Povestea fascinantă a lui Walt Disney

1 63919 original jpg jpeg

L-a creat pe celebrul şoricel Mickey Mouse, a produs primul lungmetraj animat din istorie, „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici“, şi a deschis primul parc de distracţii destinat atât copiilor, cât şi adulţilor, Disneyland. Puţini ştiu însă cine a fost Walt Disney, omul din spatele acestor lucruri.

Pasionat de desen încă de mic

Walter Elias Disney s-a născut la 5 decembrie 1901,în Hermosa,Chicago,fiind unul dintre cei cinci copii ai familiei. Şi-a petrecut copilăria în Marceline,Missouri,unde a început să deseneze şi să picteze,vânzându-şi lucrările vecinilor şi prietenilor. În 1911,familia lui s-a mutat în Kansas,perioadă în care tânărul a dezvoltat o pasiune pentru trenuri. La liceu,a făcut ore de desen şi de fotografie,şi,în timpul liber,era caricaturist la ziarul şcolii. Seara,urma cursuri la Institutul de Artă din Chicago. Când a împlinit 16 ani,a renunţat la învăţătură pentru a se înrola în armată odată cu intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial,dar a fost respins pentru că era minor. În schimb,s-a alăturat Crucii Roşii şi a fost trimis în Franţa.

I-a dat viaţă lui Mickey Mouse

Când Disney s-a întors din Franţa în 1919,a revenit în Kansas şi şi-a deschis în 1922 propria afacere de animaţie. Un an mai târziu însă,a fost nevoit să renunţe la ea din cauza problemelor financiare. S-a mutat cu fratele său Roy la Hollywood,unde a fondat Disney Brothers Studio. Pe 13 iulie 1925,s-a căsătorit cu una din primele sale angajate,Lillian Bounds,în Lewiston,Idaho. Trei ani mai târziu,l-a creat pe simpaticul personaj animat Mickey Mouse,care a devenit faimos în întreaga lume.

Desenele animate i-au adus 22 de premii Oscar

La 21 decembrie 1937,„Albă ca Zăpadă şi cei şapte pitici“,primul lungmetraj din istorie,a avut premiera în Los Angeles. Pelicula a obţinut încasări de 8 milioane de dolari,în ciuda Depresiunii (fază posterioară crizei economice dintre anii 1929 şi 1939).  În următorii cinci ani,Disney Brothers Studio a produs un şir lung de filme animate:„Pinocchio“,„Fantasia“,„Dumbo“ şi „Bambi“. De-a lungul carierei sale,Disney a primit mai multe premii Oscar şi nominalizări decât oricare altă persoană din istorie. Între 1932 şi 1969,el a câştigat 22 de premii Oscar şi a fost nominalizat de 59 de ori.

Walt Disney se numără printre primii oameni care au folosit televiziunea ca un mediu de divertisment. A fost gazda unei emisiuni săptămânale,numită Disneyland,unde telespectatorii puteau vedea secvenţe din filmele mai vechi produse de Disney. Ultimul succes major pe care l-a avut a fost producerea filmului „Mary Poppins“,un mix între realitate şi animaţie.

Disneyland,un tărâm de vis

Visul lui a fost să realizeze un parc de distracţii şi a reuşit asta în vara anului 1955,în California. La evenimentul de deschidere,l-a avut alături şi pe viitorul preşedinte american,Ronald Reagan. Disneyland a devenit cunoscut ca un loc unde copiii şi familiile lor se pot plimba şi se pot  întâlni cu celebrele personaje din desene animate. Într-un timp foarte scurt,parcul a ajuns să fie vizitat de turişti din întreaga lume. S-au creat astfel de locuri şi în Tokyo şi Paris. La sfârşitul acestui an,este programat să se deschidă unul şi în Hong Kong. În 1966,Disney a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. A murit la 15 decembrie 1966,la vârsta de 65 de ani.

Ştiai că...

... celebrul Mickey Mouse a fost numit iniţial „Mortimer“?

... primele desene animate color au apărut în 1935? Tot în această perioadă,Walt Disney i-a creat pe Donald Duck,Goofy şi Pluto.