Henry Cyril Paget, marchizul care purta rochii. Şi-a modificat ţeava de eşapament ca să miroasă a parfum

1 marchizul historical time machine png png

„Oaia neagră a familiei” este puţin spus pentru aristocratul excentric şi efeminat, care, imediat ce-a moştenit o avere colosală de la tatăl lui, şi-a dat arama pe faţă. Cel de-al cincilea Marchiz de Anglesey a cheltuit sume exorbitante pe costume de teatru, parfumuri, bijuterii de preţ şi orice altceva i se năzărea. A dus o viaţă plină de excese şi-a dus egoismul şi satisfacerea propriei plăceri la cote detestate de toţi cei din jur.

După ce a murit, s-au scris despre Henry aproape numai necrologuri negative, lumea parcă era bucuroasă că scăpase de un nobil atât de depravat şi de cheltuitor ca el. Cele mai blânde cuvinte rostite la pieirea lui Paget au fost acestea: „Din copilărie până la moarte nimeni nu l-a iubit. A fost un spirit ciudat şi respingător, care n-a fost nicicând înţeles, ci doar un ins de-o singurătate patetică”.

Efeminat şi extravagant

Din momentul în care s-a anunţat decesul lui, la numai 29 de ani, societatea britanică a răsuflat parcă uşurată. Toată lumea era pregătită să-l de-a uitării pe Henry Cyril Paget. Totuşi de ce-l ura lumea? Fusese cumva un criminal odios, un trădător de ţară? Nici vorbă! Cel de-al cincilea marchiz de Anglesey era, înainte de toate, un spectacol în sine. Un individ extravagant, efeminat, care a reuşit să îngrozească, pur şi simplu, elita societăţii britanice.

Paget, poreclit Toppy, s-a născut, în 1875, în sânul unei familii britanice aristocrate, bogate. Tatăl lui, al patrulea Marchiz de Anglesey, era vice-amiralul coastei. Henry a urmat Colegiul Eton, după care a ajuns locotenent în armata britanică, iar, la 24 de ani, s-a însurat. Până în acel moment nu se întâmplase nimic neobişnuit în viaţa lui, Toppy respecând tradiţia şi voia tatălui până în ultima zi din viaţa acestuia. Apoi a murit tatăl lui Henry.

Schimbare totală de macaz

După dispariţia capului familiei, Toppy a preluat atât titlul nobiliar, cât şi averea familiei, lucru care i-a oferit o libertate nesperată. Sutele de mii de metri pătraţi de teren moştenite îi aduceau tânărului un venit de 110.000 de lire sterline în fiecare an, adică vreo 12 milioane de lire sterline în banii de acum. Datorită titlului pe care-l deţinea şi a proprietăţilor vaste care erau trecute pe numele lui, Henry primea bani chiar şi fără să mişte un deget. Şi-atunci ce s-a gândit să facă tânărul rebel cu atâta bănet? Să-l cheltuiască!

Privind fotografiile cu Paget, ai impresia că au fost făcute în anii '70, iar Toppy pare o combinaţie între Frank Zappa şi David Bowie, cu rochiile sale vaporoase şi bijuteriile ostentative. În peisajul de astăzi s-ar potrivi la fix!

Totuşi pe ce cheltuia Henry banii? Pe orice-i trecea prin minte. Şi-a dorit ca maşina lui să scoată parfum prin ţeava de eşapament, a plătit, aşadar, o căruţă de bani ca acest lucru să fie posibil. Apoi şi-a dorit propriul teatru şi n-a ezitat să-şi transforme capela castelului său într-o sală impresionantă de teatru, unde erau puse în scenă tot felul de piese. Cu el în rolul principal, cum altfel?!

Personajul principal

A furat diverşi actori şi designeri de costume de la teatru, pe care i-a plătit mici averi ca să-i fie oricând la dispoziţie cu câte un scenariu sau o ţinută de scenă. Şi, în scurt timp, şi-a creat propria trupă de teatru. După ce au susţinut mai multe spectacole în teatrul amenajat în capela lui Toppy, trupa acestuia a început să călătorească prin toată ţara şi să susţină piese clasice, de Wilde şi Shakespeare, în stilul extravagant al lui Paget. Se pare că numai costumul lui Aladdin, purtat pe scenă de Toppy, a costat 100.000 de lire sterline.

În 1900, soţia l-a părăsit, spre încântarea acestuia. De-atunci Toppy a considerat că era şi mai liber să-şi exprime personalitatea sa flamboaiantă şi să-şi exteriorizeze interesul pentru bijuterii, parfumuri şi rochii sofisticate. Unde mai pui că, pentru el, nu era nicio pierdere, oricum căsnicia lor nu fusese consumată, dacă e să luăm în seamă anumite zvonuri. Totuşi cei din jurul extravagantului personaj adorau creativitatea şi generozitatea lui Toppy şi nu priveau cu ochi critici homosexualitatea pe care acesta o etala cu fiecare ocazie posibilă.

Şters complet din istorie?

La moartea sa prematură, proprietăţile şi titlurile lui nobiliare au trecut pe numele verişorului său, care a început imediat să şteargă orice urmă lăsată de predecesorul lui. Teatrul lui Toppy a redevenit capelă şi orice altă dovadă că Henry a existat vreodată a fost distrusă în doi timpi şi trei mişcări.

Totuşi lumea nu se putea preface că Paget n-a existat, de aceea şi apariţia mai multor necrologuri publicate în presa vremii. Toate l-au descris pe Henry Cyril Paget ca pe un ins slab de înger, complet dezechilibrat şi extrem de izolat. Mulţi au încercat să găsească explicaţii cu privire la comportamentul său coidat şi au ajuns la concluzia că, în copilărie, Toppy n-a petrecut destul timp cu băieţii de vârsta lui. Se pare că n-a învăţat niciodată cum să fie un bărbat normal.

Foto - Instagram Historical Time MachineRecente

Madonna, Mariah Carey sursa  Shutterstock jpg
Justin Bieber jpg
Kate Hudson, actrița Goldie Hawn sursa  shutterstock jpg
Reguli bizare impuse de Regina Victoria la propria inmormantare Sursa foto shutterstock 169010507 jpg
Riley Keough, Elvis Presley, sursa  Shutterstock jpg
Meghan Markle in lacrimi jpeg
Kim Kardashian jpg
Prințesa Eugenie jpg
Sam Smith jpg
Shakira  Cosmopolitan jpg
Penelope jpeg
Delphine Arnault sursa  Instagram jpg
Infidelitate jpg
Vivienne Westwood sursa  shutterstock jpg
Robert Pattinson jpg
Miley Cyrus si Liam jpg
Brooke Shields violata la 20 de ani Sursa foto shutterstock 2227704551 jpg
horoscopul anului 2023 shutterstock 2205832943 jpg
Placido Domingo foto  shutterstock 95153170 jpg
Bonnie Bartlett sursa  shutterstock 110390534 jpg