5 efecte ale cafelei asupra sănătăţii

1 76505 original jpg jpeg

Nu poţi concepe să-ţi începi ziua fără o ceaşcă de cafea, dar ştiai cât de multe beneficii aduce sănătăţii tale? Iată de ce trebuie să consumi în continuare această băutură!

Creşte inteligenţa

Nu mai este o noutate pentru nimeni că această băutură stimulează atenţia, vigilenţa şi concentrarea, dar asta nu este totul. Cafeaua îndulcită cu zahăr te poate transforma într-un mic geniu pentru o vreme, deoarece combinaţia dintre cofeină şi glucoză activează anumite segmente ale creierului. Cu toate acestea, să nu bei niciodată cafea pe stomacul gol, deoarece acest lucru îţi poate provoca neplăceri.

Ajută tensiunea

O mică ceaşcă de cafea poate fi de ajutor atunci când tensiunea arterială este prea mică. Cu toate acestea,  nu este recomandată persoanelor care prezintă semne de tahicardie şi au o rată ridicată a pulsului. Pe de altă parte, pacienţii hipertensivi pot bea cafea, deoarece organismul se obişnuieşte cu ea şi nu mai reacţionează la aceasta prin creşterea tensiunii arteriale.

Creşte sistemul imunitar

Potrivit oamenilor de ştiinţă din mai multe ţări, cafeaua prelungeşte viaţa. Cu cât bei mai multe ceşti de cafea pe zi, cu atât riscul de deces este mai mic. Acest lucru se datorează faptului că celebra băutură modifică sistemul imunitar, făcându-l mai puternic şi mai sănătos.  De asemenea, îmbunătăţeşte funcţionarea ficatului, a inimii şi a sistemului digestiv. Totuşi, este recomandat să consumi cafea naturală proaspăt măcinată. Cafeaua instantă conţine mai puţini nutrienţi şi mai mulţi aditivi chimici care pot dăuna organelor digestive.

Reduce stresul

Cafeaua acţionează ca o substanţă antistres datorită eliberării dopaminei şi serotoninei, care conferă o stare de bine. O cană consumată sau chiar mirosul de cafea îţi pot calma nervii. În plus, este unul dintre cei mai frecvenţi stimulatori ai sistemului nervos central, iar activarea constantă a acestuia previne depresia.

Îmbunătăţeşte memoria

Stimulatorii şi neuromediatorii obţinuţi din cafea nu doar că sporesc starea de spirit şi productivitatea, ci totodată îmbunătăţesc memoria. Informaţiile sunt stocate iniţial în memoria pe termen scurt, urmând ca acestea să pătrundă în memoria pe termen lung. De asemenea, cofeina ajută la ameliorarea durerilor de cap.