Cum a ajuns regina Elisabeta a II-a una dintre cele mai bogate femei din lume
Regina Elisabeta a II-a se află de 70 de ani pe tronul Marii Britanii, timp în care a reuşit să ajungă una dintre cele mai bogate femei din lume. Potrivit Forbes, monarhul britanic are o avere estimată la peste jumătate de miliard de dolari. Dar cum a reuşit regina să câştige aceşti bani şi ce face pentru ei?
530 milioane dolari: aceasta este averea suveranei Marii Britanii. Este vorba atât de lichidităţi, cât şi de diverse proprietăţi şi investiţii. Dar şi supuşii familiei regale contribuie financiar, căci o parte din impozitele lor merg către fmilia regală, pentru diversele „servicii“ pe care le prestează aceştia în slujba poporului britanic.
Grantul suveran, publicat de Royal Household, este, în esenţă, declaraţia financiară a reginei şi arată câţi bani primeşte aceasta în fiecare an. Acest raport anual plasează Casa Regală – din punct de vedere al transparenţei financiare – la acelaşi nivel cu alte instituţii ale statului.
De unde vin banii reginei?
Ultimul Grant suveran pentru care există un raport (2018-2019) a fost de nu mai puţin de 82,8 mlioane de lire sterline, adică 116 milioane de dolari. Fondurile publice au crescut cu 13% faţă de anul precedent, iar cheltuielile principale, potrivit raportului, au fost cele pentru întreţinerea Palatului Buckingham.
Regina obţine, de asemenea, profituri dintr-un fond funciar numit Ducatul Lancaster. Acest fond are în proprietate terenuri, proprietăţi şi alte exploataţii deţinute de suverană. Este o moştenire străveche, care datează din 1265. Acesta este venitul personal al reginei. Potrivit presei, în 2019, veniturile din acest fond s-au ridicat la 20,7 milioane de lire sterline (29 de milioane de dolari).
Totodată, monarhul britanic are propriile investiţii, dar acestea nu sunt făcute publice. Ea mai deţine castelul Balmoral din Scoţia şi domeniul Sandringham, pe care le-a moştenit de la tatăl ei, regele George al VI-lea.
Regina plăteşte impozite?
În Marea Britanie, chiar s-a pus problema unui referendum pentru înlăturarea monarhiei, iar o parte din public consideră că situaţia finanţelor regale nu e transparentă. Totuşi, britanicii nu plătesc atât de mult pentru familia regală. În 2018, fiecare contribuabil britanic a scos din buzunar aproximativ 65 de pence pe an, adică mai puţin de un dolar.
Regina a plătit în mod voluntar impozitul pe venit şi impozitul pe profit, începând cu anul 1992. De asemenea, ea plăteşte în mod voluntar impozite locale.
FOTO Shutterstock