Pentru public eroi, în viaţa reală „gunoi“. Che Guevara, Walt Disney, John Lennon şi Steve Jobs, caractere oribile

1 profimedia 0379478262 jpg jpeg

Nimeni nu e perfect, dar unii oameni sunt departe de perfecţiune. Printre ei se numără şi personalităţi din diverse domenii, care în lumina reflectoarelor sunt eroi, dar în viaţa reală îşi dezvăluie adevărata faţă. Şi nu e deloc o imagine plăcută.

Winston Churchill, Che Guevara, Charlie Chaplin, Walt Disney, John Lennon şi Steve Jobs, Aristotel sunt prsonalităţi marcante. Au schimbat cursul istoriei şi au lăsat în urmă lucruri uimitoare. Dar toate trebuie să vină cu un cost. Rasism, misoginism, violenţă, sex cu minore, agresiuni, chiar crimă.

Charlie Chaplin, un prădător sexual

Timid, împiedicat, amuzant: aceasta este imaginea lui Charlie Chaplin pe care o ştim cu toţii din filmele care ne-au fascinat. În viaţa de zi cu zi, actorul era un adevărat predator sexual. Două dintre soţiile lui au fost minore şi aveau 16 ani când s-au căsătorit. Pe una dintre ele a lăsat-o însărcinată şi i-a propus să avorteze, dar când adolescenta a refuzat a fost nevoit s-o ia de soţie. Ceea ce a urmat a fost un coşmar pentru tânără: Charlie Chaplin o înşela constant, o agresa verbal sau îi cerea „lucruri revoltătoare în materie de sex, unele dintre ele ilegale la vremea respectivă în California“, potrivit publicaţiei LA Times. Conform unei biografii din 2014, Charlie Chaplin a făcut sex cu peste 2.000 de femei, şi-a maltratat soţiile şi şi-a abandonat copiii.

Winston Churchill ura indienii

Winston Churchill este o figură marcantă a istoriei şi a avut un rol crucial în învingerea naziştlor, în al Doilea Război Mondial. Totuşi, modul lui de a gândi avea multe în comun cu doctrina nazistă. Premierul britanic credea în supremaţia rasei ariene, i-a numit pe africani „barbari“, a susţinut războaiele împotriva popoarele din teritoriile ocupate de britanici şi a sugerat gazarea lor. Despre indieni spunea: „Îi urăsc pe indieni. Sunt nişte animale, se înmulţesc ca iepurii“.

Walt Disney, rasist şi antisemit

Walt Disney l-a creat pe Mickey Mouse, aşa că te gândeşti: cât de rău ar fi putut să fie ca om? Personalitate marcantă, Walt Disney a fost, totodată, un personaj controversat, iar una dintre „petele“ carierei sale constă în acuzaţiile de antisemitism şi rasism care i s-au adus. Exemple în acest sens stau chiar nevinovatele personaje animate din producţiile Disney. De pildă, lupul cel rău din „Cei trei purceluşi“ poartă haine evreieşti, iar Mickey Mouse îşi pictează pe faţă, într-unul dintre filmuleţe, o mască neagră. În celebra „Carte a junglei“ este o scenă în care Mowgli îi spune ursului Baloo că speciile diferite nu pot trăi împreună.

Steve Jobs îşi teroriza angajaţii

Steve Jobs a avut o contribuţie imensă la dezvoltarea tehnologiei, de fapt, putem spune că a schimbat lumea. Părintele Apple se află însă pe un piedestal unde nu ar trebui să fie, căci în viaţa reală era nemilos. A subcontractat pentru producţia telefoanelor iPhone fabrici chinezeşti, pentru a avea costuri de producţie foarte mici. Numai că aici muncitorii lucrau în condiţii groaznice, până la epuizare, iar unii dintre ei chiar au murit sau au avut tentative de sinucidere. A fost tatăl unei fete pe care nu a dorit-o şi nu a recunoscut-o decât în urma unui proces, îşi teroriza angajaţii şi se purta îngrozitor cu ei. 

Aristotel, un misogin

Aristotel  a fost un filosof  şi un înţelept. Până la femei, iar opiniile sale despre ele mergeau mult dincolo de limita sexismului. Aristotel nici nu considera femeile persoane, ci o specie inferioară, iar în cel mai bun caz le numea „bărbaţi deformaţi“. Dintr-un motiv numai de el ştiut spunea că au mai puţini dinţi decât bărbaţii ceea ce este fals şi considera că numai bărbaţii pot da forma umană unei fiinţe, iar femeile erau simple purtătoare.

Che Guevara, fascinat de violenţă

Ernesto "Che" Guevara este revoluţionarul preferat al oricărui hipster, iar faţa lui ne zâmbeşte de pe tricouri din toată lumea. Mulţi dintre cei care poartă aceste tricouri ar fi fost însă împuşcaţi de liderul argentinian dacă acesta ar fi trăit. Nici măcar cel mai înverşunat pacifist nu crede că revoluţiile sud-americane de la mijlocul secolului trecut s-ar fi putut întâmpla fără o cantitate semnificativă de violenţă. Iar Che părea chiar fascinat de ea şi de vărsarea de sânge. El spunea că o revoluţie are nevoie „ură ca element catalizator, că o persoană trebuie să urască pentru a deveni o maşină de ucis eficientă“.

Che Guevara şi Fidel Castro au înfiinţat lagăre de muncă în Cuba pentru persoanele csre aveau nevoie să-şi corecteze „comportamentul antisocial“. Printre acestea, capitaliştii, preoţii afro-cubani şi homosexualii. În plus, toţi cei consideraţi  elementele „antirevoluţionare“ treuiau eliminaţi. Ordinele lui au fost simple: „Dacă aveţi dubii, ucideţi-i!“.

John Lennon bătea femei

Mesajul pacifist din muzica lui John Lennon şi imaginea hippiotului îndrăgostit sunt departe de caracterul artistului, cel puţin în tinereţea sa. Rockerul britanic s-a purtat execrabil cu prima sa soţie, Chyntia (FOTO 3 în galerie) pe care a agresat-o fizic. De altfel, spune asta şi în piesa „Getting Better“ „Eram crud cu femeia mea, o băteam şi o ţineam departe de lucrurile care îi plăceau. Într-un interviu acordat îninte de moartea sa a recunoscut oficial: „Eram crud cu soţia mea, fizic... De fapt, cu orice femeie. Eram un bătăuş“.

FOTO Profimedia, Shutterstock



Recente

Untitled design (10) jpg
shutterstock 1983331838 jpg
WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg
Donald Trump și familia  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Benn Afleck, Jennifer Garner  foto   Shutterstock jpg
Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
KV WSCM jpeg
actor pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
Eva Londoria  foto   Instagram jpg
Rita Ora  foto   Instagram jpg