Epidemia falsă care a salvat viaţa a 8.000 de evrei în timpul Holocaustului

1 epidemie jpg jpeg

Doctorul Eugene Lazowski a fost un adevărat erou! El a fost cel care a creat iluzia unei epidemii, a inventat existenţa unei boli fatale, pentru a-i speria pe nazişti şi-a reuşi, astfel, să salveze viaţa a 8.000 de evrei polonezi în timpul Holocaustului.

Născut în 1913, Eugene Lazowski de-abia terminase Facultatea de Medicină când naziştii invadaseră Polonia în 1939. La acea vreme, tifosul omora circa 750 de oameni zilnic şi, în încercarea de-a opri evoluţia bolii, naziştii s-au izolat şi mai mult de restul muritorilor de rând şi au crescut execuţiile evreilor.

În asemenea context, Eugene s-a alăturat celor de la Crucea Roşie poloneză, dar naziştii i-au interzis să trateze pacienţi evrei. Totuşi acest lucru nu l-a împiedicat pe proaspătul absolvent de Medicină să se strecoare noaptea în ghettoul evreilor şi să încerce să ajute cum putea. Surprinzător sau nu, a reuşit să salveze mii de vieţi omeneşti!

Într-o bună zi, un soldat polonez aflat în permisie l-a implorat pe Lazowski să-l ajute cumva să nu se mai întoarcă pe front. În încercarea de a-l ajuta pe bietul soldat să simuleze că suferea de o boală cu potenţial fatal, Eugene a descoperit că tulpina moartă de bacterie Proteus OX19 din tifos continua să dea un rezultat pozitiv la analiză. Apoi a avut o revelaţie! Şi-a dat seama că putea folosi asemenea informaţie ca mod de apărare împotriva naziştilor.

A început să distribuie un vaccin fals cât mai mult posibil şi, în numai două luni, atâtea cazuri false fuseseă confirmate, încât Eugene a reuşit să-i convingă pe supraveghetorii nazişti că a izbucnit o adevărată epidemie de tifos. Reacţia naziştilor a fost să carantineze zone tot mai mari, unde suspectau cazuri de tifos. Iar printre acele zone carantinate se aflau şi cele în care locuiau evreii. Doctorul a reuşit să creeze astfel de spaţii carantinate în 12 sate şi să salveze, astfel, nu mai puţin de 8.000 de vieţi omeneşti.

După ce s-a încheiat războiul, Eugene a continuat să practice medicina în Polonia până în momentul în care a fost nevoit să emigreze, cu familia, în SUA. S-a stabilit în Chicago, unde a putut să-şi finalizeze studiile şi să primească o diplomă de absolvire la Facultăţii de Medicină, în Illinois.

Decenii mai târziu, s-a întors în Polonia, unde a fost primit ca un erou deoarcere reuşise să-i salveze pe cei disperaţi şi în mare pericol de moarte. Prin carantinarea unor zone vaste din Polonia, Eugene Lazowski a reuşit să-i ţină departe pe nazişti de evreii care ar fi fost, de altfel, condamnaţi la moarte.

Foto - Shutterstock



Recente

festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg