Tot ce trebuie să ştii despre acnee, principalul inamic al pielii

1 33472237798 a125852521 o gif gif

Fiecare om s-a confruntat cel puţin o dată în viaţă cu acneea. Cauzele pot fi genetice sau hormonale, iar alimentaţia şi produsele cosmetice folosite joacă un rol foarte important. În unele cazuri, această afecţiune are un impact psiho-social, ducând până la tulburări emoţionale majore.

Potrivit studiilor, acneea afectează 85% din populaţia lumii şi poate să apară la orice vârstă.

Ce determină apariţia acneei

Acneea, cea mai întâlnită afecţiune dermatologică, este cauzată de foliculul sebaceu, care înfundă porii pielii cu sebum, favorizând astfel apariţia bacteriilor.

Zonele cele mai des afectate sunt nasul, fruntea, bărbia şi scalpul. Acneea poate apărea şi pe piept sau pe spate şi se poate extinde chiar şi pe braţe, pe abdomen sau pe fese. La început apar acele leziuni roşii, de cele mai multe ori profunde şi dureroase, care se transformă în coşuri. Netratate, aceste mici puncte inflamate degenerează în pustule sau noduli.

Cea mai frecventă formă de acnee apare la tineri şi este determinată de schimbările hormonale, dar şi de alimentaţia nepotrivită. Persoanele cu tenul gras prezintă un risc şi mai mare.

Reguli de bază în prevenirea acneei

Cea mai importantă este igiena. Spălaţi-vă des pe mâini, iar pentru faţă folosiţi un săpun cu pH-ul neutru. Nu puneţi niciodată mâinile murdare pe faţă. Încercaţi să evitaţi folosirea zilnică a produselor de machiaj care au putere mare de acoperire, deoarece tenul trebuie să respire. Încercaţi să nu spargeţi coşurile, pentru că riscaţi să împingeţi infecţia şi mai adânc în piele. Atunci când sunt prezente leziunile, măştile de gomaj nu sunt indicate pentru că irită şi mai mult pielea.

Curăţarea tenului este esenţială, de aceea este bine să acordaţi atenţie acestei etape atât dimineaţa, cât şi seara. Ideal este să vă stabiliţi un ritual.

Seara, tenul trebuie curăţat temeinic atât de machiaj, cât şi de sebumul produs de piele în timpul zilei. O altă etapă importantă este spălarea cu produse blânde pentru îndepărtarea impurităţilor din pori. Ultima este aplicarea, pe pielea uscată, a cremei. Pentru a şti ce produs îţi este indicat, în funcţie de gradul de severitate, apelează la un medic dermatolog.

Alimente permise şi interzise dacă ai acnee

Alimentaţia corespunzătoare joacă un rol cheie. Trebuie evitate alimentele grase sau acide, prăjelile şi fast-food-urile, semipreparatele şi dulciurile. Sunt benefice alimentele bogate în fibre, cum ar fi legumele şi fructele, precum şi nucile, alunele sau fulgii de ovăz.

De asemenea, sunt indicate proteinele de calitate, iar aici intră peştele, carnea de pasăre şi ouăle ecologice.

Suplimentele, benefice pentru piele

Vitamina C redă sănătatea pielii, ajută la vindecarea ţesuturilor şi are un rol foarte important în formarea colagenului. De asemenea, suplimentele pe bază de ulei de peşte contribuie la reducerea inflamaţiei, precum şi la echilibrarea hormonală.

Printre remediile naturale care pot ajuta în lupta împotriva acneei se numără măştile cu miere, uleiurile de levănţică, de cuişoare şi de arbore de ceai.

Atunci când tratamentele naturiste dau greş, vizita la medicul specialist este esenţială pentru a stabili concret cauza infecţiei şi, implicit, tratamentul. Un examen microbiologic va ajuta medicul dermatolog să pună diagnosticul corect.Recente

WhatsApp Image 2023 06 09 at 15 00 39 jpeg
comunicat 1920x1080 png
Șeica Moza foto  Shutterstock jpg
Barbarella jpeg
WhatsApp Image 2023 06 02 at 00 58 51 jpeg
Bebe Rexha se lupta cu kilogramele in plus Sursa foto shutterstock 2271496475 jpg
Afis LineUp FULL  cu Parteneri  16p9 1920x1080px NVS  Digital RE 8iun png
Arnold Schwarzenegger foto  Shutterstock jpg
Kate Middleton foto  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg
Eva Mendes foto  Shutterstock jpg
actriță pe covorul roșu sursa  Shutterstock jpg
Frica de zbor jpg
angelina Jolie foto  Shutterstock jpg
Vedete care sufera de tulburare bipolara Sursa foto shutterstock 1604341012 jpg
Arnold Schwarzenegger jpg
Copii jpg
3 lucruri pentru care oamenii te judeca atunci cand te vad prima data Sursa foto shutterstock 660620350 jpg
Zodiacul pasarilor Sursa foto shutterstock 2170596575 jpg
Apa oxigenata in ureche jpg