Lucille Ball, prima divă a comediei americane. Lansat în 1951, serialul „I Love Lucy‟ a fost distins cu 20 de trofee

5 profimedia 0466174558 jpg jpeg

Frumoasă, inteligentă, feministă, amuzantă. Lucille Désirée Ball a fost nu doar o talentată actriţă americană şi un pionier al rolurilor de comedie pentru femei, ci şi o populară vedetă de televiziune, star al serialului cu aer de reality-show „I Love Lucy‟, care a reuşit să doboare continuu barierele pentru femeile din industria divertismentului.

Una dintre cele mai importante victorii ale sale într-o lume dominată de bărbaţi a fost cea din anul 1962, când Lucille avea să fie prima femeie care conduce un studio important de producţie de televiziune, care avea să genereze numeroase seriale de succes, printre care s-a numărat şi „Star Trek‟.

Piedicile din carieră

Născută la 6 august 1911, în localitatea Jamestown din statul New York, Ball a ştiut încă de la vârsta de 12 ani că viaţa ei va fi pe scenă. Mama ei i-a hrănit această aspiraţie şi a înscris-o la o celebră şcoală de actorie, „John Murray Anderson School for Dramatic Arts‟, acolo unde Lucille avea să fie colegă cu viitoarea divă de la Hollywood, Bette Davis. Ambiţia tinerei Ball s-a lovit ca de un zid de lipsa de răbdare a profesorilor săi, care n-au considerat-o prea talentată, motiv pentru care Lucille s-a reorientat spre lumea modelling-ului, acolo unde a lucrat sub numele de Diane Belmont. Lucille a obţinut un succes moderat ca model, în ciuda faptului că şi-a vopsit părul blond pentru mai mult sex-appeal, dar un poster cu ea a adus-o în atenţia studiourilor de la Hollywood, acolo unde, timp de patru ani, a primit roluri mici în filme precum „Roman Scandals‟ (1933), „Blood Money‟ (1933) sau „Kid Millions‟ (1934).

Trofee şi Premii Emmy

stanga
dreapta
2 gettyimages 3365963 jpg jpeg
2 whatsapp image 2021 10 27 at 21 45 40 1 jpg jpeg
4 profimedia 0363549636 1 jpg jpeg

În 1940, Ball a fost distribuită în comedia muzicală „Too Many Girls‟, film în care a apărut şi actorul şi cântăreţul de origine cubaneză Desi Arnaz. Cei doi s-au îndrăgostit imediat şi s-au căsătorit un an mai târziu. Timp de zece ani, cei doi au urmat cariere separate: el de muzician, iar ea de actriţă distribuită, de obicei, în comedii mediocre. Cum aceste filme nu-i evidenţiau talentul nativ şi n-o duceau pe culmile visate, Lucille a hotărât să preia frâiele propriei existenţe şi a pus bazele propriei case de producţie, „Desilu Production‟, alături de soţul ei. Primul produs lansat de cei doi avea să înregistreze un succes fulminant. În 1951, se lansa un serial de comedie numit „I Love Lucy‟, în care Lucille şi Desi jucau o versiune amuzantă a vieţii lor de cuplu. Show-ul a introdus, de asemenea, mai multe inovaţii tehnice în transmisia de televiziune (în special utilizarea a trei camere pentru filmarea spectacolului şi audienţa live) şi a stabilit standardul pentru comediile de situaţie. Criticii erau încântaţi: serialul a cules nu mai puţin de 20 de trofee, printre care şi cinci prestigioase Premii Emmy.

Nevoită să îşi ascundă sarcinile

„I Love Lucy‟ a fost nu doar un show care a propulsat-o pe Lucille Ball la statutul de vedetă, ci şi un potenţial mijloc pentru ea de a-şi salva căsătoria cu Arnaz. Relaţia lor devenise foarte tensionată, în parte din cauza programelor lor diferite, care îi ţineau la distanţă, dar în principal ca urmare a atracţiei lui Desi faţă de alte femei. Ball şi Arnaz au divorţat, însă, în 1960, moment în care cel din urmă a decis să-i vândă fostei lui soţii dreptul de proprietate asupra „Desilu Productions‟. Înţelegerea a făcut-o pe Ball prima femeie care deţine un studio important de producţie de televiziune. În ciuda divorţului lor, cei doi foşti soţi au rămas prieteni pe tot parcursul vieţii, împărţind custodia celor doi copii ai lor, Lucie şi Desiderio, într-o perioadă în care Ball s-a recăsătorit cu comediantul Gary Morton. Interesant că Lucille a avut de luptat cu societatea puritană americană în perioada sarcinilor ei, pe care le-a introdus şi în scenariul show-ului „I Love Lucy‟. Boşii de la CBS, canalul TV care difuza serialul, n-au acceptat, iniţial, ca o femeie însărcinată să apară pe micul ecran şi nici ca în replici să se folosească cuvântul „sarcină‟. Într-un final, după ce a primit aprobarea de la mai multe personalităţi religioase, canalul TV a dat undă verde pentru Lucille şi sarcina ei.

Continuarea o poţi citi în revista „Click! pentru femei‟, pe care o găseşti la toate punctele de distribuţie a presei din toată ţara.

@shutterstock, Getty