VIDEO Cum este să trăieşti în cel mai rece oraş din lume? Locuitorii din Oymyakon rezistă unor temperaturi de -62 °C

1 shutterstock 326389607 jpg jpeg

În ciuda faptului că vara temperaturile pot ajunge la 30 °C, în oraşul rusesc Oymyakon din Siberia, un loc total îngheţat iarna, locuitorii trebuie să înfrunte chiar şi -62 °C, valori înregistrate recent. Iată ce provocări întâmpină au aceşti oameni şi cum e viaţa lor în cel mai rece oraş din lume!

La temperaturi medii care se învârt în jurul a 40-50 de grade sub zero, promoroaca începe să se depună pe plante, copaci, case, animale, până şi pe gene şi sprâncene. Oymyakon a fost o zonă de popas pentru păstorii de reni între anii 1920 şi 1930. A devenit permanentă din cauza sovieticilor care au forţat populaţia nomadă a zonei să-şi facă aşezări acolo. În prezent, cei circa 540 de locuitori din Oymyakon, acest oraş îngheţat pe timp de iarnă, au un trai simplu. Se bucură de lumina zilei de la doar trei ore în decembrie, la 21 de ore în iunie. Sunt lipsiţi de locuinţe cu sisteme de apă sau canalizare din cauză că apa din ţevi îngheaţă. Este doar un aspect al vieţii grele a celor care s-au obişnuit să trăiască în cel mai friguroasă aşezare locuită de pe mapamond.

Copiii merg la şcoală până când temperaturile coboară sub -52 °C

Situat la şapte mii de kilometri de Moscova, Oymyakon este un oraş în care viaţa nu se opreşte din cauza temperaturilor foarte scăzute. 62 de grade sub zero au marcat termometrele acestui oraş siberian. În 1933, cea mai scăzută temperatură din emisfera nordică, -67,7 °C, a fost înregistrată în această localitate.

Ştiai că...

...la Polul Nord, a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură,-71 °C, în 1926?

Iernile sunt lungi şi excesiv de reci în Oymyakon. În ciuda temperaturilor extreme din Oymyakon, copiii merg la şcoală până când se ajunge la -52 °C, situaţie în care rămân acasă. În schimb, adulţii continuă să muncească, aşa cum ar face-o oriunde. Au ca principale ocupaţii pescuitul şi creşterea animalelor. Au doar ferme de vaci, care le dau lapte din iunie până în octombrie, şi de reni. Hrana lor constă în mare parte în peşte care îngheaţă la circa 20 de secunde după ce este scos din apă. Este atât de frig, încât vânzătorii ambulanţi nici măcar nu au nevoie să-şi răcească peştele.

Toalete în exterior şi transport cu cai şi reni iarna

Locuinţele celor din Oymyakon sunt adaptate la frig. Multe case au toaletele în exterior, pentru că nu au conducte. Apa ar îngheţa şi ar ajunge să le spargă. O altă precauţie a localnicilor este să golească rezervoarele maşinilor înainte ca temperatura să coboare la -45 º, pentru a nu îngheţa.

Iarna se deplasează şi muncesc mai uşor cu ajutorul renilor şi al cailor iakut. Caii sunt obişnuiţi cu temperaturile reduse şi-şi petrec tot timpul în exterior. Frecvent, stăpânii trebuie să-i cureţe de zăpada şi gheaţa care îi acoperă.

Citeşte şi:

Cum este viaţa celor care trăiesc în Veneţia? Unde îşi dorm somnul de veci localnicii?

Aşezări uimitoare construite pe ape. Locuri enigmatice şi pline de romantism

Un efect pozitiv al frigului este că localitatea arată ca un tărâm al iernii magice în cea mai mare parte a anului. Frigul extrem înfrumuseţează chiar şi tunelurile miniere.

FOTO: Shutterstock  Recente

Amal si George Clooney jpg
Un obiect extraterestru descoperit în mormântul faraonului Tutankhamon sursa foto  Shutterstock jpg
Camilla jpg
casatorita cu Lordul plăcerilor carnale, 75 de amante 1 sursa foto  Imdb jpg
Nicola Peltz si Victoria Beckham jpg
Curiozitatile stranepotilor Reginei la funeraliile ei Cum au trecut in noua etapa fara Gan Gan Sursa foto Instagram windsor royal family jpg
Iti mai amintesti Melrose Place Vezi cum arata acum actorii din rolurile principale Sursa foto Shutterstock jpg
Ryan Grantham și a omorât mama Plănuia să l împuște pe Justin Trudeau Sursa foto  Considering Love and Other Magic (2016) jpg
un bebelus care plange, shutterstock jpg
 Johhny Cash jpeg
Printesa Anne si Camilla Parker jpeg
Shakira, nemiloasă cu angajații Sursa foto  revista Elle jpg
Scene cu Robin Williams din Doamna Doubtfire care n au aparut niciodata Sursa foto captura YouTube  1 jpg
înmormântare regală, sicriul Reginei, siciu deschis Sursa foto  Instagram Royal Family jpg
Colaj familia regala, femei insarcinate, shutterstock jpg
Cara Delevingne jpg
Nadia Comaneci 4 ok GettyImages 1206897168 jpg
horoscopul toamnei shutterstock 1556244503 jpg
cimpoierul reginei Sursa foto  Instagram jpg
Torpedoul masinii jpg