S-au împlinit 500 de ani de la moartea pictorului italian Rafael. Pasiunea pentru femeia iubită i-a adus prematur sfârşitul

1 rafael jpg jpeg

Anul acesta s-au împlinit 500 de ani de la moartea lui celebrului pictor italian Rafael, moment care a fost marcat în întreaga lume prin expoziţii care să-i evidenţieze talentul remarcabil. În acelaşi timp, putem menţiona şi felul în care artistul a ales să-şi ia „Adio!” de la viaţă în urmă cu cinci secole.

Raffaello Sanzio da Urbino a fost un pictor şi un arhitect care a trăit în Italia la sfârşitul secolului al XV-lea şi la începutul secolului al XVI–lea, în timpul Înaltei Renaşteri (adică acea perioadă scurtă din Renaşterea italiană caracterizată prin excelenţă absolută). Conform celor publicate pe site-ul National Gallery, Rafael a fost desemnat, de secole întregi, „pictorul suprem din Renaşterea deplină, mai versatil decât Michelangelo şi mai prolific decât contemporanul lor mai în vârstă Leonardo”. Însă memorabil n-a fost numai felul în care şi-a trăit viaţa, cât şi modul în care a murit.

Moarte prematură

Pe 6 aprilie 1520, Rafael a murit brusc şi aparent inexplicabil, la vârsta de numai 37 de ani. Iar, conform celor relatate de biograful Giorgio Vasari, cauza trecerii în nefiinţă a faimosului pictor este „pasiunea excesivă” a acestuia.

La acea vreme, viziunea medicală privind corpul uman era că acesta era compus din „dispoziţii”, iar sănătatea oamenilor depindea de echilibrul acestor elemente. Ca rezultat a unei pasiuni excesive, „dispoziţiile” lui Rafael s-au dezechilibrat, lucru care l-a îmbolnăvit pe tânărul pictor. Iar sănătatea sa precară i-a venit de hac, într-un final.

Vasari e de părere că pictorul a murit pentru că a făcut prea mult sex cu amanta sa, Margherita Luti. Luti era muza pictorului, căreia i se spunea La Fornarina (fameia Baker), după denumirea picturii cu acelaşi nume.

Cei de la The Guardian au publicat un articol întreg pe acest subiect:

Tânărul, talentatul şi atrăgătorul artist ar fi fost atât de îndrăgostit de amanta sa, încât i-a cerut acesteia să locuiască cu el în Villa Farnesina din Roma (n.r. cum se numeşte acum), în timp ce picta fresce cu ea. Fără sex, doar fresce. Dar adevărul e că relaţia senzuală dintre Rafael şi La Fornarina a fascinat artiştii secole de-a rândul. Rafael a devenit un zeu al dorinţei sexuale.”

Prea mult sex

Moartea cauzată de prea mult sex nu este un diagnostic în sine sau vreo explicaţie care să fie acceptată cu uşurinţă în zilele noastre, însă nici nu există mai multe informaţii cu privire la felul în care Rafael s-a stins. Din datele pe care le-am colectat până la această oră, pictorul renascentist a dus o viaţă depravată, din care iubita sa făcea parte fără doar şi poate. Iar această viaţă decadentă i-a afectat şi sănătatea, într-un final, ceea ce l-a împins pe tânărul şi talentatul pictor spre o moarte bruscă, neaşteptată şi prematură.

Ceremonia de înmormântare a lui Rafael a avut loc la Vatican, după care trupul neînsufleţit al pictorului a fost depus în Pantheon pentru înhumare.Recente

Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg
Nume de copii inspirate din seriale Sursa imagine Pixabay jpg
3 zodii carora le merge de minune in plan personal pana pe 27 noiembrie Sursa imagine Pixabay jpg
315521374 433605862308075 4277944834134736587 n jpg
Regalitati jpg
Eddie Murphy, Whitney Houston, telefon în ziua nunții 1 foto  Shutterstock jpg
Charlie Chaplin jpeg
Linda Evans, din Dinastia, 80 de ani sursa  Instagram, Dinastia jpg
soțiile fotbaliștilor, Cupa Mondială la Fotbal, Qatar sursa  Shutterstock jpg
Un mire a visat la o aparitie unica la nunta lui Sursa imagine shutterstock 117996736 jpg