Bine de ştiut dacă vrei să ai o alpaca. Se dresează uşor, iar lâna ei este de 7 ori mai caldă decât cea de oaie

1 alpaca 1819108892 jpg jpeg

Seamănă cu o lamă, dar, de fapt, se numeşte alpaca şi provine din aceeaşi familie a Camelidelor. Cum sunt mai puţin mirositoare şi răutăcioase ca o altă rudă a lor, cămila, au devenit şi animale de companie.

Alpacalele sunt de dimensiuni mai mici decât lamele, dar dau mai multă lână, una fină şi într-un singur strat. Lama are un strat exterior aspru sub care se află unul subţire şi fin. Sunt două rase de alpaca, Huacayas şi Suri. Cele dintâi au lână densă şi scurtă, în timp ce a celor din urmă este mai mătăsoasă. Suri vor produce şi 2,5 kg de lână, iar Huacaya până la 3,5 kg de lână. Iată de ce ar putea fi şi nişte animale de companie ideale într-o mică gospodărie sau la fermă!

Este ideală pentru gospodăriile mici, cu copii

Animale uşor de îngrijit, alpacalele pot fi crescute şi ca animale de companie. În general, sunt rezistente la boli şi prosperă în orice condiţii meteo imaginabile. Sunt potrivite şi pentru familiile cu copii. Aproape întotdeauna naşte în timpul zilei, ceea ce este o experienţă inedită pentru cei mici. Fiind animale blânde, sunt ideale pentru cei care locuiesc la curte. În plus, pot să trăiască între 15 şi 25 de ani, deci mult mai mult decât un hamster sau un boboc de raţă.

Lâna de alpaca, de 7 ori mai caldă decât cea de oaie

Un alt avantaj pentru cei care vor să ţină în gospodărie o alpaca este lâna pe care o produc. E uşoară, mai puţin groasă decât aceea de oaie şi cunoscută pentru moliciunea şi căldura sa. De fapt, lâna de alpaca este de şapte ori mai caldă decât lâna de oaie şi mai moale decât caşmirul. Ca urmare, firele de tricotat din alpaca sunt foarte căutate. Alpacalele au şi o gamă de culori mare, perfecte pentru cei care doresc să utilizeze fibre naturale, lipsite de coloranţi chimici. Sunt ecologice, nu au copite, iar pentru aceia care doresc să ţină alpaca pentru lână, sunt potriviţi doi – trei masculi castraţi. Deoarece alpacalele sunt animale de turmă, trebuie să aibă compania altor alpacale.

Ştiai că...

...alpacalele pot fi folosite şi pentru pază? Vor ţine prădătorii, lupii ori vulpile departe de oi, pui de găină, raţă sau alte vietăţi din gospodărie.

Cât te costă hrana pentru ea

Alpacalele sunt rumegătoare, de aceea au nevoie de o păşune şi fân. Hrana pentru o alpaca nu va costa mai mult decât cea pentru un câine de talie medie. Există o serie de amestecuri pentru alpacale care furnizează vitaminele şi mineralele necesare. Orice modificare a dietei trebuie făcută treptat, pe o perioadă de câteva săptămâni. În acest fel, flora intestinală se adaptează hranei noi. Cel mai bun lucru pentru fermierii care vor să le crească este gunoiul de grajd de alpaca. Acest animal alege un singur loc pentru a se uşura, şi, în curând, se va strânge gunoi de grajd bun, fără miros, cu eliberare lentă, care este ideal ca îngrăşământ pentru creşterea legumelor, în livezi şi grădinile de flori.

Nu este greu de întreţinut

Alpaca necesită multă apă, în special vara, unde pot bea până la patru litri pe zi. Le mai trebuie un adăpost, cu trei laturi, astfel încât să se ascundă în caz de ploaie, ninsoare, vânt sau soare prea puternic. Instalarea unui ventilator este o soluţie în zonele cu căldură şi umiditate ridicate. Stresul termic o predispune la boli. Acesta se manifestă prin respiraţie îngreunată, salivare abundentă, oboseală, inapetenţă, tremur. În acest caz, animalul trebuie aşezat într-o zonă umbrită a gospodăriei şi adăpat cu apă rece. Un alt aspect la care trebuie să ai grijă este lâna ei, pe care va fi nevoie s-o periezi frecvent, pentru a nu se încâlci, şi s-o tunzi de două – trei ori pe an. De asemenea, unghiile necesită tăiere o dată la circa patru luni.

E jucăuşă şi uşor de dresat

Chiar dacă pare greu de crezut, alpaca poate fi un animal de companie curios, jucăuş şi receptiv la a învăţa tot felul de mucruri, ca mersul în lesă sau să vină la chemarea stăpânului. Faptul că este uşor de dresat i-a convins pe mulţi s-o adopte ca pe oricare alt companion. În plus, fiecare alpaca are personalitatea ei. Unele sunt timide, altele morocănoase. Spre deosebire de alte animale dintr-o gospodărie, alpaca nu are un miros neplăcut şi nu este ca un magnet pentru muşte.

@shutterstock  Recente

Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
canapea si flori shutterstock 204510988 jpg
cadouri de casa noua shutterstock 755663365 jpg
Mituri despre igiena feminina Sursa foto shutterstock 1254137329 jpg
Mancare fructe bautura jpg
Curatenia d eprimavara Sfaturi utile 624621179 jpg
Prajitura mozaic cu biscuiti Sursa foto shutterstock 2017645007 jpg
avocado jpg