Domenico Modugno, interpretul hitului „Volare“ a „spulberat“ banii primiţi pentru cântec, apoi a făcut politică

Cine nu a fredonat măcar o dată refrenul piesei „Nel Blu Dipinto Di Blu“, mult mai cunoscută drept „Volare“. Domenico Modugno, coautor şi interpret al acestei melodii, are o poveste fascinantă: a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi italieni, a cunoscut faima mondială cu această melodie, dar a avut parte şi de tragedii.

Cântecul l-a urmărit toată viaţa, pentru că nici măcar nu i se mai spunea pe nume, ci primise porecla Domnul Volare. Melodia estea cea mai cunoscută piesă italiană din lume, alături de „O sole mio“. Hitul a câştigat Festivalul de la Sanremo, locul 3 la Festivalul Eurovision 1958, a primit câteva premii Grammy şi a bătut mai multe recorduri în topurile internaţioanle.

Însă Domenico Modugno a mai lansat şi alte piese, iar un alt hit internaţional este „Piove ('Ciao Ciao, Bambina)“. Totuşi, un accident dramatic l-a obligat să renunţe la muzică pentru totdeauna.

Domenico Modugno este coautor al piesei „Nel Blu Dipinto Di Blu“, pe care a compus-o în 1958, împreună cu Franco Migliacci. Melodia a câştigat mai întâi Festivalul de la Sanremo şi a devenit rapid un hit internaţional. Ca şi în ziua de azi, câştigătorul Sanremo reprezenta Italia la Eurovision, însă acolo Modugno a ocupat doar poziţia a treia. Într-un clasament recent al celor mai iubite piese de la Eurovision din toate timpurile, „Nel Blu Dipinto Di Blu“ s-a clasat pe poziţia a doua, după „Waterloo“ (Abba).

Modugno a mărturisit că sursa de inspiraţie atunci când a compus piesa a fost un tablou de Marc Chagall, în care un bărbat visează să fie albastru şi să zboare.

Din banii primiţi pentru „Volare“, Domenico Modugno şi-a cumpărat un Ferrari, dar automobilul a fost spulberat într-un accident. Maşina a fost distrusă total.

Citeşte şi 

Achille a cucerit Sanremo. Cum a devenit festivalul o scenă pentru mesaje antimafia sau pro comunitatea gay

În 1984 cântăreţul a suferit un atac cerebral grav, care l-a lăsat parţial paralizat, astfel că a fost nevoit să renunţe la muzică şi să se retragă din lumea artistică. În 1987 a candidat pentru un loc în Parlamentul Italian, din partea Partidului Radical (care astăzi nu mai există). A făcut parte din Parlament timp de trei ani. A fost interzis în Chile pentru că a criticat regimul totalitarist al lui Augusto Pinochet.

În ultimii ani din viaţă a fost foarte implicat în campanii care susţieau diverse cauze sociale. A murit în urma unui infarct, la 66 de ani, în 1994.

FOTO ProfimediaRecente

nuntă indiană foto  Shutterstock jpg
Copiii vedetelor jpg
Medicover foto Dan Malureanu 0503 JPG
Nativii acestor 3 zodii vor avea noroc in anul Dragonului de Lemn Sursa foto shutterstock 560312692 jpg
Horoscop jpg
femeie și bărbat în pat foto  Shutterstock jpg
Mel B jpg
Shogun serial jpg
vedetă cu câine foto  Shutterstock jpg
Martha Stewart foto  Shutterstock jpg
Blake Lively, Ryan Reynolds jpg
Japonia jpg
Kourtney Kardashian jpg
Harry Styles foto  Shutterstock jpg
Taylor Swift cântăreața foto  Shutterstock jpg
Sofia Vergara foto  Shutterstock jpg
JA jpg
Bradley Cooper și Beyonce jpg
Pisicile negre aduc ghinion Ce tari le considera norocoase Sursa foto shutterstock 700014673 jpg
David Beckham foto  Instagram jpg