Este femeia care a inventat jocul Monopoly, dar puţini cunosc astăzi numele lui Elizabeth Magie. Mai mult, mesajul economic progresiv care a inspirat clasicul joc de societate este acum aproape uitat. Aceasta este povestea mai puţin cunoscută a jocului de societate care a încercat să ne înveţe pericolele acaparării de terenuri, dar care a devenit apoi cu totul diferit.

O mare parte din povestea Lui Magiea fost uitată. A murit în 1948, fără soţ sau copii, şi nicio menţiune despre jocul pe care l-a inventat, nici măcar pe piatră de mormânt. Povestea ei a fost redescoperită datorită lui Ralph Anspach care a încercat să submineze stăpânirea Parker Brothers asupra proprietăţii intelectuale a jocului. Anspach şi-a câştigat cazul şi o mare parte din povestea şi contribuţia lui Elizabeth Magie au devenit cunoscute publicului. În ciuda cercetărilor, Hasbro continuă să-l citeze pe Darrow ca fondator al jocului.

Elizabeth Magie, scriitoare, actriţă şi inventatoare de jocuri

Monopoly a fost iniţial intitulat „Jocul proprietarului‟ şi a fost brevetat de Elizabeth Magie cu aproximativ 30 de ani înainte de versiunea lui Darrow, în 1903. Magie era o femeie revoluţionară din toate punctele de vedere. A lucrat ca stenograf la Washington, la un depozit pentru poştele naţionale pierdute. A scris poezii şi nuvele, a jucat în piese de teatru şi spectacole de comedie, a creat jocuri de masă şi mobilier şi s-a întreţinut financiar, fără a se căsători până la vârsta de 44 de ani.

Elizabeth Magie s-a născut în Illinois, SUA, în 1866, după sfârşitul războiului civil. Tatăl ei, James Magie, era un editor de ziare care călătorise în Illinois cu Abraham Lincoln în anii 1850, în timp ce viitorul preşedinte ţinea dezbateri cu rivalul său politic, Stephen Douglas. James Magie a devenit el însuşi un retor destul de popular şi aprins, o abilitate pe care fiica sa o va moşteni de la el.

Tatăl ei a influenţat nu doar înclinaţia ei pentru spectacolul public. James Magie i-a dat fiicei sale o copie a cărţii economistului Henry George din 1879 („Progress and Poverty‟), o influenţă antimonopolistă care a avut un impact decisiv asupra tinerei Elizabeth Magie. Henry George a teoretizat că, deşi oamenii ar trebui să poată deţine orice au creat, pământul aparţinea tuturor şi nimeni n-ar trebui să poată profita din a-l deţine. A propus abolirea tuturor impozitelor, cu excepţia a ceea ce ar fi un impozit unic de impus numai „proprietarilor de terenuri inactive‟. Fascinaţia ei pentru politica lui George a dus-o la elaborarea şi brevetarea Jocului proprietarului într-un moment în care femeile reprezentau mai puţin de un procent din solicitanţii de brevete.

Inventatorul jocului Monopoly, Lizzie Magie, n-a fost în favoarea acaparării de terenuri