Cătălin Prunariu, pilotul care desenează văzduhul

1 61113 original jpg jpeg

An de an, cerul este brăzdat de traiectorii fantastice făcute de avioanele de acrobaţie. Fiul primului astronaut român, Dumitru Prunariu, Cătălin este unul dintre piloţii care, înfruntând legea gravitaţiei, face viraje năucitoare şi lasă fără glas spectatorii veniţi să asiste la mitinguri.

Pilotul Cătălin Prunariu mărturiseşte că s-a apucat târziu de zbor,abia în 1996,pe când avea 21 de ani şi că pasiuneas-a format în timp. Acum,se poate mândri cu peste 4.300 ore de zbor,din care 700 de acrobaţie.

Atribuţii esenţiale pentru această meserie

06f0220fbcc9516bb0e5439fcb0cbada jpg jpeg

Cunoscutul pilot spune că cine doreşte să ajungă la manşa unui avion trebuie să fie disciplinat şi să aibă o sănătate de fier. „Primul test al unui viitor pilot este examenul medical. De aici începe totul. Dacă acesta nu este corespunzător,acel tânăr nu poate urma o carieră în aviaţie. Este obligatoriu să nu aibă probleme cu inima,cu aparatul vestibular,circulator,să vadă bine,să nu ameţească şi să-şi poată adapta organismul condiţiilor zborului,“explică pilotul.

Profesor pentru tinerii învăţăcei

Aprofundarea studiilor la Facultatea de Finanţe Bănci l-a ajutat să ajungă comandant la Aerodromul Clinceni,continuându-şi în paralel pregătirea de pilot sportiv. Cât timp a fost la conducerea Aerodromului,Cătălin Prunariu s-a implicat în pregătirea viitorilor piloţi. A mărit numărul orelor de antrenament de la 6 ore alocate pentru un elev,după ce îşi lua licenţa,la 20-30 de ore pe an. În plus,a început să ofere ore de zbor pe criterii de performanţă. Astfel şi-a motivat elevii să devină cei mai buni.  

Ocupaţia de bază:pilot de linie

Pentru că profesia de pilot de acrobaţie nu e atât de rentabilă din punct de vedere financiar cum este cea de linie,pilotul Cătălin Prunariu spune că acrobaţia este „un fel de a doua meserie,ceva mai uşor diferită de prima,dar undeva tot în acelaşi domeniu“.

Mărturiseşte că munca unui pilot de linie este una atipică:„nu lucrez după un program fix. Într-o zi pot să am o cursă de la 6 dimineaţa,într-o alta de la 6 seara“. Dacă ar fi să aleagă între a pilota un avion de linie şi unul de acrobaţie spune hotărât că ar alege acrobaţia. De ce? Pentru că are parte de mai multă acţiune.

A reînfiinţat formaţia de acrobaţie „Şoimii României“ 

79b8bb191916fcabcb8c8bd200d96670 jpg jpeg

În 2006,Cătălin Prunariu era singurul pilot din Lotul Naţional de Acrobaţie,pentru că ceilalţi membri lucrau ca piloţi de linie. „România era una dintre puţinele ţări care nu avea o formaţie reprezentativă naţională. M-am gândit că,având 6 avioane Extra la aeroclub,la Clinceni,care nu erau pilotate decât la concursuri,puteam să le folosim pentru a promova activitatea aeroclubului României şi activitatea ţării în aviaţie“,explică pilotul Prunariu. Astfel,a reînfiinţat formaţia de acrobaţie a Aeroclubului României,„Hawks of Romania“,adică „Şoimii României“. În prezent,echipa este formată din 7 aviatori.

Antrenamentele sunt cheia succesului

Când eşti prezent la un spectacol aviatic,nu ai cum să-ţi iei ochii de pe cer. Evoluţiile se desfăşoară la o altitudine foarte mică,astfel încât,de multe ori aparatele sunt atât de aproape unele de altele (1-1,5 m) că ai impresia că se vor ciocni. Pilotul Cătălin Prunariu spune că formaţia se antrenează din greu pentru ca acrobaţiile să iasă aşa cum trebuie.

„Nicio figură nu mai este grea după ce o exersezi de câteva ori. Şi toate par aproape imposibil la început,când le faci pentru prima dată. Nu avem o formulă care să se aplice la fiecare evoluţie. Avem foarte multe variabile care nu ţin de noi:temperatura,densitatea aerului,presiunea atmosferică,cota la care zburăm. Una este să faci o figură la o mie de picioare şi alta e să faci una la o cotă de 3000 de picioare (1 m=3 picioare). Aici intervine abilitatea pilotului de a simţi cum se mişcă aeronava,de a da corecţiile necesare fine,pentru a ţine avionul în acea figură“,mărturiseşte Cătălin Prunariu.

Bucuria publicului,cea mai mare satisfacţie

Pilotul Prunariu spune că cel mai mult iubeşte să-i vadă pe oameni că zâmbesc şi că se bucură de acrobaţiile pe care echipa le face. „Când lumea este fericităcă a văzut un spectacol plăcut,în momentul acela apare şi satisfacţia noastră. Pentru că,la urma urmei,pentru asta muncim.“

Foto:Flori Dănciulescu,Liviu DnistranRecente

ashley graham, sotul si copiii foto  Instagram jpg
Paris Hilton jpg
Tiger Woods sursa  Shutterstock jpg
332377003 3394862050761175 2241624325860106195 n jpg
eveniment lux oameni petrecere jpg
Selena Gomez, Nicola Peltz, Brooklyn Beckham jpg
Mark jpg
01  coperta cf06 page 0001 jpg
James Bond jpg
George Clooney, Amal Clooney, Angelina Jolie sursa  Shutterstock jpg
Hobby jpg
Charlize Theron jpg
Brendan Fraser jpg
Gwyneth Paltrow sursa  Shutterstock jpg
Christina Aguilera și tatăl ei sursa  Shutterstock, Twitter jpg
Ce bijuterii ti se potrivesc in functie de semnul zodiacal Sursa foto shutterstock 1633092592 jpg
Kate Hudson1 sursa  Instagram jpg
Christie Brinkley 1 jpg
Hailey Bieber sursa  Instagram jpg
shutterstock 1277056432 jpg