Adevăruri stranii despre urşi. Din populaţia urşilor bruni din Europa, 6.700 trăiesc pe teritoriul României

1 shutterstock 1221194992 jpg jpeg

Mamifere voluminoase şi puternice, urşii ne-au stârnit mereu interesul, admiraţia, dar şi teama. În lume există multe specii, fiecare cu caracteristici interesante.

Urşii sunt mamifere care aparţin familiei Ursidae. Pot avea o lungime de până la 2,5 m, o înălţime de până la 1,5 m şi o greutate maximă de 600 kg. Cele mai multe specii de urşi locuiesc în păduri mari şi dese sau în ţinuturi stâncoase, pe suprafeţe întinse. Unele specii trăiesc pe lângă ape, în zone bogate în hrană şi numai ursul polar este o specie marină. De regulă, urşii preferă singurătatea şi numai în perioadele de reproducere pot fi văzuţi perechi. Cunoscuţi ca animale paşnice, care evită conflictele, când trebuie să îşi apere puii, hrana sau teritoriul, urşii pot deveni extrem de periculoşi. Sunt împărţiţi în mai multe categorii pricipale, fiecare categorie fiind unică din punctul de vedere al dimensiunilor şi habitatului. Iată câteva lucruri interesante despre urşii panda, urşii bruni, urşii soarelui, urşii polari şi urşii negri!

Urşii panda văd de la distanţă fructele coapte

Panda sunt cunoscuţi pentru apetitul lor de a mânca bambus la nesfârşit. Ei mănâncă 12 ore pe zi, mai exact între 20 şi 40 kg de vegetale. Pentru a se hrăni mai uşor cu tulpini şi cu frunze, urşii panda au un os alungit în încheietura membrelor superioare, care funcţionează ca un deget mare, oferind o capacitate mai mare de manevrare a tulpinilor de bambus. De asemenea, aceştia au un simţ excelent al vederii şi al mirosului şi pot să vadă de la distanţă atunci când fructele sunt sau nu coapte. Totodată, puii de panda sunt renumiţi în întreaga lume pentru blândeţea lor, dar mai există ceva special la ei: sunt extrem de mici la naştere. De pildă, ei pot cântări şi 100 de grame, în timp ce mamele lor cântăresc de 900 de ori mai mult.

Urşii bruni, cei mai răspândiţi

Europa, Asia, Africa şi America de Nord, ursul brun a călătorit pe tot globul. Conform statisticilor, în Europa sunt 18.000 de exemplare, din care 8.000 în munţii Carpaţi. Mai exact, mare parte din ei, aproximativ 6.700 de urşi bruni trăiesc pe teritoriul României. Deşi la nivel mondial, populaţia de urşi a scăzut semnificativ de-a lungul timpului, specia de urşi bruni rămâne cea mai răspândită dintre toate. Un alt lucru interesant despre această specie este că reprezentanţii ei se întristează profund pentru ceilalţi. Puii ştiu când sunt separaţi de mame şi pot plânge săptămâni întregi de dorul lor.

Ursul Soarelui, de ajutor în medicina chinezească

Face parte din cea mai mică specie de urşi şi are un marcaj unic pe piept, ce seamănă cu soarele care răsare. Totuşi, nu acesta este motivul pentru care ursul soare, cunoscut şi ca ursul malaez, este la mare căutare. Aceşti urşi sunt adesea vânaţi în China pentru vezicile biliare, pe care ulterior chinezii le folosesc în medicina tradiţională. Totodată, chinezii sunt de părere că bila de urs este de ajutor în produsele de uz casnic, în produse cosmetice, în ceaiuri biliare sau în vin.

Urşii polari se nasc cu ochii închişi

Puii de urs polar se nasc după o perioadă de gestaţie de opt luni. Unul dintre lucrurile interesante despre puii de urs polar este că aceştia se nasc cu ochii închişi. Cu toate acestea, ei îşi deschid ochii din prima lună de viaţă. În general, la naştere puii au între 454 – 680 g, iar femelele se nasc mai mici decât masculii. Încep să meargă la vârsta de două luni şi rămân aproape de mama lor, chiar şi până la 30 de luni.

Urşii negri nu sunt toţi…negri

În ciuda numelui, culoarea urşilor negri variază în mai multe nuanţe. De pildă, ei pot fi de culoare: neagră, maro, scorţişoară, blondă, albastru-gri sau chiar alb. Culoarea poate varia în funcţie de mediul lor. Nuanţele deschise îi ajută să suporte mai bine căldura de pe pajiştile deschise, iar culoarea neagră este mai des întâlnită în zonele închise, de pădure. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul urşilor grizzly ale căror culori pot varia de la blond la negru.