Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Cine doarme azi va fi somnoros tot anul

1 shutterstock 551595394 jpg jpeg

Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie. Ocrotitor al Armatei Române, Sfântul este reprezentat în chip de biruitor pe icoane, întrucât se ştie că s-a luptat cu balaurul. În tradiţia populară, în această zi se respectă anumite obiceiuri.

Unul dintre cei mai mai importanţi sfinţi, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe sau George este pomenit de aproape toate Bisericile tradiţionale, de obicei pe data de 23 aprilie. Sfântul s-a născut în Cappadocia, în secolul al IV-lea, într-o familie creştină, în timpul împăratului Diocleţian. S-a înrolat în armata romană şi s-a remarcat în mânuirea armelor. În 303, când Diocleţian a emis decretul împotriva creştinilor, Sfântul Gheorghe şi-a declarat public credinţa creştină. De aceea, a fost întemniţat şi torturat. În ciuda acestor suplicii, nu a renunţat la credinţa sa.

Sfântul Gheorghe este ocrotitor al Armatei Române, patron al Angliei, Georgiei şi al Moscovei. În trecut, sărbătoarea Sfântului Gheorghe era celebrată trei zile.

Sfântul Gheorghe le arată celor aleşi comorile

De-a lungul timpului, în popor s-au înrădăcinat anumite tradiţii, credinţe şi superstiţii. Se obişnuişte ca în această zi oamenii să se cântărească pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a fi protejaţi de farmece. Se spune că oamenii care dorm astăzi vor fi somnoroşi tot anul. Despre Sfântul Gheorghe se spune şi că poate învinge vrăjitoarele şi că le arată celor aleşi comorile.

Pe 23 aprilie, fetele obişnuiau să semene usturoi, pe care îl păstrau până anul următor. Prin consumul usturoiului semănat înainte cu un an, credeau că vor avea toate virtuţile şi că se vor mărita în curând.

Ziua de 23 aprilie, cunoscută popular şi ca Sângiorz, are şi semnificaţii agrare şi pastorale. Preoţii şi oamenii ies cu crucea pe câmp şi fac rugăciuni de ploaie. Dacă astăzi plouă, va fi recoltă bogată de grâu. Gunoiul strâns astăzi se pune la rădăcina copacilor, pentru a fi roditori. Astăzi se culeg şi plante de leac şi se păstrează peste an.Recente

Anitta jpg
Boala Pica jpg
Ryan Reynolds jpg
Oprah Winfrey jpg
POZA png
Shannen Doherty  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez jpg
Kate Middleton jpg
Hillary Clinton FOTO Profimedia jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă  foto   Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams  foto   Shutterstock jpg
Nicki Minaj  jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg