Audrey Hepburn, fiica unei baronese care n-o iubea. În timpul războiului, actriţa mânca bulbi de lalea zile întregi

1 screenshot 2021 01 21 audrey hepburn png png

“Foarte implicată, foarte deşteaptă, talentată şi ambiţioasă.” Acestea au fost cuvintele regizorului William Wyler atunci când a urmărit proba lui Audrey Hepburn, în 1951. A primit rolul - pentru care a câştigat şi un Oscar - şi a devenit una dintre cele mai mari actriţe de la Hollywood. Decenii întregi, a fost adorată pentru frumuseţea şi stilul etalat. Totuşi viaţa ei n-a fost numai strălucire şi împliniri. Un film documentar scoate la iveală o latură a remarcabilei actriţe despre care prea puţină lume ştie.

Regizat de Helena Coan, documentarul conţine imagini de arhivă, nemaivăzute până acum, şi interviuri realizate cu membrii familiei şi cu prietenii. Vorbind pe Zoom, din casa lui din Italia, cel mai mare fiu al lui Audrey, Sean Hepburn Ferrer, face nişte dezăluiri interesante: „Nimeni nu-i dădea ordine mamei. La Hollywood, trebuie să te lupţi pentru orice bucăţică de expunere sau rol şi ea a făcut asta. În acelaşi timp, a jucat rolul unei ingenue. Pentru că avea şi această caracteristică.”

Părinţii nazişti ai actriţei

Hepburn s-a născut în Belgia, în 1929, fiind fiica baronesei Ella van Heemstra, o aristocrată olandeză, şi a lui Joseph Ruston, un englez care nu era aproape deloc implicat în viaţa familiei. De fapt, a plecat de tot în 1935, când s-a întors în Anglia, un moment pe care actriţa l-a descris ca fiind “cea mai mare lovitură primită vreodată în viaţa mea. Faptul că tata m-a părăsit m-a făcut să fiu nesigură pe mine toată viaţa.” Ruston a reuşit doar să vină o singură dată în vizită, pentru a-şi vedea fiica, când aceasta a fost trimistă la internat, în Kent.

Cei doi părinţi ai lui Audrey erau simpatizanţi nazişti, iar tatăl era prieten cu fascistul Oswald Mosley. Cum s-a simţit oare ea cu privire la preferinţele politice ale părinţilor ei? „Se simţea nu numai ruşinată, ci chiar înfuriată”, a declarat fiul ei. “Mama ura, pur şi simplu, acest lucru”, referindu-se la simpatia acestora pe care o aveau cu privire la Hitler.

Copilărie sub ocupaţia nazistă

Audrey şi-a petrecut Cel de-al Doilea Război Mondial în Olanda, sub ocupaţia nazistă. Unchiul ei s-a numărat printre victimele din acea perioadă, când a fost luat de-acasă şi împuşcat. Cea care avea să devină una dintre cele mai mari actriţe ale tuturor timpurilor ere adesea martora unor secvenţe desprinse parcă din filmele de groază, în care mame şi copii erau urcaţi în vagoane şi duşi acolo unde nimeni nu mai ştia de ei. „Acele imagini au rămas neşterse din memoria ei pentru tot restul vieţii”, susţine Ferrer.

Van Heemstra, adică mama actriţei, renunţase la fascism între timp şi lucra în beneficiul rezistenţei din Olanda. Ca mulţi alţi copii olandezi, Audrey a încercat şi ea să ajute cum putea. Ducea mesaje de colo-colo, ascunde în pantofi. “Pentru a o proteja, nu i se spunea cât de importante erau acele mesaje şi ce conţineau.”

A cunoscut foametea

În iarna geroasă a lui 1944, nemţii i-au lăsat pe olandezi de moară de foame. Hepburn n-avea nimic de mâncare zile întregi şi familia se hrănea doar cu bulbi de lelea pentru a supravieţui. „Petreceam zile întregi în pat îmbrăcaţi cu toate hainele pe care le aveam, pentru că păturile nu ne erau de-ajuns”, povesteşte fiul actriţei că i-a spus mama lui. La maturitate, Audrey era atât de slabă, încât lumea se întreba dacă nu era cumva anorexică – a cântărit 48kg toată viaţa ei. „Mânca mai mult decât noi toţi şi era o bucătăreasă minunată. Dacă suferea de vreo tulburare alimentară, eu n-am ştiut despre aşa ceva”, declară Ferrer.

Întreaga perioadă petrecută de Audrey când războiul era în plină desfăşurare a lăsat o amprentă evidentă asupra ei. „A transformat-o într-o femeie foarte hotărâtă, dar nu era deloc neînfricată. A ştiut ce însemna frica toată viaţa ei. Ţin minte cum susţinea discursuri pentru Unicef şi cum tremura din toate încheieturile când se adresa mulţimilor”, a adăugat fiul ei.

Ore nesfârşite de balet

După război, Audrey s-a mutat cu mama ei în Marea Britanie. Aristocrata Van Heemstra a fost tot timpul rece şi critică la adresa fiicei ei, pentru care n-avea niciun gest de afecţiune. Totuşi, chiar dacă nu dădea niciodată semne că şi-ar iubi copilul, a ales să frece podelele într-un hotel pentru a reuşi să plătească lecţiile de balet pentru Audrey. Din păcate, fetiţa era mult în urmă cu mişcările de balet, pe care nu le mai exersase deloc în timpul anilor întregi de război, lucru care nu i-a permis să devină balerină.

În schimb, s-a apucat de actorie, ca să facă rost de bani. A fost descoperită la vârsta de 22 de ani, de către scriitoarea franceză Colette, pe Riviera Franceză. Colette s-a uitat puţin la Hepburn şi a decis pe loc că ar fi ideală în noua ei piesă de pe Broadway.

„Gândiţi-vă puţin! Ea, împreună cu Elizabeth Taylor, a fost prima femeie de la Hollywood care a căştigat un milion de dolari, pe vremea când femeile nu puteau nici măcar să-şi deschidă un cont bancar fără aprobarea soţului. Devenise neînfricată. Şi asta datorită războiului, disciplinei din balet şi a mamei care era foarte dură cu ea”, a precizat fiul cel mare al starului din Breakfast at Tiffany's.

Foto Profimedia, captură foto Cameraman: The Life and Work of Jack Cardiff (2010)Recente

Tori Spelling jpg
Reese Witherspoon si Robert De Niro jpg
Beyonce sursa  Instagram jpg
cutremur sursa  Shutterstock jpg
Culori care atrag norocul la bani Sursa foto shutterstock 638041264 jpg
Angelina Jolie si Jon Voight jpeg
 Matthew McConaughey si Kate Hudson jpg
Printul Harry Sasha Walpole jpg
Shania Twain foto  Instagram jpg
Jessica Simpson  Instagram jpg
Priyanca Chopra Jones shutterstock 2083738132 jpg
Jennifer Lopez si Ben Affleck jpeg
nuntă Prințul Harry, Meghan Markle foto  Shutterstock jpg
Click! pentru femei Nr 3  2023 jpeg
Menopauza jpg
Ireland Baldwin jpg
Pamela Anderson carieră foto  Shutterstock jpg
Papa Benedict sursa  Shutterstock jpg
Iti place muzica live Iata top 3 restaurante pe care nu trebuie sa le ratezi in Bucuresti jpg
zi norocoasa shutterstock 1937419057 jpg