Adevărat şi fals despre uterul retrovers

1 84121 original jpg jpeg

Diagnosticul de uter retrovers este una dintre afecţiunile care dau motive de îngrijorare oricărei femei ce îşi doreşte să devină mamă.

Este o boală uterul retrovers? Afectează negativ acest diagnostic viaţa sexuală de cuplu? Uterul retrovers este motiv de infertilitate? Sunt întrebări pe care pe care orice femeie preocupată de sănătatea sistemului reproducător şi le pune odată cu primirea acestei veşti din partea medicului ginecolog. Pentru a afla ce este şi ce nu adevărat despre uterul retrovers, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Poate fi un motiv de panică, imediat ce medicul te-a anunţat că ai uter retrovers, dar de fapt motivele tale de îngrijorare nu ar trebui să aibă temei. Şi pentru a-ţi linişti îngrijorarea, hai să aflăm împreună ce este adevărat şi ce nu, dintre toate cele pe care le-ai citit pe internet, despre uterul retrovers. Diagnosticul se pune foarte uşor printr-un consult ginecologic şi o ecografie transvaginală.

Uterul retrovers este o boală? - FALS

Uterul retrovers nu este o boală. În mod obişnuit, normal, uterul este aşezat în continuarea vaginului, într-o poziţie uşor înclinată spre în faţă, deasupra vezicii urinare. El este susţinut de ligamente ce îi împiedică coborârea spre vagin şi îi lasă o anumită flexibilitate - în timpul unui ciclu menstrual, uterul îşi poate schimba puţin poziţia. Uterul retrovers este atunci când poziţia lui este orientată spre în spate, adică spre posterior, ne-a spus dr. Vythoulkas. Uterul retrovers nu este o boală şi aproximativ un sfert dintre femei se confruntă cu acest diagnostic.

Uterul retrovers este congenital? - ADEVĂRAT

În cele mai multe dintre cazuri, femeile se nasc cu uterul în această poziţie retroversă, a continuat dr. Vythoukas. Dar o altă cauză a acestuia mai poate fi şi sarcina când, după naştere, ligamentele care susţin uterul îşi pierd elasticitatea şi dintr-o poziţie normală, adică spre faţă, acesta se lasă spre posterior. O cauză patologică a uterului retrovers este şi prezenţa endometriozei. Caracterizată, printre altele, de prezenţa ţesutului endometrial în afara uterului, acesta poate să tragă înspre posterior uterul, afectându-i în acest poziţia. Alte cauze ale schimbării poziţiei uterului mai pot fi prezenţa fibroamelor uterine sau infecţiile în zona pelvină.

Uterul retrovers este o cauză de infertilitate feminină - FALS

Un uter retrovers însoţit de o afecţiune inflamatorie pelvină poate fi un motiv de infertilitate. Dar în mod obişnuit, uterul retrovers nu este o cauză de infertilitate, nu împiedică dezvoltarea sarcinii şi nu este o cauză a avortului spontan, a continuat dr. Vythoulkas. Totuşi, datorită poziţiei sale retroverse, spermatozoizii pot ajunge mai greu la uter şi mai apoi în trompele uterine pentru ”marea întâlnire”, pentru a avea loc concepţia. Dar această situaţie poate fi corectată prin alegerea unor anumite poziţii sexuale.

Uterul retrovers se corectează prin tratament medicamentos - FALS

Nu există tratament medicamentos pentru uter retrovers. În cazuri excepţionale, când actul sexual determină dureri foarte mari, se poate apela la manipulare manuală sau la intervenţie chirurgicală.

image

Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate