Vivien Leigh, o mamă denaturată. Terapia cu șocuri a fost de vină?

Actrița din „Pe aripile vântului” a devenit mamă la numai 18 de ani și n-a știut niciodată să se apropie de unicul ei copil. Din ce motiv?

image

În primăvada anului 1935, Vivian Holman n-avea mai mult de 22 de ani. Era răsfățata presei britanice și dădea interviuri pe bandă rulantă, ținând-o în brațe pe fiica ei, Suzanne, care nu era decât un bebeluș atunci. „Cred că Suzanne se va face actriță”, dezvăluia cea care-și luase numele de scenă Vivien Leigh și care urma să cucerească întreagă lume cu rolul Scarlett O’Hara din „Pe aripile vântului”.

Căsătorită cu Leigh Holman și proaspătă mămică, actrița vorbea cu dezinvoltură despre cum balansa ea cariera actoricească și responsabilitățile de mamă și soție. „De-abia mi-am lansat două cariere care-mi umplu tot timpul – aceea de actriță și de casnică”, spunea ea în The Daily Telegraph. „Amândouă carierele mele sunt fascinante și nu cred că se vor sabota una pe alta”, a conchis ea. Nici că putea să se înșele mai mult!

Leigh s-a dedicat cât a putut de mult carierei actoricești. În școală, era singura care lua lecții de balet, vorbea fluent franceza și italiana și apoi s-a înscris la Academia Regală de Artă Dramatică. În același timp, și-a dorit și împlinirea personală. La 18 ani, s-a măritat și a adus pe lume singurul ei copil când nici nu împlinise 19 ani. Din păcate, maternitatea nu i s-a potrivit deloc.

Mamă neimplicată

Suzanne Holman s-a născut pe 10 octombrie 1933, în Londra, însă mama ei n-a fost prea interestă de ea, dând-o complet pe mâna dădacelor, la scurt timp după naștere, susține The Sydney Morning Herald. Vivien prefera să se concentreze pe micile ei roluri din filmele britanice și de pe scena teatrelor.

„Îmi iubesc copilul ca orice altă mamă, dar, cu toată sinceritatea, vă spun că mi-am dat seama că nu-mi puteam abandona cariera”, spunea actrița în autobiografia „Vivien Leigh: An Intimate Portrait”.

Când fiica ei împlinise 2 ani, Vivien a câștigat rolul care avea să-i schimbe cariera și viața, în „Pe aripile vântului”. Inutil să mai spunem că, pe durata filmărilor și nu numai, Leigh uitase de tot că mai avea o fiică. Mai mult, Suzanne abia dacă-și vedea mama după divorțul acesteia de tatăl fetiței, în 1940.

O singură vizită

Suzanne Holman și bunica ei maternă, Gertrude Hartley, s-au mutat în Vancouver după ce naziștii începuseră să atace Londra. Leigh și-a vizitat copilul o singură dată pe întreaga perioadă cât acesta a stat în Canada, ne informează The Sydney Morning Herald.

image

După cel de-al Doilea Război Mondial, Suzanne s-a întors în Marea Britanie și și-a reluat studiile. Nu s-a făcut actriță. Fetița a crescut și, pe măsură ce se maturiza și, mai târziu, îmbătrânea și ea, a început să devină mai apropiată de mama ei.  

Culmea e că, tocmai când fiica și mama au început să aibă o relație mai strânsă, Vivien Leigh se simțea tot mai rău din cauza mai multor probleme de sănătate, inclusiv tuberculoză. Suzanne s-a căsătorit și-a făcut trei băieți cu Robin Farrington.

Totuși relația dintre mamă și fiică n-a fost niciodată așa cum ar trebui să fie. E adevărat că cele două au început să vorbească una cu alta, însă acest lucru s-a întâmplat târziu în viață, după ani întregi, decenii chiar de absență a mamei din viața copilului.

De ce atâta distanțare

Oricum relația lor n-a avut de suferit din cauza problemelor de sănătate pe care le avea Vivien, așa cum s-a zvonit la un moment dat. Da, Leigh a ajuns chiar să facă terapie cu șocuri pentru tulburarea ei bipolară, însă nu asta îi altera instinctul matern.

Avea tulburări de comportament din cauza problemei ei psihice, schimbări bruște de stare, însă cariera a fost cea care a stat în calea celor două. Ambițiile profesionale ale mamei au determinat-o să nu-și asume niciodată până la capăt responsabilitățile părintești.

Vivien Leigh a murit în 1967, la numai 53 de ani, și a lăsat în urma ei un unic copil trist, ignorat, abandonat. Suzanne s-a stins și ea din viață în 2015, la 81 de ani, după ce trăise o viață întreagă în urmbra celebrei sale mame, dar și cu inima frântă din cauza faptului că aceasta n-a preferat-o niciodată în detrimentul altora.

Foto - Pe aripile vântului (1939)



Recente

Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg