Dispariţia misterioasă a Agathei Christie. Scriitoarea s-a răzbunat pe soţul infidel sau a avut o cădere nervoasă?

1 agatha jpg jpeg

Era o zi ceţoasă din decembrie 1926, când un jurnalist a intrat în hotelul Swan Hydropathic din Harrogate, Yorkshire, pentru a o căuta pe o anume Teresa Neele din Cape Town. În săptămâna care tocmai se scursese, doamna cu pricina fusese văzută jucând cărţi, dansând Charleston sau, pur şi simplu, simţindu-se minunat în hotelul de lux.

Când tânărul jurnalist a dat, în sfârşit, de ea, i-a spus acesteia pe alt nume, cel pe care îl cunoştea o lume întreagă. Femeia l-a recunoscut pe ziarist, dar i-a spus că ea suferă de amnezie şi că nu-şi aduce aminte nimic. Era pentru prima dată când cineva o văzuse pe Agatha Christie, cea mai cunoscută scriitoare din lume, în ultimele 11 zile.

Dispărută în noapte

În seara de 3 decembrie, puţin după orele 22, Agatha a plecat de-acasă cu maşina ei verde Morris Cowey şi o mică valiză. A doua zi dimineaţă, automobilul a fost găsit la vreo 25km de casa scriitoarei, cu acoperişul desfăcut şi farurile aprinse. Haina de blană a lui Christie, valiza şi carnetul de şofat erau toate în maşină, doar Agatha lipsea. Cel mai mare scriitor de romane poliţiste dispăruse fără urmă.

1926 fusese un an îngrozitor pentru Agatha. Mama scriitoarei se stinsese, după o luptă îndelungată cu boala, iar mariajul lui Christie nu era nici el într-o situaţia prea bună. De fapt, soţul ei, Archie, îi ceruse divorţul după ce se îndrăgostise de o prietenă de-a familiei lor, pe nume Nancy Neele. Suferinţele îndurate lună după lună n-au făcut decât să-i afecteze starea mentală a scriitoarei. Chiar ea a scris despre mintea care-i juca feste şi care devenea tot mai înceţoşată şi despre faptul că izbucnea în lacrimi la cea mai mică problemă întâmpinată. Iar, când Archie i-a cerut divorţul, lucrurile n-au făcut decât să se agraveze.

Disperată din cauza divorţului

În dimineaţa de 3 decembrie, Archie i-a spus Agathei că o părăseşte definitiv. A petrecut restul zilei strângându-şi lucrurile de prin casă, în timp ce soţia lui era tot mai devastată de ceea ce se întâmpla. După luni întregi în care încercase să nu-şi piardă minţile, doamna Christie şi-a împachetat, în acea seară, câteva obiecte personale şi a dispărut în noapte.

Dispariţia Agathei Christie a devenit subiect major de presă. Mai mult de 1000 de poliţişti au plecat în căutarea ei şi alţi peste 15.000 de oameni s-au oferit voluntar să ajute la găsirea scriitoarei. Au rămas toţi mască când au aflat că faimoasa autoare se cazase bine-mersi într-un hotel de lux şi se bucura de o mică vacanţă, în timp de întreaga ţară fremăta la gândul că ceva rău i se întâmplase.

Motivul plecării de-acasă

Oamenii au trecut rapid de la uşurare la furie când au descoperit finalul întregii poveşti şi au presupus că Agatha fie a încercat să se răzbune pe soţul infidel, fie şi-a simulat dispariţia pentru a-şi face reclamă şi-a vinde şi mai multe cărţi. Mulţi au considerat o făcătură amnezia de care spunea scriitoarea că suferea şi refuzul ei de-a vorbi despre motivul dispariţiei sale n-a făcut decât să dea şi mai mult apă la moară publicului însetat de senzaţional şi mistere nedesluşite.

Atunci când a fost confruntată despre subiect, Christie a declarat că n-avea nicio amintire despre ceea ce s-a întâmplat între 3-14 decembrie 1926. Iar lipsa memoriei a fost confirmată de toţi medicii care au consultat-o. E limpede că toate evenimentele de până atunci au determinat o cădere nervoasă a autoarei, însă rămâne un adevărat mister motivul dispariţiei Agathei Christie timp de 11 zile. Nu-i exclus să fi fost un amalgam de motive.



Recente

pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg