Broaşte ţestoase salvate de la moarte cu ajutorul maionezei? Supravieţuitoarele unui dezastru ecologic se refac greu

1 turtle 1593875 1280 jpg jpeg

Maioneza nu este tocmai pe gustul tuturor şi este surclasată în preferinţele multora de ketchup şi muştar. Pe de altă parte, dacă îi întrebi pe cei care se zbat pentru protejarea faunei mondiale, maioneza este cu siguranţă un aliat în lupta pentru salvarea broaştelor ţestoase pe cale de dispariţie.

O deversare de petrol petrecută recent pe coasta Israelului a creat o criză de mediu. Peste 1.000 de tone de gudron a ost adusă de ape pe o lungime de circa 160 de kilometri de-a lungul coastei. Potrivit Guardian-series.co.uk, o balenă de 17 metri a fost descoperită fără viaţă, la mal, pe o plajă din sudul Israelului, alături de peşti şi broaşte ţestoase acoperite cu nămol. La autopsie, s-a observat că balena eşuată avea ulei în un lichid pe bază de ulei la nivelul plămânilor. Şi ţestoasele marine din regiune au fost afectate foarte mult de substanţa toxică. Aceasta le-a acoperit corpurile şi le-a pătruns şi sistemul digestiv. Ţestoasele salvate sunt tratate într-un mod inedit.

Care a fost sursa dezastrului ecologic?

Ministerul pentru Protecţia Mediului din Israel continuă să investigheze cauza deversării. Se crede că a avut loc la începutul lunii februarie şi Israelul a declarat că nu a primit niciun avertisment înainte ca aproximativ 1.000 de tone de gudron să înceapă să se prelingă spre ţărm. Gudronul s-a întins şi spre nord, ajungând până în Liban. Un tribunal israelian a interzis anunţarea detaliilor anchetei, inclusiv denumirea navei bănuită că ar fi fost sursa deversării de petrol, precum şi ruta sau porturile de escală ale acestei nave.

Gudronul a pătruns traheea şi sistemul digestiv al ţestoaselor

Până la descoperirea cauzei acestui dezastru ecologic, se depun mari eforturi de curăţare a plajelor şi a apelor afectate. Mii de voluntari şi echipaje de curăţenie s-au mobilizat pentru a îndepărta gudronul de pe plajele Israelului, o sarcină care poate să dureze luni întregi.

De săptămâni sau luni de refacere au nevoie şi broaştele ţestoase salvate. La nord de Tel Aviv se găseşte Centrul Naţional de Salvare a Broaştelor Ţestoase Marine unde au fost aduse 27 de ţestoase pentru recuperare. Specialiştii care se ocupă de ele spun că erau acoperite de gudron la exterior, dar şi în interior, de-a lungul traheei şi pe o parte a sistemul digestiv. Nu ar fi avut nicio şansă de supravieţuire fără tratament. Le-a fost îndepărtat gudronul de la nivelul nărilor şi ochilor, astfel încât ele să poată respira şi să vadă din nou.

Cum le-a salvat maioneza pe vietăţile marine?

S-a descoperit că maioneza este o soluţie eficientă pentru subţierea gudronului. Mai mult, broaştele ţestoase sunt şi hrănite cu maioneză cu ajutorul unor seringi. Aceasta diluează gudronul şi permite eliminarea lui pe cale digestivă. Deoarece maioneza conţine proteine şi grăsimi, este hrănitoare şi pentru broaştele ţestoase, care rezistă în acest moment aproape exclusiv cu ajutorul unei diete bazate pe acest aliment. Cu toate că acestea încep să răspundă bine la tratament după doar câteva zile, ar putea trece săptămâni sau luni până să poată fi eliberate înapoi în sălbăticie.