Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Cine doarme azi va fi somnoros tot anul

1 shutterstock 551595394 jpg jpeg

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie. Ocrotitor al Armatei Române, Sfântul este reprezentat în chip de biruitor pe icoane, întrucât se ştie că s-a luptat cu balaurul. În tradiţia populară, în această zi se respectă anumite obiceiuri.

Unul dintre cei mai mai importanţi sfinţi, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe sau George este pomenit de aproape toate Bisericile tradiţionale, de obicei pe data de 23 aprilie. Sfântul s-a născut în Cappadocia, în secolul al IV-lea, într-o familie creştină, în timpul împăratului Diocleţian. S-a înrolat în armata romană şi s-a remarcat în mânuirea armelor. În 303, când Diocleţian a emis decretul împotriva creştinilor, Sfântul Gheorghe şi-a declarat public credinţa creştină. De aceea, a fost întemniţat şi torturat. În ciuda acestor suplicii, nu a renunţat la credinţa sa.

Sfântul Gheorghe este ocrotitor al Armatei Române, patron al Angliei, Georgiei şi al Moscovei. În trecut, sărbătoarea Sfântului Gheorghe era celebrată trei zile.

Sfântul Gheorghe le arată celor aleşi comorile

De-a lungul timpului, în popor s-au înrădăcinat anumite tradiţii, credinţe şi superstiţii. Se obişnuişte ca în această zi oamenii să se cântărească pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a fi protejaţi de farmece. Se spune că oamenii care dorm astăzi vor fi somnoroşi tot anul. Despre Sfântul Gheorghe se spune şi că poate învinge vrăjitoarele şi că le arată celor aleşi comorile.

Pe 23 aprilie, fetele obişnuiau să semene usturoi, pe care îl păstrau până anul următor. Prin consumul usturoiului semănat înainte cu un an, credeau că vor avea toate virtuţile şi că se vor mărita în curând.

Ziua de 23 aprilie, cunoscută popular şi ca Sângiorz, are şi semnificaţii agrare şi pastorale. Preoţii şi oamenii ies cu crucea pe câmp şi fac rugăciuni de ploaie. Dacă astăzi plouă, va fi recoltă bogată de grâu. Gunoiul strâns astăzi se pune la rădăcina copacilor, pentru a fi roditori. Astăzi se culeg şi plante de leac şi se păstrează peste an.



Recente

Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg