Povestea dovleacului de Halloween

1 65552 original jpg jpeg

Populara sărbătoare de Halloween are în spate o bogată tradiţie, adesea presărată cu poveşti fermecătoare pentru pasionaţii de mistere. Pentru populaţiile celtice de odinioară era un festival al umbrelor, o ocazie deosebită de a intra în contact cu fiinţele de pe celălalt tărâm.

Ei bine,este vorba despre o veche legendă irlandeză exportată în America,care îl are drept personaj principal pe zgârcitul Jack o’Lantern,metamorfozat ulterior în felinarul pe care îl ştim cu toţii. Jack era un om avar,mare împătimit al băuturii,nelegiuit fără regrete,care tot timpul le juca feste celor apropiaţi şi nu numai. A îndrăznit într-o bună zi să-l provoace chiar pe Necuratul.

Într-o seară Jack îl alege pe diavol ca partener de pahar. Cum nu voia să plătească pentru băutură,îl păcăleşte pe acesta să se transforme într-o monedă ca să achite datoria. Dar păstrează o vreme moneda,eliberându-l doar cu condiţia să nu-l deranjeze timp de un an. Jack nu se potoleşte după această farsă şi îi mai întinde o capcană.