Festivalul a apărut la finalul unui deceniu plin de evenimente majore, cel puţin pentru americani: SUA era în plin război rece cu URSS, războiul din Vietnam (1955-1975), asasinarea preşedintelui John F. Kennedy (1963). Pe acest fond, a apărut mişcarea hippy, ce combătea războiul cu dragoste şi flori în păr. Tocmai de aceea, festivalul Woodstock – un eveniment precar organizat şi nu atât de spectaculos artistic (deşi a lansat cariere) – nu este atât de mult despre muzică, ci despre o revoluţie, despre libertate.

Cu mai puţin de un an înainte, când patru tineri – doi hipioţi vizionari, Artie Kornfeld şi Michael Lang, şi doi antreprenori capitalişti, John Roberts şi Joel Rosenman – puneau cap la cap câteva idei, nici nu bănuiau că aveau să intre în istoria muzicii moderne.

Michael Lang, care organizase cu un an înainte un festival la Miami, era prieten cu mai mulţi artişti celebri, aşa că s-a ocupat de contracte, iar primii care au semnat, pentru onorariul de 10.000 de dolari, au fost membrii trupei Creedence Clearwater Revival. Abia apoi avea să înceapă „nebunia“ organizatorică.

Concertul a fost programat, iniţial, în oraşul Wallkill din statul New York. În primăvara lui ’69, cei patru au închiriat un teren pentru 10.000 de dolari, oficialii oraşului asigurându-se că nu vor participa mai mult de 50.000 de persoane. La începutul lunii iulie, însă, consiliul local a adoptat o lege prin care orice reuniune de peste 5.000 de oameni necesita autorizaţie. Astfel, pe 14 iulie 1969, proiectul a căzut. Evenimentul părea compromis, dar a doua zi Lang l-a cunoscut pe Sam Yasgur, fiul lui Max Yasgur, un fermier ce i-a închiriat un teren lângă orăşelul Bethel, situat la 69 de kilometri de Woodstock, localitate din statul New York.

Jumătate de milion de spectatori

Vestea s-a răspândit cu repeziciunea, şi, într-o vreme în care nu exista conceptul de distanţre socială, ceea ce a urmat i-a şocat până şi pe organizatori. Cu trei zile înainte de eveniment, 50.000 de oameni se aflau deja pe câmpul de la Bethel. Vineri, în prima zi a festivalului, şoselele din zonă erau blocate, iar coloanele de maşini au înaintat doar 10 kilometri în cinci ore, astfel că oamenii au abandonat autoturismele şi au parcurs ultima parte a drumului pe jos. Nici măcar soliştii din deschidere nu au reuşit să ajungă la timp, din cauza blocajului de pe şosele, iar festivalul a fost deschis de cântăreţul folk Richie Havens, unul dintre capetele de afiş ale primei zile.

În plus, din cauza ploii, terenul a devenit, practic, un câmp de nămol. Şi chiar dacă din loc în loc existau semne ce îi atenţionau pe spectatori că există pericolul de „LSD prost“ (LSD este un drog psihedelic– n.r.), chiar dacă în aer pluteau nori groşi de marijuana, lucrurile au decurs, totuşi, în spiritul pacifist al curentului flower power: oamenii au cântat, au dansat, s-au iubit, au găsit chiar şi alternativa pentru numărul prea mic de duşuri şi au făcut baie în iazul din apropiere. Totuşi, până la finalul evenimentului, mulţi dintre cei mai entuziaşti spectatori părăsiseră locul şi doar 30.000 de oameni au asistat la recitalul capului de afiş, Jimi Hendrix (desfăşurat abia luni dimineaţă, în loc de duminica seara, din cauza decalajului provocat de întârzierile artiştilor). 

S-au născut doi copii, au murit doi oameni

Unul dintre artiştii a căror carieră a fost lansată la Woodstock este chitaristul mexican Carlos Santana. După cum însuşi artistul mărturisea, a fost atât de drogat cu mescalină, încât nu-şi mai aduce aminte aproape nimic din ceea ce s-a întâmplat în timpul recitalului. Alte nume mari care au cântat la Woodstock sunt Joe Cocker, The Band, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, The Who, dar mulţi alţi artişti de renume au refuzat, la vremea respectivă, participarea la festival: Bob Dylan, The Doors, Led Zeppelin, The Moody Blues, Free şi Jethro Tull. 

Evenimentul a decurs fără incidente, deşi au existat doi morţi: unul din cauza unei supradoze accidentale de heroină, altul, „ascuns“ prea bine într-un sac de dormit, a fost călcat de un tractor, pe un câmp din apropiere. Totodată, în timpul festivalului s-au născut doi copii.

FOTO Profimedia