Băile galvanice, tratament eficient împotriva multor afecţiuni. Cine le poate folosi

1 0b8a3445 1 jpg jpeg

Apa este un element esenţial pentru viaţa umană, iar efectele benefice ale curelor termale sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Apa are proprietăţi magice, reuşeşte să vindece şi să protejeze atât trupul, cât şi sufletul.

Apa stă la baza multor terapii, cu rezultate excepţionale. Una dintre acestea este Galvanoterapia. Aceasta reprezintă cea mai simplă formă de terapie bazată pe curent electric, dar şi cea mai veche. Galvanoterapia prin bazine galvanice este un tratament special folosit în fizioterapie care utilizează un curent galvanic, folosind exact un principiu fizic studiat şi aprofundat de Luigi Galvani încă de la începutul anului 900.

Ce sunt băile galvanice?

Băile galvanice reprezintă o formă de terapie bazată pe curent electric, un tratament medical alternativ (un tip de electroterapie) bazat pe utilizarea simultană a apei şi a curentului electric. Concret, pacientul se află într-o baie de 34 de grade Celsius, în timp ce un curent electric uşor (cu o tensiune de 50-60 volţi, însă de intensitate slabă) este trecut prin corpul său. Pe lângă băile galvanice complete, pacientul poate beneficia (atunci când corpul său este complet scufundat în apă), şi de băi galvanice cu patru camere (numite şi băi galvanice cu patru celule). Aceste băi combină, de asemenea, energia electrică şi hidroterapia, dar sunt utilizate doar pe membre:

„Se folosesc, de obicei, 1-2 bazine pline cu apă. Braţele şi picioarele (partea inferioară) pacientului sunt introduse în aceste tăvi cu apă, iar curentul electric este trecut prin apă caldă. Apoi, electrozii sunt scufundaţi în apa celor două tăvi sau unul în bazin şi celălalt este aplicat pe corpul pacientului. Terapeutul va opera aparatul folosind aceleaşi modalităţi şi efecte ale galvanizării clasice. Această procedură este recomandată în special pentru că îmbunătăţeşte circulaţia, reduce durerea şi este benefică, în special, pentru artrita reumatoidă‟, ne informează medicul balneolog Otilia Oprişan, de la Afrodita Resort&Spa Băile Herculane. În schimb, atunci când se foloseşte un bazin plin cu apă, se măreşte suprafaţa de tratament şi, de asemenea are avantajul proprietăţilor chimice şi osmotice ale apei care reacţionează cu curentul.

Cine poate beneficia de această terapie şi când este recomandată

Băile galvanice sunt utilizate mai ales în tratamentul bolilor degenerative, cum ar fi artrita inflamatorie şi problemele articulaţiilor. Baia galvanică este indicată în special pentru efectele sale benefice asupra: sistemului nervos, aparatului locomotor, aparatului cardiovascular şi afecţiunilor dermatologice, astfel: Afecţiuni ale sistemului nervos:

  • Nevralgii şi nevrite de sciatic, plex brahial, trigemen, intercostale;
  • Afecţiuni dentare;
  • Afecţiuni de membre şi/sau faciale: Pareze; Paralizii.

Afecţiuni ale aparatului locomotor:

  • Reumatice: mialgii, tendinite, tenosinovite, bursite, epicondilite, periartrite, artroze, artrite, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă în perioadele de remisiune;
  • Posttraumatice: contuzii, entorse, luxaţii, fracturi.

Afecţiuni ale aparatului cardiovascular:

  • Tulburări de circulaţie periferică: arteriopatii obliterante (stadii I-II); acrocianoza; boala Raynaud;
  • Insuficienţă venoasă cronică.

Afecţiuni dermatologice: acnee, cicatrici cheloide, eczeme.

„Tratamentul prin baia galvanică este folosit în fizioterapie, în principal pentru terapia durerii de origine nervoasă sau musculară, în insuficienţă venoasă cronică, atrofii musculare după imobilizări prelungite, dar şi pentru tratarea diferitelor afecţiuni reumatismale. Curentul este aplicat prin intermediul unor electrozi de carbon, care sunt scufundaţi în cuve pline cu apă. Pacientul introduce membrele superioare sau inferioare sau toate cele patru membre în cuvă, iar tratamentul durează în jur de 15-20 de minute

, adaugă medicul balneolog Otilia Oprişan.

Baza de tratament Herculum Spa din cadrul Afrodita Resort&Spa din Băile Herculane este alimentată în zonă pentru tratamente balneo de un izvor propriu de apă termală minerală, concentrată în sulf, cu pH optim pentru piele. Astfel că băile galvanice au la bază apă din propriul izvor al centrului. În plus, pacienţii beneficiază de tratamente efectuate cu aparatură de ultimă generaţie şi personalizate de către medicul centrului, în urma unei consultaţii de specialitate.