Walt Disney, rasist şi misogin: „Femeile nu fac muncă creativă, doar bărbaţii tineri!‟

1 profimedia 0379478262 jpg jpeg

Cât de condamnabil poate fi creatorul unor personaje atât de simpatice precum Mickey Mouse? Destul de mult, dacă e să luăm în calcul o biografie a faimosului regizor, producător, animator, scenarist şi antreprenor american, care a câştigat nu mai puţin de 22 de premii Oscar pe întreaga durată a carierei sale strălucite.

Neal Gabler face un portret deloc flatant renumitului Walt Disney în cartea sa biografică „Walt Disney: The Triumph of the American Imagination‟ („Walt Disney: Triumful imaginaţiei americane‟). Conform celor publicate în carte, creatorul celor mai frumoase filme de animaţie era o persoană rasistă, care nu se ferea să-şi facă cunoscute convingerile cu fiecare ocazie ivită.

În timpul şedinţelor pe care le ţinea la Hollywood, Disney folosea tot felul de termeni jignitori la adresa persoanelor de culoare, fie că era vorba despre adulţi în toată regula sau nişte bieţi şi nevinovaţi copii. Mai mult de-atât, Walt nu avea o părere prea bună nici despre femei. 

„N-avea încredere în pisici şi femei‟, spunea Ward Kimball, unul dintre asociaţii lui Disney. Mai mult, există o dovadă clară a misoginismului său – o scrisoare pe care acesta i-a scris-o unei reprezentante a sexului frumos, care-şi dorea să lucreze ca animator.

Nici nu mai conta dacă femeia respectivă era sau nu pricepută, dacă avea talent şi restul calităţilor pe care trebuia să le aibă un animator. Disney a refuzat-o pe individă doar din cauza sexului său.

„Femeile, pur şi simplu, nu fac muncă creativă. Munca creativă este realizată doar de bărbaţi tineri. Din acest motiv, fetele nu sunt luate în seamă atunci când îşi doresc să înceapă pregătirea pentru asemenea calificare‟, i-a scris Walt Disney femeii respective.

Bineînţeles că, la vremea respectivă, în anii ’40-’50, lucrurile erau destul de dure la Hollywood, unde concurenţa era acerbă şi-atunci şi criticile, nemiloase. Şi evident că situaţia s-a mai îmbunătăţit între timp, însă nu radical, numeroase femei – fie ele actriţe, scenariste sau producătoare – plângându-se şi-n ziua de azi din cauza tratamentului diferit, vădit inferior, pe care-l primesc din partea bărbaţilor în funcţii de conducere. 

Foto - ProfimediaRecente

ashley graham, sotul si copiii foto  Instagram jpg
Paris Hilton jpg
Tiger Woods sursa  Shutterstock jpg
332377003 3394862050761175 2241624325860106195 n jpg
eveniment lux oameni petrecere jpg
Selena Gomez, Nicola Peltz, Brooklyn Beckham jpg
Mark jpg
01  coperta cf06 page 0001 jpg
James Bond jpg
George Clooney, Amal Clooney, Angelina Jolie sursa  Shutterstock jpg
Hobby jpg
Charlize Theron jpg
Brendan Fraser jpg
Gwyneth Paltrow sursa  Shutterstock jpg
Christina Aguilera și tatăl ei sursa  Shutterstock, Twitter jpg
Ce bijuterii ti se potrivesc in functie de semnul zodiacal Sursa foto shutterstock 1633092592 jpg
Kate Hudson1 sursa  Instagram jpg
Christie Brinkley 1 jpg
Hailey Bieber sursa  Instagram jpg
shutterstock 1277056432 jpg