Se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din 1977. Unde se afla Ceauşescu atunci şi ce măsuri a luat

1 86638 xl jpg jpeg

În 4 martie 1977, România a fost marcată de un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,3, Bucureştiul fiind cea mai afectată localitate. Epicentrul cutremurului a fost Vrancea, cea mai activă zonă seismică a ţării.

Cel mai grav cutremur de care a avut parte România a avut loc pe 4 martie 1977, dată pe care mulţi români nu o pot uita. Cutremurul a avut magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, iar cele mai multe victime au fost înregistrate în Bucureşti, unde zeci de clădiri au fost distruse şi mii de vieţi curmate.  

Ziua de 4 martie 1977 este în continuare o rană încă deschisă pentru bucureşteni. În acea seară fatidică, Bucureştiul a pierdut 33 de blocuri mari şi clădiri importante, iar alte câteva sute au fost grav avariate. Seismul a făcut 1.424 de victime numai în Bucureşti, iar mii de familii au rămas fără adăpost.

2 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

Unde se aflau Ceauşeştii

stanga
dreapta
2 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

În seara în care s-a produs cutremurul din martie 1977, Nicolae şi Elena Ceauşescu se aflau într-o vizită oficială în Nigeria. Chiar în momentul tragediei, Ceuşeştii luau parte la un banchet oficial organizat de şeful statului nigerian. Atunci, un secretar român a intrat în salon şi l-a informat pe Ceauşescu de cele întâmplate. Dictatorul i-a anunţat pe cei prezenţi că în România s-a produs un cutremur catastrofal şi imediat au început demersurile de plecare. În aceeaşi noapte, aeronava prezidenţială a României a decolat spre ţară, aterizând la Otopeni în dimineaţa zilei de 5 martie. Ceauşescu a emis un decret prin care se instituia starea de necesitate pe întreg teritoriul ţării şi a îndemnat la calm. Imediat cum a ajuns în ţară, Ceauşescu şi ceilalţi membri din conducerea partidului au plecat să spre locurile cele mai afectate de cutremur din Bucureşti.

Ceauşescu a ordonat salvarea imediată a oamenilor prinşi sub dărâmături. Alimentarea cu gaze a fost oprită şi s-a raţionalizat consumul de apă. În renumitul „Scânteia” a apărut un articol care informa că la „Scala”, Ceauşescu „s-ar fi aruncat primul în subsoluri ca să caute supravieţuitori”.Recente

donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg
Jennifer Garner jpeg
Regina Elisabeta jpeg