Parfumurile de lux folosesc excremente de balenă, ingredient de 30 de ori mai scump ca argintul

1 parfum jpg jpeg

Avem o veste mai puţin plăcută pentru marile amatoare de parfum. Ceea aplică ele pe corp este nimic altceva decât resturile mirositoare de la balene. Timp de secole întregi, parfumierii au folosit ambergrisul, un ingredient cu o aromă foarte distinctivă, care este, de fapt, singurul produs animal considerat etic în parfumerie, una dintre cele mai rare şi mai scumpe materii prime din lume. Acest ingredient conferă compoziţiilor o dulceaţă pătrunzătoare, animalică, lucru de care se bucură un număr mare de clienţi din întreaga lume.

Ingredientul secret al parfumierilor de lux este ambergris, provenit din intestinul balenei. Acesta emană un miros atât de puternic, încât a devenit la mare căutare în producţia parfumurilor exclusiviste.

Asemănarea cu chihlimbarul

Dar ce este ambergrisul? Arată ca o piatră, dar este, de fapt, excrementele întărit al balenelor. Se găseşte greu şi, drept urmare, costă mult. Fiecare gram folosit ajunge să coste mai mult decât argintul. De 30 de ori mai mult decât argintul.

Ambergrisul provine din franţuzescul ambre gris, care, la rândul său, provine din arăbescul anbar, care era nimic altceva decât chihlimbarul. Până în secolul al XIII-lea, atât ambergrisul, cât şi chihlimbarul se culegeau de pe plajele mărilor nordice.

Se pare că ambergrisul este eliberat în apele oceanului şi pluteşte acolo timp de câteva decenii bune. În tot acel timp, se transformă dintr-o substanţă lipicioasă într-una tare, la mare căutare pentru parfumierii de lux. Calitatea incontestabilă a ambergrisului este că face ca alte arome să persiste mai mult. E un fel de fixativ al celorlalte arome, dar, în acelaşi timp, conferă un miros aparte parfumului care-l conţine.

Colectare ilegală?

Designerii de parfum folosesc ambergrisul ca bază a parfumului, iar utilizarea acestui ingredient se simte la preţ de fiecare dată. De pildă, colecţia Profumi D'Amore de la Roja Parfums are ca notă de bază ambercrisul, iar o sticluţă de acest parfum este comercializată cu 500 de dolari.

De ce asemenea preţ piperat? Deoarece ambercrisul este greu de găsit. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că doar 1% din balene produc această substanţă. În plus, în SUA, vânzarea, cumpărarea şi chiar colectarea ambergrisului este ilegală. Motivul? Balenele sunt o specie pe cale de dispariţie pe plan internaţional şi necesită protecţie majoră din partea omului. Înainte de-a începe vânătoarea balenelor, erau în jur de un milion de astfel de exemplare, iar acum a rămas doar o cincime din acel număr. Colectarea ambercrisului nu presupune maltratarea balenelor, însă tot nu este legal şi moral să scoţi profit de pe urma unei fiinţe vii în pericol de dispariţie. Cel puţin asta prevede legea americană.Recente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg