografic.

În prezent, peisajul dezolant de aici a devenit o atracţie turistică, fiind, de asemenea, căutat de fotografi şi de producătorii de film. Doar turlele bisericii par a mai aminti de ceea ce a fost cândva localitatea.Recente

nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg