Walt Disney, rasist şi misogin: „Femeile nu fac muncă creativă, doar bărbaţii tineri!‟

1 profimedia 0379478262 jpg jpeg

Cât de condamnabil poate fi creatorul unor personaje atât de simpatice precum Mickey Mouse? Destul de mult, dacă e să luăm în calcul o biografie a faimosului regizor, producător, animator, scenarist şi antreprenor american, care a câştigat nu mai puţin de 22 de premii Oscar pe întreaga durată a carierei sale strălucite.

Neal Gabler face un portret deloc flatant renumitului Walt Disney în cartea sa biografică „Walt Disney: The Triumph of the American Imagination‟ („Walt Disney: Triumful imaginaţiei americane‟). Conform celor publicate în carte, creatorul celor mai frumoase filme de animaţie era o persoană rasistă, care nu se ferea să-şi facă cunoscute convingerile cu fiecare ocazie ivită.

În timpul şedinţelor pe care le ţinea la Hollywood, Disney folosea tot felul de termeni jignitori la adresa persoanelor de culoare, fie că era vorba despre adulţi în toată regula sau nişte bieţi şi nevinovaţi copii. Mai mult de-atât, Walt nu avea o părere prea bună nici despre femei. 

„N-avea încredere în pisici şi femei‟, spunea Ward Kimball, unul dintre asociaţii lui Disney. Mai mult, există o dovadă clară a misoginismului său – o scrisoare pe care acesta i-a scris-o unei reprezentante a sexului frumos, care-şi dorea să lucreze ca animator.

Nici nu mai conta dacă femeia respectivă era sau nu pricepută, dacă avea talent şi restul calităţilor pe care trebuia să le aibă un animator. Disney a refuzat-o pe individă doar din cauza sexului său.

„Femeile, pur şi simplu, nu fac muncă creativă. Munca creativă este realizată doar de bărbaţi tineri. Din acest motiv, fetele nu sunt luate în seamă atunci când îşi doresc să înceapă pregătirea pentru asemenea calificare‟, i-a scris Walt Disney femeii respective.

Bineînţeles că, la vremea respectivă, în anii ’40-’50, lucrurile erau destul de dure la Hollywood, unde concurenţa era acerbă şi-atunci şi criticile, nemiloase. Şi evident că situaţia s-a mai îmbunătăţit între timp, însă nu radical, numeroase femei – fie ele actriţe, scenariste sau producătoare – plângându-se şi-n ziua de azi din cauza tratamentului diferit, vădit inferior, pe care-l primesc din partea bărbaţilor în funcţii de conducere. 

Foto - Profimedia



Recente

Shania Twain  jpg
Cele mai distrase semne zodiacale  Sursa foto shutterstock 2002731482 jpg
Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Vrăjitorul din Oz jpg
Olivia Munn și copilul ei  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bundchen  foto   Shutterstock jpg
Meghan Fox  Instagram jpg
Cristiano Ronaldo este in vacanta cu familia  jpg
Bella Hadid  foto   Shutterstock jpg
Keely Brosnan si Pierce Brosnan  jpg
Regele Charles  foto   Instagram The Royal Family jpg
Zodii care nu sunt materialiste jpg