Montserrat Caballé şi Bernabé Martí, iubirea de 56 de ani dintre o soprană şi un tenor

1 ei doi png png

La Superba sau Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch s-a născut în Barcelona, pe 2 aprilie 1933. Fiica chimistului Carlos Caballé i Borrás şi a Annei Folch a copilărit în sărăcie, în timpul Marii Crize Economice şi-a războiului Civil Spaniol. Când avea numai 4 ani, casa părintească a fost lovită de o bombă şi întreaga familie a rămas fără un acoperiş deasupra casei.

Norocul ei s-a schimbat în momentul în care o familie înstărită i-a plătit studiile, timp de şapte ani, la Conservatori Superior de Música del Liceu din Barcelona, conturându-i astfel un viitor strălucit. Însă începutul carierei sale muzicale n-a fost lipsit de peripeţii. Un impresar muzical a considerat-o pe tănăra soprană atât de netalentată, încât i-a sugerat să se lase de muzică şi să-şi caute un soţ în schimb. L-a ascultat oare?

Dragostea pentru muzică

Părinţii viitoarei soprane, Carlos Caballé i Borrás şi Anna Folch, adorau muzica şi ascultau adesea discurile cu muzică clasică pe care le aveau în casă, lucru care a făcut-o pe micuţa Montserrat să se îndrăgostească şi ea de muzică. La numai 8 ani, a învăţat singură, după ureche, Un Bel Di, o arie din Madam Butterfly, a lui Puccini, pe care a cântat-o apoi în faţa familiei. Era limpede pentru toată lumea că micuţa copilă era extrem de talentată.

Când Montserrat avea 16 ani, tatăl el s-a îmbolnăvit şi n-a mai putut întreţine familia, ceea ce a determinat-o pe adolescentă să renunţe la Conservator. A lucrat, timp de un an, la o fabrică care făcea batiste înainte ca familia înstărită să intervină şi să plătească pentru întreţinerea întregii familii sărace şi a studiilor muzicale pentru talentata tânără. În gest de recunoştinţă, marea soprană s-a întors în fiecare an în Barcelona să cânte în toată cariera ei fulminantă.

Primele eşecuri

La 20 de ani, domnişoara Caballé a absolvit Conservatorul cu brio şi, încrezătoare, s-a dus să susţină audiţii la Opera din Italia. Plină de emoţii şi fără pic de experienţă în domeniu, a eşuat oriunde a încercat să se angajeze. Eşecul ei a fost atât de răsunător, încât unui impresar i s-a făcut milă de ea şi i-a sugerat să se lase de muzică şi să-şi ia mai bine un soţ.

Caballé a reuşit totuşi să aibă o carieră muzicală internaţională, însă nu lipsită de greutăţi. Marea soprană a suferit din cauza mai multor probleme de sănătate, pe parcursul carierei sale îndelungate. A avut flebită, un infarct şi o tumoră benignă la creier, toate acestea împiedicând-o, din când în când, să urce pe scenă.

“Nu anulez spectacole dintr-un moft”, a declarat, în 1995, pentru The Chicago Tribune. “Am îndurat mai multe operaţii mari la viaţa mea. Am avut mai multe tumoare. Am adus pe lume doi copii prin cezariană. Nu te ridici, pur şi simplu, din pat şi cânţi după aşa ceva.”

Şi-a întâlnit marea dragoste

Caballé s-a măritat cu tenorul spaniol Bernabé Martí pe 14 august 1964, în mănăstirea Santa María de Montserrat, şi au avut împreună doi copii, pe Bernabé şi pe Montserrat Martí Caballé, care a devenit, de asemenea, o soprană remarcabilă.

Cei doi foşti soţi s-au întâlnit pentru prima dată la Teatrul Fleta din Zaragoza, în 1963, în timpul spectacolelor de operă organizate de municipalitate, şi s-au îndrăgostit unul de altul la scurt timp după ce s-au cunoscut. Au petrecut împreună 56 de ani, timp în care au avut apărut de mai multe ori împreună pe scenă.

Despărţirea

Soprana spaniolă Montserrat Caballé, supranumită „La Superba“, s-a stins din viaţă în octombrie 2018, la vârsta de 85 de ani, într-un spital din Barcelona, unde se afla internată încă din luna septembrie din cauza unor probleme la vezica biliară. A lăsat în urma sa o carieră de mare succes – din care amintim colaborarea sa extraordinară cu Freddie Mercury din 1987, când au cântat împreună Barcelona, imnul Olimpiadei din 1992 – şi un soţ îndurerat.

Foto - Instagram / Monserrat_Caballe



Recente

shutterstock 1442475113 jpg
5 nicole kidman shutterstock 1038854833 jpg jpeg
3 zodii ai caror nativi isi gasesc scopul in viata pe 22 octombrie  Sursa foto shutterstock 2325199857 jpg
Ducesa de Argyle, Ducesa de Rutland jpg
Eva Mendes  sursa   Shutterstock jpg
422084653 967484971406469 662969920043316211 n jpg
shutterstock 475653883 jpg
Pamela Anderson  foto   Shutterstock jpg
femeie  foto   Shutterstock jpg
George Michael  foto   Shutterstock jpg
soții Beckham  foto   Instagram jpg
Selena Gomez  foto   Shutterstock jpg
vedetă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2353299337 jpg
Liam Diddy jpg
shutterstock 2464171741 jpg
Târgul Vrăjitoarelor OCC jpeg
V2 (1) png
P  Diddy  foto   Shutterstock jpg
Francesca Eastwood  foto   Shutterstock jpg